De palm is als kamerplant hét symbool van de (sub)tropen. Met een palm haal je iets bijzonders in huis. Een palm heeft niet alleen een luchtzuiverende werking, hij is ook onwijs decoratief! Maak bijvoorbeeld een leuke groene scheidingswand voor een natuurlijke en tropische uitstraling in huis. Een palm kan bovendien ook in de zomer op het terras gezet worden.
Bekende soorten palmen
Er bestaan ongeveer 5000 verschillende soorten palmen. Niet alle palmen zijn geschikt als kamerplant. De bekendste kamerpalm is de Howea forsteriana of wel de Kentia palm. Deze palm komt oorspronkelijk uit Australië en is te herkennen aan zijn volle waaier bladeren. De plant geeft een tropisch sfeertje aan jouw huiskamer. Een andere bekende kamerpalm uit de Araceae familie is de Areca palm (Dypsis lutescens). Deze heeft iets wilder groeiende bladeren dan de Kentia palm, maar is ook zeker prachtig voor in huis. Ondanks dat de palmen uit dezelfde familie komen, vindt de Areca palm zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. En wat dacht je van de Cycas? Deze stekelige palm kan veel omstandigheden goed aan en is daarom perfect voor binnen en buiten Deze stekelige palm kan veel omstandigheden goed aan. Het liefst wil deze palm veel zon hebben. In ons palmen assortiment vind je nog veel meer huispalmen.
Palmen verzorgen
De palm is 'easy care', dus makkelijk in de verzorging. Iedere palm vraagt wel om een andere aanpak, omdat de planten allemaal anders groeien, verschillende bladdiktes en structuren hebben, en van oorsprong uit andere gebieden komen. Kamerpalmen houden van vochtige plekken. Zet ze bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken. In de voorjaars- en zomermaanden is een lichte regenbui ook heerlijk om de palm op te frissen. In de andere maanden kan je de bladeren eens in de paar weken besproeien. Verder zorg je dat de potgrond altijd vochtig blijft. Geef de palm een keer per vier weken plantenvoeding om de plant gezond en mooi te houden. Over het algemeen staat de palm graag op een matig lichte tot lichte standplaats, maar niet in de felle zon. Zet ze dus op een plekje in de indirecte zon. Uitzondering is de Cycas die eventueel in de zomermaanden buiten kan staan in de zon, nadat hij daar langzaam aan gewend is geraakt.
De bladeren van een palm helpen je met de verzorging. Worden de bladeren helemaal bruin? Dan heeft de plant water te kort of juist te veel. Bij te veel water zullen de wortels dicht slaan, waardoor er niet genoeg water opgenomen wordt. Krijgt de plant gele bladeren? Dan heeft de palm waarschijnlijk te veel licht gekregen. Zet de plant op een plek met minder direct licht. Bruine randen om de bladeren betekent dat de bladeren oud worden en binnenkort afsterven. Als de bladeren minder mooi worden kan je delen van het blad wegknippen. Bij palmen groeien nieuwe bladeren altijd bovenaan in de kern. De oude bladeren knip je zo dicht mogelijk bij de stam af.
Interessant om te weten
- Palmen hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten zetten schadelijke deeltje in de lucht om in zuurstof en geven vocht af aan de lucht. Zo verbeteren ze je leefklimaat
- Palmen zoals de Kentia- en Areca palm kunnen alleen bloeien bij een bepaalde leeftijd en hoogte. Bloeiende kamerpalmen zal je bijna nooit tegen komen.
- De meeste palmen zijn niet giftig voor huisdieren.
- Palmen kunnen niet gestekt worden. Ze planten zich voort via zaden.