Droogbloemen zijn helemaal terug van weggeweest. De trend uit de jaren ’70 en ’80 is nu weer helemaal in. In tegenstelling tot een plukboeket kan een droogboeket maanden tot zelf jaren blijven staan. Super lang genieten dus! En daarnaast kan je er ook nog andere leuke groenknutsels mee maken. Helaas zijn niet alle planten en bloemen geschikt om te drogen. Wij helpen je bij het uitkiezen van de beste bloemen en planten, en laten je zien hoe jij deze het beste kunt drogen.
Wat zijn de beste droogbloemen?
Niet alle planten en bloemen zijn geschikt om gedroogd te worden. Bloemen met sterke houtige stengels en felle kleuren zijn de hoofdrolspelers in ieder droogboeket. Dit zijn meestal bloemen van vaste planten zoals lavendel, rozen en hortensia’s. Deze bloemstengels zijn ideaal om te drogen en geven een droogboeket heerlijk kleur. Ook sommige bloemen die groeien uit zaden zoals zonnebloemen en klaprozen zijn zeer geschikt. Veel bloembollen houden er niet van om gedroogd te worden. Deze kan je beter vers in een plukboeket verwerken. Maak het droogboeket compleet met wat groen uit eigen tuin. Siergrassen mogen niet missen in dit boeket en zijn ook zeer goed te drogen. Zeker de miscanthus stengels en pampaspluimen.
Wat zijn de beste manieren om bloemen te drogen?
Er zijn meerdere manieren om planten en bloemen te drogen. De manier die je kiest is afhankelijk van het doel van de droogbloemen, de tijd die je hebt en de kwaliteit. Wij nemen je mee in de 4 beste manieren:
1. Laten drogen door lucht
De meeste gebruikte manier om bloemen en planten te drogen is door lucht. Uit je pluktuin haal je de bloemen en planten die je wil drogen. Haal overtollige bladeren van de stengels, zodat de bloemen of planten sneller indrogen. Bindt daarna de bloemen per soort bij elkaar en hang deze op z’n kop op een droge en donkere plek. Het liefst moet deze plek ook niet te koud zijn. Denk bijvoorbeeld aan een garage of op zolder boven de verwarming. Als de bloemen en planten op een vochtige plek hangen kunnen deze gaan schimmelen. Maak dus kleine bundels of hang alle bloemen en planten los op. Binnen 2 tot 4 weken zal je een prachtig droogboeket hebben. De exacte droogtijd is afhankelijk van de dikte van de stengels en de omstandigheden waarin de planten hangen.
2. Silica gel
Heb jij geen droge donkere plekken in huis of wil je niet weken wachten? Door silica gel te gebruiken drogen de bloemen sneller in. Gebruik voor het drogen een luchtdicht bakje waar genoeg ruimte is voor de bloemen en planten om in te liggen. Vul de bodem van het bakje, ongeveer 2 of 3 centimeter, met silica kristallen. Leg de bloemen en planten erin met de blaadjes in de silica gel, zonder dat ze tegen elkaar aan liggen. Bedek tot slot het groen volledig met nog meer silica gel. Sluit de bakjes luchtdicht af. Na een paar dagen kan je checken of de bloemen en planten goed gedroogd zijn. Deze zijn perfect als de blaadjes aanvoelen als papier.
3. Drogen in een hete oven of magnetron
Het snelste resultaat krijg je met het drogen in de magnetron of oven. Dit is wel de meest risicovolle manier omdat bij te laag of te warm drogen van de bloemen en planten de kans op mislukken groot is. Hierbij maak je ook weer gebruik van silica gel. Neem een smalle en hoge bak en bedek weer de bodem. Zet de bloemen en planten op z’n kop in het bakje en plaats deze in de magnetron of oven. Als je kiest voor het werken met een oven, kan het alleen als je een heteluchtoven hebt. Begin op een lage temperatuur, rond de 40 graden, en probeer uit wat per plantsoort werkt. Na ongeveer 2 tot 5 minuten zouden deze goed gedroogd moeten zijn. Na het drogen is het belangrijk om de bloemen en planten voorzichtig te reinigen, zodat er geen silica gel op blijft zitten.
4. Persen
Misschien ken je het nog wel van vroeger, bloemen persen tussen boeken voor in je verzameling. Persen is geen goede methode om een droogboeket te maken. Wel kan je er andere dingen van maken, zoals een collage of een schilderij van droogbloemen. Droog de bloemen door ze tussen keukenpapier te leggen en te persen tussen boeken of een zelfgemaakte pers. Deze kan je heel gemakkelijk zelf maken met karton en vier schroeven. Maak gaten in de vier hoeken zodat de schroeven er doorheen komen. Daarna leg je op één kartonplaatje de bloemen en druk je de andere er bovenop. Draai de schroeven strak aan zodat de bloemen gepest worden.
Tip: Na het droge van de planten of bloemen raden we je aan deze in te spuiten met haarlak. Hierdoor houden deze langer hun vorm en blijven langer mooi.
Wil jij aan de slag met bloemen drogen? Start dan eerst met het creëren van jouw eigen pluktuin. In ons pluktuin artikel leren we je hoe je dit doet. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn vrolijke bloembollen en sterke vaste planten. Bekijk nu ons tuinplanten assortiment en ga aan de slag.