Ze hebben een bossig en vrolijk uiterlijk, van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, en zijn verkrijgbaar in vele vormen: varens! Ze zijn weer terug van weggeweest. Er zijn veel verschillende soort met verschillende bladeren. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groep groene kamerplanten die perfect passen in de botanische trend in huis. Varens zijn helemaal terug van weggeweest en zijn hip voor zowel binnen als buiten. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.
Populaire varens
Varens zijn er dus in allerlei soorten, maten en kleuren. De bekendste soort is de Nephrolepsis, ook wel de krulvaren genoemd. Met zijn springerige volgroene bladeren geeft deze plant een vrolijk effect aan jouw kamer. De Nephrolepsis is in testen naar voren gekomen als de beste luchtzuiverende plant. Deze varen nam de meeste vervuilde deeltjes op vergeleken met alle andere kamerplanten. Andere varens hebben ook een luchtzuiverend effect. Dit betekent dat die vervuilde deeltje in de lucht worden opgenomen door de plant en worden omgezet in schone zuurstof. De nestvaren (Asplenium) en de eikvaren (Phlebodium) zijn nog twee varen soorten die hoog scoorden in deze onderzoeken. Verder is de hertshoorn een bekende varen soort. Op het eerste gezicht lijkt deze soort niet op de andere soorten. Door zijn sterke bladeren die in ruwe vormen omhoog staan, lijken deze een beetje op het gewei van een hert. Varensoorten met harder en stugger blad zijn makkelijker te verzorgen omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt als hangplant zijn de nestvaren en hertshoorn.
Verzorging Varens
Net als bij andere kamerplanten houd je bij varens ook altijd rekening met de hoeveelheid licht, water en voeding. Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. Zet ze dus op een plek met veel indirect zonlicht. De planten houden van een hoge luchtvochtigheid dus in de vensterbank boven een verwarming is geen goed idee. De keuken en de badkamer zijn wel plekjes waar de plant zich thuis voelt. Mocht je de varen toch op een plek willen zetten waar het wat droger is, maak dan de lucht om de plant vochtiger. Denk bijvoorbeeld aan een bak water om of naast de bloempot. Het water verdampt en maakt de lucht vochtiger. Besproei ook eens in de paar weken de bladeren van jouw varen. Verder houd je de kluit altijd vochtig. Giet het water op de potgrond rond de plant en niet in het hart van de plant zelf. Let op dat je nooit te veel water geeft. Als de plant natte voeten krijgt, kunnen de wortels gaan rotten. Naast water geven we varens ook kamerplantenvoeding. Doe dit 1 keer in de 4 weken tijdens het groeiseizoen, vanaf het voorjaar tot ongeveer september. Komen er gele of verdorde bladeren aan de plant? Knip deze dan weg, zodat de plant zijn energie kan steken in de levende bladeren.
Varens voor buiten
Er zijn enkele varens die ook perfect als tuinplant gebruikt kunnen worden. Dit zijn vaak andere varens dan je in de huiskamer vindt. Een aantal soorten varens die goed in de tuin kunnen groeien zijn: de tongvaren (Asplenium scolopendrium), venushaar (Adiantum pedatum) en ijzervaren (Cyrtomium). Deze varens zijn winterhard en blijven het hele jaar groen. Perfect dus als groene basis voor jouw tuin. Er zit dus wel een duidelijk verschil tussen kamervarens en tuinvarens. Lees daarom altijd eerst goed de informatie op de website voordat je jouw nieuwe varen bestelt.
Wil jij een varen voor in huis?