Vaste planten zijn planten die meestal in de winter boven de grond afsterven, maar het jaar erop weer terug komen. Een groot voordeel van vaste planten is dat ze weinig onderhoud vragen. Zeker als je voldoende verzorgingsmaatregelen treft. Een beginnersfout is vaak om eerst de planten te kiezen, en je dan pas af te vragen hoe de grond in de tuin is. Al kun je de grondsoort niet veranderen, je kunt deze wel verbeteren. Laat de aanwezige grond altijd het uitgangspunt zijn bij de plantkeuze. Alle planten groeien het beste en bloeien het mooist als de grond voldoende lucht bevat en vocht kan vasthouden. Anders gezegd: als de bodem goed van structuur is, bloeit alles prachtig.
Beste tijd voor vaste planten
Vaste planten worden tegenwoordig afgeleverd in potten. Deze planten kunnen in feite het hele jaar door geplant kan worden. Maar de voorkeur van de vakman gaat uit naar planten in het najaar. De grond is dan nog vochtig en warm genoeg om de wortels van de planten nog even te laten groeien voordat de winter begint.
Compost bij vaste planten
Zandgrond kan verbeterd worden door compost door de bovenste grondlaag te mengen. De grond wordt zo meer samenhangend en kan meer water opnemen. Kleigrond wordt juist losser van structuur als er compost wordt toegevoegd en zal daardoor luchtiger worden. Omdat wortels niet alleen voedsel opnemen maar ook ademhalen, is de luchtigheid van de grond heel belangrijk voor het welzijn van de planten. Door wat extra koemest door compost te mengen, zijn de planten verzekerd van voldoende voeding.
Een steuntje op z'n tijd
Er zijn veel soorten planten die uitstekend zelfstandig kunnen groeien en bloeien, maar er zijn ook een aantal planten die steun nodig hebben. Het meest natuurlijk is om daarvoor rijshout te gebruiken. Rijshout bestaat uit vertakte twijgen van bijvoorbeeld iep of els die tussen de planten worden gezet. Door de einden naar binnen om te buigen ontstaat een goede steun. Wil je meteen aan de slag, dan heeft Bakker ook allerlei kant-en-klare steunen te koop.
Stimuleren tot tweede bloei
Er zijn planten die extra lang doorbloeien als je de uitgebloeide bloemen eruit haalt. Anderen kunnen, als het najaar gunstig is, tot een tweede bloei worden gebracht. Dan moet onmiddellijk na de bloei de plant diep worden teruggesneden (ridderspoor). Van weer andere soorten moet dat juist niet gedaan worden, omdat zich mooie zaaddozen vormen (Iris sibirica en Papaver orientale).