Fruitbomen snoeien voor een rijke oogst

Fruitbomen snoeien voor een rijke oogst

Snoeien | 14 april 2021

Bekijk die mooie fruitboom, waar je de afgelopen zomer zo heerlijk onder gezeten hebt, eens goed. Fruitbomen kunnen nu namelijk wel wat extra aandacht gebruiken: het is tijd om ze te snoeien. Met ons tuinadvies krijg je weer een gezonde fruitboom én een rijke oogst.

Onmisbare snoeihulpjes

 • Snoeischaar: mooie gladde snijwonden voorkomen het binnendringen van ziektes. Werk dus altijd met een scherp geslepen snoeischaar.
 • Snoeizaag: een scherpe snoeizaag is nodig om de dikkere takken te snoeien.
 • Ladder: gebruik bij het snoeien van hoge fruitbomen een stevige en veilige ladder of trap.

We hebben een uitgebreid assortiment snoeigereedschappen, zodat je direct aan de slag kunt!

Fruitbomen bijhouden

Houd in de loop der tijd vijf hoofdtakken (gesteltakken) aan, die op diverse hoogten van de stam beginnen en in verschillende richtingen wijzen. Als het nodig is kun je de takken naar beneden buigen en vastzetten met touw of band. Deze band kun je na een jaar weer weg halen. Snoei de zijtakken ieder jaar tot op de helft terug. Bomen die jonger dan 4 jaar zijn kun je in maart/april snoeien. Oudere bomen kun je het beste tussen december en maart snoeien, als het blad valt.

Spilvorm ideaal voor de kersenboom

Een kersenboom groeit uit tot een stevige boom die voor een gemiddelde tuin al snel te groot wordt. Wil je de kersen eten, dan kun je de boom het beste in een spilvorm snoeien zodat je de kersen makkelijk kunt plukken. Spil is een boomvorm waarmee de boom goed het licht op kan vangen. Dit doe je als volgt:

 • Als je net een kersenboom hebt geplant, kun je hem het beste niet meteen snoeien. Dit doe je na het eerste jaar.
 • Houd de spilvorm op een hoogte van 2,5 à 3 meter, dit is een prima hoogte voor de tuin.
 • Snoei de kers in spilvorm in de maand augustus, dan helen de wonden beter.
 • Houd 5 of 6 hoofdtakken aan. Verdeel die op de stam op zo'n manier dat de onderste takken ook licht krijgen.

Oudere fruitboom verjongen

Je kunt een oude vruchtboom verjongen door de takken die naar binnen groeien (ook alle beschadigde en zieke takken) helemaal weg te zagen. Het jaar erop zijn in de winter de gesteltakken van de fruitboom aan de beurt. Snoei deze allemaal op ongeveer gelijke lengte. Als er grote wonden ontstaan, gebruik dan een wondafdekmiddel. Nadat je de fruitboom in de winter of zomer hebt gesnoeid, zullen er weer jonge scheuten ontstaan.

Zomersnoei bij hoog- en halfstam

Om de groei van een kroon van een fruitboom te bevorderen, kun je deze in de zomer al snoeien. Snoei 3/4 van de scheuten terug. De scheuten in het verlengde van de gesteltakken laat je zitten. Door de takken uit te buigen wordt de productie van vruchten vergroot. Buig de takken uit door ze in een horizontale positie vast te zetten. Hierbij is het belangrijk de naar binnen groeiende twijgen weg te halen zodat de boom in de goede vorm komt.

Onderhoudssnoei bij een volgroeide kroon

Zorg voor een goed evenwicht tussen het aantal vruchttakken en groeitakken. Zo kan je boom vruchten blijven maken, maar krijgt hij ook voldoende ruimte om te groeien. Zorg ook dat de zijtakken op de gesteltakken (die het geraamte van de boom vormen), niet zwaarder worden dan de gesteltakken zelf. Houd het gestel van de boom ook steeds ongeveer even groot.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom