Hoe versier je jouw vijver met planten?

Hoe versier je jouw vijver met planten?

Tuinplanten |

Een vijver in de tuin geeft het ultieme zomergevoel. Het water geeft een ontspannen sfeer aan de tuin. Toch kan het nog mooier. Wil jij een echt waterparadijs van jouw vijver maken? Dan zijn vijverplanten perfect voor jou. Naast de schoonheid van deze planten, zijn ze ook nog eens goed voor dieren in de vijver, zoals kikkers. Deze vinden verkoeling in de schaduw van de vijverplanten. Voordat je jouw vijver kan opfleuren met onze verschillende planten, is het wel handig om te weten welke er zijn en hoe je ze plant. Wij leggen alles uit wat je moet weten over deze groene zwemmers.

Verschillende soorten vijverplanten

Bij vijverplanten worden de verschillende planten verdeeld in zones. Deze zones zijn afhankelijk van de plantdiepte onder het wateroppervlak. Aan elke zone is een plantsoort gekoppeld. Deze zijn allemaal terug te vinden in ons assortiment vijverplanten.

Zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten zijn, zoals de naam als zegt, eigenlijk tuinplanten die langs de rand van de vijver worden geplant. Deze kunnen zowel in droge grond als vochtige aarde geplant worden. Over het algemeen komen deze planten nooit helemaal onder water te staan. Alleen na een flinke regenbui, als het water in de vijver wat overloopt, kunnen de oeverplanten wat onder water komen te staan. Oeverplanten worden dus in volle grond aangeplant. Hiervoor kan je potgrond voor tuinplanten gebruiken. Bij nieuwe vijvers is het aan te raden om vijversubstraat en water-zuiverende bacteriën toe te voegen aan het water. Hierdoor blijft het watermilieu stabiel. Een voedingsrijke- en zuurstofrijke vijver kan de wortels van de oeverplanten makkelijker bereiken en zorgen voor een betere groei en bloei. Tot slot, dekken wij de grond van de oever af met grind om te voorkomen dat de aarde weg spoelt.

Zone 2: Moerasplanten

Moerasplanten worden vlak binnen de vijverrand, op een diepte tussen de 0 cm en 15 cm geplant. Onder de moerasplanten zijn er soorten die in droge bodem kunnen staan, die in een kleine laag water moeten staan of de zowel in droogte als water kunnen staan. Lees voor het planten goed de informatie op de verpakking, hierop vind je altijd de aangeraden plantdiepte. Bij het planten zet je de natgehouden kluit van de moerasplant in een speciale vijvermand. In een vijvermand kunnen meerdere planten, totdat deze gevuld is. De gaten vul je op met vijveraarde. Om te zorgen dat deze aarde niet wegspoelt, leg je een laag grof zand op de vijveraarde.

Enkele moerasplanten groeien erg snel. Deze kan je snoeien om te voorkomen dat de plant te hoog wordt. Verder is het belangrijk om in de herfst afgestorven delen van de plant weg te knippen. Eens per jaar, tijdens de groei- en bloeiperiode, geef je deze plant voeding.

Zone 3: Waterplanten

Waterplanten zijn perfect voor de diepere gedeeltes van de vijver. Deze planten kunnen tot op zo’n 40cm diepte geplant worden. De wortels van waterplanten moeten geheel onder water staan. De plant zelf kan ook in zijn geheel onder water overleven. Ze houden van volle zon en stilstaand water. Ook waterplanten worden aangeplant in de vijvermanden. Deze vul je op met vijveraarde en een laag grof zand, voordat de mand in het water komt te staan.

Zone 4: Waterlelies

Waterlelies worden ook wel de koningin van de vijver genoemd. Ze worden op een diepte van 40cm tot 120 cm aangeplant. De beste tijd om waterlelies te planten is tussen april en juni. De plant methode is hetzelfde als bij de waterplanten. De knol van de waterlelie leg je in een vijvermand, opgevuld met vijvergrond. De vijvermand mag groter zijn dan bij de waterplanten. Waterlelies kunnen beter groeien wanneer ze meer ruimte hebben. Daarna weer een laag zand erover tegen het wegspoelen. In natuurlijke vijver kunnen waterlelies ook geplant worden in de bodem. In de zomer kan je de oudere bladeren wegsnijden. Zeker wanneer een te groot oppervlak van het water bedekt is door de bladeren. Op dat moment komt er niet meer genoeg zuurstof in de vijver.

Zone 5: Zuurstofplanten

Zuurstofplanten komen op ongeveer dezelfde diepte als waterlelies. Hierdoor worden zuurstofplanten ook wel eens aangegeven in zone 4, samen met de waterlelies. Het verschil is dat zuurstofplanten altijd onder water groeien. Deze planten zijn erg belangrijk voor de kwaliteit van het water. Ze houden het water helder, vrij van algen en zetten voedingstoffen in het water om in zuurstof. Om goed te groeien hebben zuurstofplanten wel genoeg voeding en CO2 nodig in het water. Het is aan te raden om gelijk na het plaatsen van de vijver ook de zuurstofplanten aan te planten, om zo algen weg te houden. Dit is uitgezonderd van de winter, waarin planten en algen niet groeien. De beste plantperiode is tussen april en juni. Ook zuurstofplanten poten we met behulp van een vijvermand.

Zone 6: Drijfplanten

De naam van de plant geeft al weg waar de plant voor bedoelt is. Deze vijverplanten drijven op het water en worden dus, in tegenstelling tot de andere vijverplanten, niet onder water geplant. Drijfplanten leg je gewoon op het water neer. De plant zal wortels maken om voedsel uit het water te halen. De meeste drijfplanten zullen zich niet hechten met de wortels. Net als zuurstofplanten zijn drijfplanten een natuurlijk middel tegen algen. De plant haalt zout uit het water, waardoor algen zich minder snel nestelen. Drijfplanten kunnen zich snel vermeerderen, waardoor de vijver vol kan raken. Om de vijver genoeg licht te laten krijgen, is het aan te raden om een aantal keer per jaar wat planten uit het water te halen.

Wil jij al deze vijverplanten ontdekken en de mooiste bestellen voor in jouw tuin? Bekijk dan nu ons assortiment.

Recente posts