De Aloë Vera is een stoere vetplant. Je herkent ’m aan zijn dikke, pastelgroene blad met kleine tandjes. Het sap van de Aloë Vera plant wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn. In het sap van de bladeren bevinden zich ontstekingsremmende stoffen en bestanddelen met een genezende werking. Het werkt tegen een droge huid, uitslag en rimpels. De Aloë Vera is dus niet alleen een subtiele eyecatcher, maar ook één brok gezondheid in een groen jasje.
Nice to know
Wist je dat de Aloë Vera zichzelf kan helen? Als de Aloë Vera is geknakt, gebruikt ’ie zijn eigen kracht om de wond te helen. Bijzonder!
Aloë Vera: facts & figures
Nederlandse naam
Aloë vera
Plantenfamilie
Asphodelaceae (affodilfamilie)
Geslacht
Aloë (aloë)
Planttype
Vetplant
Maximale groeihoogte (in CM)
30 cm
Waterbehoefte
Weinig
Favoriete plek
Direct zonlicht, halfschaduw
Bladkleur
Groen
Luchtzuiverend
Absoluut!
Giftig
Zeker niet
Eetbaar
Nee, maar wel smeerbaar
Geurend
Ja
Aloë vera: facts & figures
Shop de Aloë Vera
Shop de Aloë Vera
Zo begon het
De Aloë Vera komt uit het verre Midden-Oosten, maar tegenwoordig vind je de plant ook in Midden-Amerika, verschillende Aziatische landen en zelfs in de Caraïben. Het verhaal gaat dat Alexander de Grote z’n zieke soldaten Aloë Vera sap liet drinken in de hoop dat ze snel zouden herstellen.
In totaal bestaan er maar liefst 30 verschillende Aloë Vera planten.
Zo verzorg je 'm
De Aloë Vera is een woestijnplant en kan goed tegen extreme weersomstandigheden. Veel kan er dan ook eigenlijk niet misgaan!
De Aloë Vera plant is een vetplant en gewend aan een klimaat met arme grond (grond met weinig voedingsstoffen). Gebruik dus geen aarde, maar een mix van potgrond, perliet, puimsteen of zand. En zorg ervoor dat jouw pot gaatjes heeft aan de onderkant en vergeet deze niet op een schoteltje te zetten! Op deze manier kunnen de wortels de ruimte krijgen om te groeien.
De Aloë Vera heeft weinig water nodig. Je kunt de kluit best wat droog laten worden. Geef liever af en toe veel water dan steeds een beetje. Het is verstandig om een grote pot te kiezen, die even diep en breed is. Zo geef je ‘m de ruimte om te groeien.
Groeit jouw Aloë Vera flink door, dan is het verstandig de plant elke twee jaar te verpotten. Zo houdt de Aloë Vera plant genoeg ruimte voor z’n wortels.
De Aloë vera plant knippen
Knippen? Jazeker! Dat klinkt ingewikkelder dan het is: knippen bestaat alleen uit het verwijderen van droge, verdorde bladeren. Niet alleen mooi voor het zicht, ook erg belangrijk om jouw Aloë Vera gezond te houden. Een belangrijk klusje dus!
Favoriete plek
De Aloë Vera plant is niet veeleisend en vindt snel zijn plekje in jouw huis. De plant kan direct zonlicht verdragen, maar is half in de schaduw ook gelukkig. Hoe lichter de standplaats, hoe sneller hij groeit en hoe meer water hij verbruikt. Maar hoe donkerder de standplaats, hoe sneller de kans op rot. Geef in alle gevallen jouw Aloë Vera plant dus de aandacht die hij verdient.
De Aloë Vera is een luchtzuiverende plant, een ideale plant dus voor bijvoorbeeld in de slaapkamer of op kantoor!
Nog meer plantgeluk?
De Aloë Vera heeft nu geen geheimen meer voor jou! Wil je meer lezen? Onze blog staat boordevol groene inspiratie, handige lijstjes en laatste trends!