Leg je eigen zwemvijver aan

Leg je eigen zwemvijver aan

Tuinplanten |

Wil jij deze zomer lekker afkoelen in je eigen tuin? Maar wil je niet te veel bezig zijn met het onderhoud van een zwembad? Leg dan een zwemvijver! Het woord zegt het al, dit is een vijver die niet alleen geschikt is voor waterplanten en -dieren maar ook voor mensen Naast minder onderhoud, heeft een zwemvijver nog veel meer voordelen. Lees hier alles wat je moet weten.

Wat houdt een zwemvijver in?

De zwemvijver is de natuurlijke versie van het zwembad. Heerlijk om in de zomer even af te koelen. Er bestaan verschillende soorten zwemvijvers.

De natuurvijver is onderdeel van jouw tuin. Het heeft de vorm van een vijver die je ook in jouw dorp of stad kan tegenkomen. De vijverplanten staan hierbij in de vijver om te zorgen voor een natuurlijke zuivering. De oever- en moerasplanten geven een prachtige overloop van vijver naar tuin. Combineer jouw zwemvijver met een houten vlonder voor een waar vissers-gevoel.

De formele zwemvijver gaat meer richting een zwembad. Het zwemgedeelte en het plantdeel zijn hier duidelijk gescheiden. Het plantgedeelte heeft hier voornamelijk een water zuiverende functie. Maar zeg nou zelf, zo’n vijver vol met waterplanten is toch ook prachtig. Het zwemdeel bevat geen planten over dieren. Zo kan jij lekker zwemmen zonder uit te hoeven kijken voor planten of dieren. Via een waterpomp wordt het gezuiverde water naar het zwembassin gepompt. Zwem dus lekker in schoon en helder water.

Liever samen met je vissen zwemmen? Leg dan een vissenvijver aan! Ga je voor grote koi karpers of voor kleinere vissen? Leg altijd een vijver aan de minimaal 80 cm diep is zodat de vissen genoeg ruimte hebben om goed te leven. Een vijver met veel vissen kan niet alleen worden schoon gehouden door planten. Bij deze vijver heb je dus nog een zuiveringspomp nodig. Daarna kan je lekker gaan zwemmen! Kijk wel uit dat je niet op een vis stapt.

Waarom kiezen voor een zwemvijver?

“Waarom zou ik een vijver kiezen boven een zwembad?” Dat is een veel gehoorde vraag als mensen voor het eerst horen over een zwemvijver. Wat veel mensen niet weten is dat een zwemvijver veel voordelen heeft. Zo is deze onderhoudsvriendelijker dan een zwembad. De vijverplanten en natuurlijke bacteriën nemen je het werk grotendeels uit handen. Ze zuiveren het water en houden algen weg, waardoor het water schoon blijft. Wel moet je af en toe bladeren en takjes van bomen of struiken in de tuin, uit je zwemvijver halen. De vijver wordt dus op een natuurlijke manier verzorgd. Hierdoor is er geen chloor nodig om het water schoon te houden.

Verder help je de natuur een handje. Met een vijver geef je waterdieren een plek om zich te nestelen. Ook nemen de planten, net als andere planten, CO2 op uit de lucht en stoten zuurstof uit. Je geeft dus weer een stukje terug aan de natuur. Bij een zwembad mis je de groen component.

Daarnaast maakt een vijver jouw tuin helemaal af, het vormt een geheel met de rest van de planten en het interieur.

Wat heb ik nodig voor een zwemvijver in mijn tuin?

  1. Genoeg ruimte in de tuin. Je wil natuurlijk wel goed kunnen zwemmen. Maak van te voren een plan hoe lang, breed en diep jouw zwemvijver wordt en hoe je het wil vormgeven. We raden je aan om een bedrijf in te schakelen voor de daadwerkelijke aanleg. Hoe groter de vijver, hoe moeilijker het aanleggen.
  2. Een circulatiepomp om het water te laten stromen. Zo voorkom je dat er verkeerde bacteriën in het water komen. Ook brengt deze pomp, in een formele zwemvijver, het water van het zuiveringsbassin naar het zwembassin.
  3. Zuurstofplanten zijn essentieel om een vijver algen-vrij te houden, waardoor het water helder en gezond blijft. Deze planten nemen CO2 op uit het vijverwater en scheiden zuurstof uit aan het water. Dit is goed voor het leven in de vijver.
  4. Drijfplanten helpen net als zuurstofplanten om algen weg te houden. Dit doen ze door het zout uit het water op te nemen. Drijfplanten worden niet aangeplant op de bodem, zoals bij andere vijverplanten wel het geval is. Leg deze planten op het water en de wortels van de bladeren halen zelf voedsel uit het water.
  5. Oeverplanten en moerasplanten zijn perfect om de randen van de vijver weg te werken. Moerasplanten staan net in het water en geven je een mooie erehaag als je het water in komt. Oeverplanten staan op het vaste land. Ze houden niet van constant natte voeten maar kunnen wel goed tegen water. Deze planten geven vaak de kleur mee aan jouw zwemvijver.

Hoe onderhoud ik mijn zwemvijver?  

Een zwemvijver is makkelijk te verzorgen, maar de plaatsing is hierbij wel belangrijk. Leg de zwemvijver aan op een plek weg van de bomen en struiken die blad verliezen. Zo voorkom je dat je vaak blad uit het water moet vissen. Verder wil je een zonnige plek hebben. De vijverplanten houden van veel zonlicht en jij natuurlijk ook als je in het water ligt. Verder is het belangrijk om een of twee keer per jaar de vijverplanten terug te snoeien. Dit doe je tot ongeveer 1/3 van de lengte. Let op dat sommige planten met hun bladeren of bloemen niet in het water mogen komen. Dit staat aangegeven op het plantlabel.

Daarnaast is het erg belangrijk voor de planten dat je de pH waarde van het water goed houdt. Door de regen zal de hardheid van het water afnemen. De planten kunnen hierdoor steeds minder goed kunnen overleven. De planten kunnen sterven en algen zullen weer vrij spel krijgen. Doe eens in de zoveel tijd een watertest naar de kwaliteit van het water. Deze test kijkt naar de hardheid van het water maar ook naar de hoeveelheid voedingstoffen. Vul deze aan wanneer ze te laag scoren. Doe dit met vijversubstraat.

Ben jij al overtuigd om een zwemvijver te nemen?

Recente posts