Mediterrane versiering voor de tuin: de olijfboom

Mediterrane versiering voor de tuin: de olijfboom

Tuinplanten |

De olijfboom is voor veel mensen graag geziene gast in de tuin. Deze tuinplant geeft je het gevoel op een Mediterraan eiland te zitten. De Olea Europaea, de officiële naam van de olijfboom, komt ook oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Daardoor kan hij goed tegen de warmte maar ook tegen een koel zee briesje. Om de olijfboom op z’n mooist te houden hebben we een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

Klimaat en standplaats

De olijfboom is een echte zonliefhebber en heeft veel zonuren per dag nodig. Houd dus bij het aanschaffen van deze plant rekening met de hoeveelheid zon die jouw tuin krijgt. Een tuin op het zuiden is ideaal voor de olijf. Het liefst heeft hij namelijk de hele dag zon. De olijfboom kan ook als kamerplant gebruikt worden. Zet hem dan dicht bij het raam voor zo veel mogelijk direct zonlicht. De olijfboom houdt voornamelijk van een warme zomer, maar kan ook redelijk goed tegen de winter. Toch is de olijf niet geheel winterhard, onder de - 2⁰ C overdag of -10⁰ C ’s nachts raden we aan de plant naar binnen te halen.

Bewatering en voeding

De olijfboom houdt van licht vochtige grond, dus geef je hem regelmatig een scheutje water. Doordat de plant veel in de zon staat en vaak in een bloempot geplant wordt, verdampt het water snel. In de winter is een keer per week vaak genoeg, maar in de zomer loopt het op naar 2 tot 3 keer per week bewateren. Giet nooit te veel water in een keer op de potgrond. Er kan dan een plas water in de pot achterblijven, wat wortelrot kan veroorzaken. Twijfel je of het boompje water nodig heeft? Steek dan je vinger tot 2 kootjes diep in de potgrond. Als de aarde niet meer vochtig aanvoelt geef je water bij.

Besproeien raden we zoveel mogelijk af bij olijfbomen. De Olea is gewent om in droge gebieden te groeien en heeft dus weinig luchtvochtigheid nodig. In de zomer kan besproeien zelfs schadelijk zijn voor de plant. De waterdruppeltjes hebben de werking van een vergrootglas met zonlicht. De bladeren van de olijf kunnen brandwonden oplopen en beschadigd blijven.

Voeding is geen must voor de olijfboom. Wil je de olijfboom toch sneller laten groeien door middel van meststoffen? Geef deze dan tijdens de groei- en bloeiperiode. De groeiperiode is tussen maart en september. In mei en juni kan de olijfboom bloeien. In de rustperiode kan het voor planten zelfs slecht zijn om voeding te krijgen.

Snoeien

Het snoeien van de olijfboom is erg aan te raden. Zo zorg je ervoor dat de boom mooi blijft en hij z’n energie optimaal kan gebruiken voor sterke takken. Snoei de takken nooit verder dan 20 cm tot de stam terug, anders is de kans op olijven erg klein. Doe je dit wel dan zal de kans op olijven erg klein zijn. Haal de dode of naar binnen gegroeide takken weg met een scherp mesje of een snoeischaar. Zorg dat deze altijd scherp en schoon (het liefst gedesinfecteerd) is, om snoeiwonden te voorkomen. Het snoeien kan je het beste doen in het vroege voorjaar als de groeiperiode net begint. De plant zal na het snoeien zichzelf dan snel weer herstellen. Gele of bruine bladeren hoef je niet meteen weg te halen. Vaak is dat een teken van te veel water of te weinig zonlicht. Probeer de plant wat droger te laten staan of meer zonlicht te geven. Blijven de bladeren geel of bruin? Snoei ze dan weg.

Goed om te weten

  • Pas na 5 jaar krijgt een olijfboom zijn olijven. Een tak waar olijven aan gezeten hebben moet worden ingesnoeid.
  • De olijfboom kan in mei en juni witte bloemen aan de takken krijgen. Dit is alleen mogelijk na een koudere winterperiode.
  • De plant is niet giftig. De olijven die eraan groeien kan je dus gewoon eten!
  • Olijfbomen zijn erg vatbaar voor luizen. Check hem dus een aantal keer per maand.

De olijfboom is een van onze Mediterrane planten. Wil je nog meer Mediterrane planten ontdekken? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment!

Recente posts