De Eucalyptus is een stijlvolle plant voor zowel binnen als buiten. De plant is misschien nog wel vaker te vinden in de douche dan in de huiskamer en is bekend om zijn heerlijke geur en helende werking. Wil je alles weten over de Eucalyptus: van oorsprong tot styling? Lees dan vooral verder.
Wist je dat de Eucalyptus het lievelingsvoedsel van de koala's is?
De Eucalyptus is een groene loofboom en komt oorspronkelijk uit Australië en kan daar wel 60 meter hoog worden. Er zijn meer dan 600 verschillende soorten van de Eucalyptus. Je ziet de Eucalyptus nu ook veel in Zuid-Afrika, Brazilië en Oost-Indonesië. Zelfs rond de Middellandse Zee kom je de plant nog wel eens tegen. Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). Muts verwijst naar de bloemen die de vorm hebben van een muts.
De Eucalyptus in huis
De Eucalyptus is vooral een buitenplant, maar op een koele plek binnen kan de plant ook prima overleven. We zien in huis met name Eucalyptus takken omdat je daar heel gemakkelijk je huis mee kunt stylen. Zo maak je de eettafel meteen heel sfeervol als je een paar takjes in een mooie hoge vaas op tafel zet. Maar ook op het bord of naast een menu of in combinatie met vork en mes doet een Eucalyptus takje het goed. Daarnaast zijn de takken van de Eucalyptus ook geschikt om te drogen. Na een tijdje zie je de groene kleur veranderen in een blauwgrauwe tint. Maak een bosje van de takken en hang ze aan de muur of aan het plafond.
De Eucalyptus in de badkamer
In de badkamer komt de Eucalyptus pas echt tot z’n recht. Zet kleine vaasjes met Eucalyptus takjes op de wasbak of laat een paar blaadjes weken in een kom met warm water voor een heerlijke geur in de badkamer. Of, beter nog: bind een aantal takjes vast en hang dit bosje Eucalyptus takken aan de doucheknop. Tijdens het douchen komen de essentiële oliën van de Eucalyptus vrij en kun je genieten van een aromatherapie bij je thuis.
De Eucalyptus buiten
Ook buiten kun je de Eucalyptus goed plaatsen. In de tuin, of in een pot op het terras of balkon. De Eucaluptus doet het overal goed. De Eucalyptus is winterhard, maar zorg wel voor een beschut plekje, want de Eucalyptus houdt absoluut niet van wind. De Eucalyptus is bovendien ook een handige plant om in de tuin of op het balkon te hebben. De geur van de bladeren schrikt namelijk veel insecten af. Vliegen, muggen, mieren zullen ver uit de buurt blijven van deze plant. Zet hem in vochthoudende grond en geef hem de eerste maanden na het planten regelmatig water en de Eucalyptus zal snel groeien. We kunnen hem klein houden door de top uit de jonge boom te snoeien.
De Eucalyptus als medicijn
Je zult het ongetwijfeld weten: de Eucalyptus is een natuurlijk medicijn tegen verkoudheid. Zo kun je er bijvoorbeeld mee stomen. De Eucalyptus zorgt ervoor dat de longen meer zuurstof kunnen opnemen; ze worden geopend en tegelijkertijd gereinigd. De Eucalyptus dient ook als slijmoplosser, daarom zit het vaak in oliën die je op je borst kunt smeren.
Maar er is meer! De Eucalyptus stimuleert ook de psyche en zorgt voor alertheid. Tegelijkertijd is het een natuurlijke ontstresser. Een ideale combinatie dus. En alsof het allemaal nog niet goed genoeg is, kan de Eucalytus helpen tegen schimmel en eczeem. Door de ontstekingsremmende werking kan de Eucalyptus ook helpen bij gewrichts-en spierpijn en koorts.