Grasmat, gazon en bodembedekker als gazon

gazon

Een gazon geeft ruimte en rust in de tuin. Maar dan moet het er wel perfect uitzien. Voordat je een gazon gaat aanleggen, is het handig om te weten welke functie het toekomstige grasveldje krijgt.

Siergazon

Heeft het gazon een sierfunctie als rustbrenger tussen jouw borders en zal er niet dagelijks op gelopen worden, dan kan je kiezen voor speciaal fijn siergras.

Speelgazon

Wordt er in het zomerseizoen dagelijks op het gazon gespeeld of heb je een ‘zitje' in het gras, kies dan voor een zaadmengsel dat is samengesteld uit zodenvormende grastypen met een hechte structuur. Zo krijgt je een stevige stoeigrasmat.

Gazon in de schaduw

Heb je een schaduwrijke tuin of wil je een grasveldje aanleggen onder bomen, kies dan voor speciaal schaduwmengsel graszaad. Zelfs op moeilijke plekken zorgt dit voor een egaal gazonnetje. De enige voorwaarde is wel dat zo'n schaduwrijke plek voldoende onderhouden wordt.

Bonte bloemenwei

Hou je niet van een gladgeschoren gazon? Wil je liever een grasmat met leuke veldbloemen? In een boomgaard staat dat heel leuk. Mest heb je dan over het algemeen niet nodig. Er zijn speciale zaadmengsels waarmee je zo'n bloemenwei kunt inzaaien. In augustus - september maai je het in één keer af. Als het maaisel gedroogd is, hark je het bij elkaar en voert het af. Dat maakt de grond schraler en geeft allerlei inheemse planten een kans. Je kunt ook bolletjes en knolletjes planten die geschikt zijn om te laten verwilderen.

Bodembedekkers als gazon

Bij een gazon denkt men meestal aan gras. Dat er ook andere beplantingsmogelijkheden zijn is minder bekend. Een gazon van gras kan er schitterend uitzien, maar vraagt ook behoorlijk wat onderhoud om mooi te houden. Als je graag iets anders wilt proberen, overweeg dan eens de volgende alternatieven.

Geurend en bloeiende bodembedekkers

Een kruidachtige vervanger van een grasgazon is bijvoorbeeld kruiptijm (Thymus polytrichus). Deze groenblijvende kruiper heeft horizontale stengels die ongeveer 1 cm hoog worden. Plant minimaal acht jonge plantjes per meter en na een jaar kan je genieten van een dicht tapijtje. Als de plantjes eenmaal één geheel vormen is jouw ‘tijmgazon' beloopbaar: er komt dan een heerlijke geur vrij. Daarnaast heeft kruiptijm gedurende de zomermaanden prachtige witte of roze bloemetjes. Deze geven jouw gazon wel een hele speciale kleurige uitstraling. Een tijmgazon vraagt nauwelijks onderhoud. Ideaal dus!

Zacht en verende bodembedekkers

Ligt jouw gazon in de schaduw en heb je veel last van mossen in het gras? Het is heel trendy om met diverse mossen een mooi groen en verend tapijt aan te leggen. Mossen houden meestal van een wat zure grond. Zo'n mostapijtje past bijvoorbeeld uitstekend in een Oosterse tuin, gecombineerd met bamboe, azalea's, een solitair staande Japanse esdoorn en hier en daar een mooie grote kei. Puur Zen.

Stoer en stevige bodembedekkers

Een andere bijzondere plaatsvervanger voor gras is de Kruipende jeneverbes (Juniperus horizontalis ‘Wiltoni'). Deze heesterachtige bodembedekker heeft takken die snel uitgroeien tot een tapijt van blauwgroen blad. De plant stelt niet veel eisen, behalve een goed doorlatende grond en een zonnige plek. Per meter zijn voor een dicht tapijt ongeveer vier planten van de Jeneverbes nodig. Snoeien is in principe niet nodig.

Een nieuw gazon zaaien of leggen?

Gaat je een nieuw gazon aanleggen? Dan kan je kiezen tussen inzaaien of graszoden leggen. In beide gevallen kies je een plek met een goede afwatering. Natuurlijk moet de grond voedzaam zijn, stabiel en mooi vlak.

Snel resultaat

Wil je zelf zaaien en toch een snel groen tapijtje in jouw tuin? Dat kan, er zijn diverse snelkiemende grassoorten, vaak nog vermengd met meststoffen. Dit zaad is trouwens ook zeer geschikt om lelijke plekken in een bestaand gazon mee op te knappen. De graszaden 'Rapide' en 'Barclay' zijn voor dit doel zeer geschikt.

De voordelen van zaaien:

 • Je kunt jouw eigen mengsel kiezen of zelfs samenstellen.
 • Het is goedkoop.
 • Het kost weinig inspanning.
 • Graszaad is lang houdbaar. Slecht weer? Dan gewoon even wachten.
 • De kwaliteit van het gekozen graszaadmengsel is constant.

En de nadelen:

 • Het duurt wel even voordat er echt een groen gazon ligt.
 • Onkruid krijgt meer kans.
 • Vogels en andere zaadeters komen erop af
 • Als het lang droog blijft, ontkom je niet aan sproeien.

De voordelen van graszoden:

 • Er ligt meteen een gazon en je kan het al snel gebruiken.
 • Geen vogels die het zaad wegpikken.
 • Je kan het al heel vroeg in het voorjaar gaan leggen.

En de nadelen:

 • Het is duur.
 • Het leggen vraagt enige nauwkeurigheid, tijd en handigheid.
 • Graszoden zijn niet lang houdbaar
 • Je kan nauwelijks eigen voorkeuren aangeven, wat betreft de gras samenstelling.
 • Geen constante kwaliteit.

Aan de rand van het gazon

Een gazon bestaat niet alleen uit het middenvlak. Alles wat er omheen ligt bepaald het totaalbeeld. Een mooie overgang en creatieve combinaties maken de uitstraling van jouw gazon compleet, tegelijkertijd maken ze de tuin af. Natuurlijk kan je de overgang van jouw gazon naar jouw borders vormen met allerlei materialen. Maar natuurlijke begroeiing geeft jouw tuin veel meer karakter!

Bodembedekkers zijn duidelijk meer dan vloerkleedjes in jouw borders. Neem maar eens een kijkje tussen Bakkers bodembedekkers! En voor wat spectaculaire accenten ‘langs de lijn' zijn onze prachtige siergrassen een echte aanrader!

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen