De wintergroene Japanse roos - Camelia (Camellia japonica) bloeit vanaf februari tot in mei uitbundig met mooie rode, roze of witte bloemen. De Camelia wordt ook wel Japanse roos genoemd. De bloemen hebben wel iets weg van rozen maar deze tuinplant is van een heel ander soort. De heester kan drie tot acht meter hoog worden en circa. anderhalve meter breed. Deze van oorsprong bosheester is voldoende winterhard en bloeit lang en uitbundig. Wilt u ook zo’n pareltje in de tuin? Lees hieronder alle tips & tricks!
De Camellia japonica planten in de volle grond
- Kies een beschutte plek in de tuin met halfschaduw (het liefst op het westen). Zorg ervoor dat de Japanse roos niet in de vroege ochtendzon staat.
- Graaf een ruim gat in de grond.
- Zorg voor een goed vocht doorlatende grond. Verbeter de aarde met tuinaarde, humus, kaliumrijke meststof en eventueel zand. De plant houdt van een lichtzure, ijzerrijke grond. Meng eventueel wat roestige spijkers door de aarde.
- Zet de plant in het plantgat, vul af met tuinaarde en druk licht aan.
- Geef na het planten direct (regen)water.
De Camellia japonica planten in een bloempot
- Kies een ruime bloempot met een gat in de bodem.
- Leg potscherven op de bodem en vul de pot met verse potgrond.
- Haal de plant uit de kwekerspot en deze in de bloempot
- Vul de bloempot af met potgrond.
- Druk licht aan en geef de plant direct (regen)water.
- Zet de bloempot in de halfschaduw (het liefst op het westen) en zorg ervoor dat de plant niet in de vroege ochtendzon staat.
De japanse roos verzorgen
- Water - Vocht is essentieel voor een goede groei van de Camellia japonica. Geef het hele jaar door in droge perioden het liefste regenwater aan de plant. Regenwater (of ontkalkt water) is zachter dan leidingwater en daardoor meer geschikt. De Japanse roos mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat staan.
- Bemesten - De plant houdt van een ijzerhoudende grond. IJzersulfaat, oude stalmest en kaliumrijke meststof worden daarom ook gewaardeerd door de plant. Deze sierheester is blij met een kaliumrijke meststof. Na de mestgift wel de bodem besproeien met (regen)water. Over het algemeen heeft de plant maar weinig mest nodig. Teveel mest doet de plant vooral blad produceren en maar weinig bloemen.
- Winterbescherming - De meeste camelia's zijn voldoende winterhard maar de bloemknoppen kunnen bevriezen in strenge winters. Daarom kan de plant tijdens strenge vorst wel wat extra winterbescherming gebruiken. Zet een camelia in een bloempot tijdens vorst binnen op een koele en lichte plek zoals een schuur of garage.
Problemen met uw Camellia japonica?
Hieronder vind u een aantal handige tips:
- Gele bladeren - duidt op ijzergebrek. Voeg ijzersulfaat, oude stalmest en kaliumrijke meststof toe.
- Bruine bladeren - duidt op een te veel aan mest. Geef een periode geen extra mest meer.
- Verschrompelde bladeren, verdroogde knoppen - gebrek aan water. Geef regelmatiger goed water. Zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.
- Aangetaste bloemknoppen - zorg ervoor dat de plant niet in de vroege ochtendzon staat en dek de plant af bij strenge vorst.
- Zwarte bladeren - wordt veroorzaakt door een luizen soort. Poets met een lauwwarme doek de zwarte aanslag van de bladeren.
- Weinig bloemen – Jonge planten moeten zicht eerste goed settelen voordat ze uitbundig gaan groeien. Oudere planten met weinig bloemen hebben misschien een teveel aan mest gekregen. Geef een periode geen mest meer, en na deze periode plantenmest voor bloeiende planten.