Hoe verzorg je kamerplanten op water?

Hoe verzorg je kamerplanten op water?

Kamerplanten |

Kamerplanten op water, ook wel hydroponie genoemd, zijn dé groene interieurtrend van het moment. Deze planten in glazen vaas zien er niet alleen leuk uit, ze hebben ook veel verzorgingsvoordelen. Je hoeft deze planten bijvoorbeeld nauwelijks nog water te geven. Erg gemakkelijk voor als je vaak van huis bent of wel eens vergeet je planten water te geven. Er zijn wel een paar andere verzorgingstips die we je mee willen geven, zodat je jouw hydroponie planten gezond en mooi houdt.

Een goed begin is het halve werk

Onze hydroponie planten komen al met een sierlijke vaas bij jou thuis. Je hoeft deze dus niet zelf te zoeken of extra aan te schaffen. Maak de vaas wel nog even goed schoon om de plant gezond te houden. Vul de vaas het liefst met bronwater, hier zitten alle mineralen in die de kamerplanten nodig hebben om te groeien. Mocht je dit niet voor handen hebben, dan kan je ook kraanwater gebruiken. Vergeet dan niet wat kamerplantenvoeding toe te voegen voor de juiste voedingsstoffen. Zet daarna de plant met de wortels in het water. Het bovenste deel van de wortels blijft boven water zodat deze kunnen ademen. Zorg dat er geen bladeren in het water hangen om schimmels te voorkomen.

Nooit meer vergeten water te geven

Eindelijk, planten waarbij je nooit te veel of te weinig water geeft! Bij hydroponie planten maakt het niet uit als je een keer vergeet water te geven en dat geeft heel veel rust. Wel hebben deze planten net als andere kamerplanten verzorging nodig. Ververs bijvoorbeeld 1 keer in de 3 of 4 weken het water van de vaas. Het is verstandig om soms wat vaker het water verschonen, bijvoorbeeld wanneer je ziet dat het vies wordt of als er groene algen ontstaan. Bij het gebruik van kraanwater kan het zijn dat er kalkaanslag op de vaas verschijnt. Maak de vaas daarom ook eens in de zoveel tijd schoon. Verder houden de planten net als andere kamerplanten van voeding. Doe eens in de maand een paar druppels vloeibare plantenvoeding in het water. Op het moment dat er gele bladeren ontstaan geef je wat extra voeding.

Plantenbaby’s

Stekjes zijn ook zeer geschikt om op water te planten. Hierdoor creëer je allemaal kleine plantenbaby’s die zich gaan ontwikkelen tot volwassen planten. Om gemakkelijk een stekje te maken snijd je een stukje stengel af onder een luchtwortel, dit is meestal een bruin of wit puntje dat vlak onder een blad uit de stengel groeit. Haal een aantal bladeren van deze stengel af zodat deze niet in het water hangen. Daarna hoef je alleen nog maar een vaasje of potje te vullen met water en het plantje in het water te zetten.

Bij sommige kamerplanten werkt het net iets anders. De pannenkoekenplant vermenigvuldigt zich bijvoorbeeld door babyplantjes te ontwikkelen die aan de moederplant vast groeien. Haal dan de plant uit de pot en scheur voorzichtig deze miniplantjes los van de moederplant. Deze baby’s kan je gelijk weer op water planten.

Pitten planten op water

Tot slot is het ook superleuk om pitten te planten op water. Avocado en mango pitten zijn hier heel geschikt voor. Spoel voor gebruik de pit goed af en haal het vliesje eraf. Steek 4 tandenstokers in de pit met de punt van de pit naar boven, zodat je die op de randen van de vaas kan laten steunen. Of maak gebruik van een schoteltje met een gat aan de onderkant. Je kan er ook voor kiezen om de pit eerst nog wat meer te laten ontkiemen. Dit doe je door de pit in vochtig keukenpapier te wikkelen, in een plastic zakje te doen en te bewaren op een warme plek. Na een aantal weken zal een worteltje te zien zijn. Het planten zal daarna makkelijker en sneller gaan. De juiste verzorging is vanaf nu ontzettend belangrijk. Geef water bij als de pit niet meer onder water staat en ververs het water eens in de paar weken. Maak de pit schoon als deze een bruin laagje krijgt. Zet bovendien de pit altijd op een warme plek zodat deze goed kan groeien.

Wil jij zelf aan de slag gaan met kamerplanten op water? Bekijk dan nu ons uitgebreide hydroponie assortiment.

Recente posts