Het planten en verzorgen van Klimplanten

Het planten en verzorgen van Klimplanten

Tuinplanten |

Klimplanten zijn een mooie manier om je tuin op fleuren, zonder veel ruimte op de grond kwijt te zijn. Deze planten geven jouw lege buitenmuren, schuttingen en pergola extra kleur en variëteit. Voordat je van deze pracht kan genieten, zullen ze eerst een plek moeten krijgen. Hoe plant je klimplanten eigenlijk? En wat is belangrijk in de verzorging van klimplanten? Je leest hier over het hoe en wat van klimplanten.

Klimplant of leiplant

Wist je dat niet alle klimplanten zichzelf hechten aan een muur of schutting? Sommige klimplanten hebben eerst een beetje hulp nodig om te kunnen klimmen. Deze planten noemen we leiplanten. De klimroos is een voorbeeld van een leiplant. Leiplanten hebben van zichzelf geen hechtmateriaal en hebben een rek, gaas of een boog nodig om in de goede richting geleid te worden. Door steunmateriaal aan te brengen kunnen de nieuwe scheuten ook in de goede richting geleid worden. Jij bepaalt dus zelf de richtlijnen.

Klimplanten hebben wel hechtingsmateriaal om zich aan een muur, schutting of pergola te hechten. De Hedera gebruikt bijvoorbeeld zijn hechtwortels om te klimmen. Met de hechtwortels zuigt de Hedera zich vast aan de muur, schutting of pergola. Deze wortels zijn sterk genoeg om wind te verdragen. Doordat de Hedera winterhard is en ook om kan gaan met veel zon, is het een plant waar je meerdere jaren van kan genieten. Een andere klimplant, de Clematis, hecht zich doormiddel van windende bladstelen. Mocht je deze bloeiende klimmer willen laten groeien langs de muur, heeft deze een klimrek nodig. Wil je de Clematis laten klimmen langs de pergola? Denk dan aan gaas om de paal van jouw pergola. De Clematis zal dan vanzelf langs het gaas omhoog klimmen.

Al deze klim- en leiplanten zijn bij Bakker.com te vinden onder klimplanten. Ontdek nu ons ruime assortiment klimplanten.

Hoe plant je een klimplant?

Nu weet je dat er een groot verschil zit tussen het zelf wel en niet hechten van klimplanten en leiplanten. Hierdoor moet je voordat je gaat planten rekening houden met de plek waar je de plant gaat neerzetten. Daarna ga je aan de slag en hoe je het beste kunt doen, leggen we je uit aan de hand van onderstaand stappenplan:

  1. Vind de ideale plek voor jouw klim- of leiplant. Denk hierbij aan het klimmateriaal dat erbij hoort, de hoeveelheid zonlicht ruimte dat de plant nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. De Hedera is bijvoorbeeld niet geschikt voor een gepleisterde muur.
  2. Bevestig het eventuele hechtmateriaal aan jouw schutting, muur of pergola. Bij leiplanten en sommige klimplanten is hechtmateriaal noodzakelijk om goed te kunnen groeien. Zorg daarom dat het hechtmateriaal goed vast zit.
  3. Graaf een groot gat op ongeveer 20 à 25 centimeter van het hechtmateriaal.
  4. Zorg dat de kluit van de plant goed vochtig is en zet deze op de juist hoogte in het gat, schuin in de richting van het hechtmateriaal. Hoe je product specifiek kunt planten, lees je op onze website bij de productinformatie. We raden je aan om dit van te voren door te nemen.
    Bij de ene klimplant moeten de wortels bijvoorbeeld vlak onder het grondoppervlak en bij de andere plant willen de wortels liever wat zonlicht.
  5. Verbeter bij het opvullen van het gat, na het planten, de kwaliteit van de aarde met nieuwe potgrond of voeg meststoffen toe. Maak de ranken los van de stok. Bij klimplanten die wat meer hulp nodig hebben om te hechten en voor leiplanten, bevestig je de ranken aan het hechtmateriaal.
  6. Geef tot slot direct water bij.

Goed om te weten: het kan zijn dat een klimplant in de schaduw plant kan , maar dat de wortels zonlicht nodig hebben. Hoe dit precies zit, lees op onze website bij de productinformatie van de gerelateerde planten.

Hoe verzorg je een klimplant?

Nu de klimplant in de grond staat, wil je natuurlijk dat deze goed gaat groeien en in de richting dat jij voor ogen hebt. Hiervoor is het belangrijk dat je de klimplanten goed blijft begeleiden. Wil je dat de klimplant alleen in de hoogte groeit? Knip dan de horizontale uitlopers weg en bindt de verticale uitlopers op.

Verder is het belangrijk dat je klimplanten blijft snoeien. Een aantal klimplanten blijven groeien totdat ze geen houvast meer hebben. Ze kunnen ook ver naar voren van de schutting af groeien. De beste periode om klimplanten te snoeien is vroeg in het voorjaar.

Recente posts