Plantenziektes, plagen en ongedierte in de tuin – Voorkomen en oplossen

Plantenziektes, plagen en ongedierte in de tuin – Voorkomen en oplossen

Tuinplanten |

Planten maken ons blij en helpen ons ontspannen. Om zo lang mogelijk van je plant te genieten en ze zo mooi mogelijk te houden, moet je ze soms een handje helpen. Bescherm daarom je planten goed tegen ziektes, ongedierte en plagen. Hoe je het beste jouw planten kan beschermen lees je hier.

Voorkomen is beter dan genezen

Een hoop ziektes en plagen kunnen voorkomen worden door het gebruik van de juiste potgrond en plantenvoeding. Om te beginnen gebruik je de juiste potgrond voor jouw tuinplanten. Zo heb je speciale potgrond voor bloembollen, voor de moestuin, voor het zaaien, etc. Elke specifieke potgrond heeft de ingrediënten die een bepaalde plant of planten nodig heeft/hebben. Planten zoals de hortensia en de Japanse esdoorn houden bijvoorbeeld van zure grond. Lees voor het planten goed van wat voor soort bodem jouw planten houden. In de passende potgrond kunnen de wortels van de plant beter aarden en zit de juiste voeding voor de plant. Voor extra sterke planten gebruik je aarde met plantenversterker. Dit is een natuurlijk middel die de wortels van de plant sterker maakt, waardoor het afweersysteem van de plant schimmels kan voorkomen die ziektes opwekken.

De juiste plantenvoeding kan ook helpen bij het versterken van jouw planten. Geef dit in de vorm van organische meststoffen. Ook bij meststoffen heeft elke plant zijn eigen behoefte. Meststoffen zorgen voor groenere bladeren en meerder bloemen en bladeren aan de planten. Net als potgrond kan plantenvoeding ook het immuunsysteem van de plant versterken.

Tot slot zijn de perfecte leefomstandigheden voor de plant heel belangrijk. Planten moeten de juiste hoeveelheid zon krijgen en de juiste hoeveelheid water. Zonlicht kan sommige planten beschadigen of uitdrogen. Lees altijd goed op het plantlabel of op onze website hoeveel zonlicht jouw plant nodig heeft. Ook de luchtvochtigheid speelt hierin een rol. Eens in de week of twee weken sproeien helpt planten die van een vochtig klimaat houden om mooi te blijven. Water geven is de belangrijkste component van een gezonden plant. De meest voorkomende reden van ziekte bij planten is schimmel of rot door te veel water. Zorg daarom ook altijd dat het water weg kan lopen, dit doe je door gaten in bloempotten of bloembakken te maken. In de border of volle grond loopt het water vaak beter weg. Mocht er water op je gazon blijven liggen, prik dan gaatjes in het gazon om het water weg te laten lopen.

Hoe herken je ziektes of plagen?

De meeste ziektes bij planten komen van schimmels, bacteriën en virussen. Soms worden de ziektes overgedragen door insecten. Vaak zijn ziektes te herkennen aan verkleuringen in de bladeren, knoppen of op takken. Veel voorkomende ziektes zijn meeldauw, schurft, roest en bacterievuur. Meeldauw is goed te herkennen aan witte pluisjes, vergelijkbaar met schimmel die je op voedsel aantreft. Schurft komt vaker voor bij bomen en valt op de zwarte vlekken op de takken. Roest zegt eigenlijk al hoe je het herkent. Dit zijn oranje plekjes op de bladeren. Alle drie de ziektes komen van schimmels en kunnen opgelost worden met schimmelwerende middelen. Bacterievuur wordt, zoals het woord al zegt, veroorzaakt door bacteriën. Het start met bruine of zwarte topjes, waar later gelig slijm bij komt. Omdat het van een bacterie komt is het bijna onmogelijk om de plant nog te genezen. Daarnaast zijn er verschillende virusziektes die een plant kan krijgen. Deze zijn vaak niet te genezen. Je kunt ze herkennen aan kringen op het blad en gele verkleuringen. Het is dus erg belangrijk om ziektes zo veel mogelijk te voorkomen, omdat genezing niet altijd mogelijk is. Mocht jouw plant niet meer te redden zijn, haal deze dan zo snel mogelijk uit de grond. Zo kan deze plant niet andere planten besmetten. Zet daarna weer een nieuwe tuinplant in de grond.

Wat te doen tegen problemen met jouw plant?

Goede potgrond en de juiste voeding kunnen een hoop problemen voorkomen. Maar het kan nog steeds gebeuren dat jouw plant te maken krijgt met ongemakken. Om deze problemen op te lossen hebben wij een aantal natuurlijke methodes. De meest voorkomende problemen zijn planten die schimmel of ziektes oplopen, ongewenste dieren of insecten, en onkruid wat bijvoorbeeld in je gazon gaat groeien. Schimmels en ziektes kunnen overslaan op andere planten. Daardoor is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Voor deze bestrijding kan je bijvoorbeeld spuitzwavel gebruiken. Ook zijn schimmelwerende middelen handig om snel planten beter te maken.

Dieren en insecten kunnen zich voeden met jouw planten of zich zelfs huisvesten. Voor grotere dieren als muizen of iets kleinere dieren, als slakken, kan je vallen zetten. Maar het afweren van insecten is vaak lastiger. Toch is er een natuurlijke oplossing voor, biostimulanten! Biostimulanten zorgen ervoor dat planten zelf stoffen gaan aanmaken om het afweersysteem te versterken. Hierdoor zijn planten minder vatbaar voor ziektes en worden schadelijke insecten in hun ontwikkeling geremd. Ook tegen onkruid zijn er verschillende natuurlijke middelen. Maar als je echt groene vingers hebt, ga je natuurlijk zelf de tuin in om het te verwijderen. Alle hulpmiddelen vind je in ons probleemoplossers assortiment.

Recente posts