Blauwe regen: verzorgen, snoeien & laten klimmen

De blauwe regen is één van de mooiste klimplanten. We noemen ’m ook wel een slingerplant. Eentje om goed in de gaten te houden, want voor je het weet kan hij weer ergens omheen geslingerd zijn. Linksom, rechtsom, het kan allemaal. Schuttingen, pergola’s, muren en hekwerken zijn niet veilig voor deze plant.  

Maar de lange, sierlijke paarsblauwe bloemtrossen van wel 25 centimeter maken alles goed. Een tuin, straat of huis met een mooie blauwe regen is een schitterend gezicht. Ga jij voor een romantische tuin met veel bloemen? Dan mag deze plant niet ontbreken! 

Blauwe regen: facts & figures

Nederlandse naam

Blauwe regen

Plantenfamilie

Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)

Geslacht

Wisteria

Gewas

Heester

Maximale groeihoogte (in CM)

Gaat met een beetje geluk 4-6 meter de hoogte in.

Winterhard

Jazeker!

Wintergroen

Nee

Bloeimaand

Mei, Juni

Vochtigheid grond

Een beetje vochtig

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen

Bloemkleur

Blauw, paars

Wat voor soort grond past erbij?

Humusrijk

PH-waarde

7 of hoger

Plantafstand

100 - 150 cm

Giftig

Ja, met name de peulen en zaden zijn erg giftig.

Eetbaar

Nee, niet doen dus

Geurend

Ja, genieten!

Hortensia: facts & figures

How it all started....

De blauwe regen (Wisteria) komt van oorsprong uit Korea, Japan en China en is vernoemd naar de Amerikaanse hoogleraar Caspar Wistar. Hij schreef het eerste Amerikaanse studieboek over anatomie.  

Een grote kleurrijke familie 

De blauwe regen hoort bij de familie van de vlinderbloemigen. De lange trossen (wel 25 cm!) vlinderachtige bloemen zijn kenmerkend voor deze familie. De blauwe regen klimt en slingert of linksaf rond de stam (linkswindend) of rechtsaf rond de stam (rechtswindend).

  • De Chinese blauwe regen (Wisteria sinesis) zul je het meest in de tuinen terugzien. Deze variant is linkswindend.  
  • De Japanse blauwe regen (Wisteria floribunda) is ook een bekende. Deze soort is rechtswindend.  

De blauwe regen op stam 

We zien de blauwe regen ook steeds vaker op stam. Dit betekent dat de blauwe regen is gekweekt op een stam van 60-80 cm. Hierna beginnen de vertakkingen pas. Zoek je een eyecatcher in je tuin en heb je niets om de plant omheen te laten slingeren, dan is dit een goede oplossing!

Broertjes & zusjes 

Het zal je niet verbazen dat de blauwe regen nog veel meer familieleden heeft. Zo kennen we de gouden regen, de witte regen en de roze regen. 

Zo plant je ’m!

Maak voor de blauwe regen een lekker ruim plantgat en maak de grond goed los. Zorg ervoor dat de kluit van de blauwe regen goed vochtig is. Zet de blauwe regen voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Hier wordt de kluit lekker vochtig van.  

Plaats de kluit dan op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef ’m na het planten meteen flink wat water.  

Geef hem ook iets om te slingeren 

De blauwe regen is een slingerplant, maar je moet ’m wel wat geven om omheen te kunnen slingeren. De klimheester is namelijk niet zelf hechtend (zoals bijvoorbeeld de klimop) dus een handje helpen kan geen kwaad, anders gaat de plant vooroverhangen. Gebruik hiervoor een stevige constructie, want een blauwe regen kan best zwaar worden. 

Wil je bijvoorbeeld je muur versieren met een blauwe regen? Bevestig dan grote haken aan de muur en bind hier de takken aan vast. De blauwe regen kan vervolgens zelf z’n gang gaan.  

Favoriete plek & grondsoort

Als de blauwe regen iets heeft om tegenaan te klimmen en omheen te slingeren én dan ook nog een beetje wordt geholpen, heeft hij verder niet zoveel eisen. Een plekje in de halfschaduw is perfect. 

Humusrijke grond is belangrijk voor de blauwe regen. Dat is grond waar bijvoorbeeld onkruid, compost en dood blad doorheen is gemengd. Deze grond houdt water lang vast en dat is belangrijk voor een blauwe regen.  

Help, waarom bloeit mijn blauwe regen niet?  

Dit is een vraag die we vaak voorbij horen komen, maar meestal is dit niets om je zorgen over te maken. De blauwe regen bloeit alleen op tweejarig hout dus nog even geduld, de bloemen komen vaak pas in het tweede en derde jaar.  

De blauwe regen snoeien & verzorgen

De blauwe regen is een snelle groeier. Houd ’m goed in de gaten, want zonder dat je het doorhebt kan hij weer ergens heen geslingerd zijn. Het liefst snoei je de blauwe regen twee keer per jaar. Je houdt hierdoor deze snelle groeier in vorm en hij gaat er lekker van bloeien!

Pro tips voor het snoeien van de blauwe regen 

  • De eerste twee jaar hoef je alleen de hoofdgesteltak wat in te nemen. De basis van de blauwe regen dus.  
  • Ontstaan er horizontale takken dan bind je deze vast aan een haak in de muur of bijvoorbeeld aan een pergola.  
  • Snoei van deze takken in januari of februari alle zijtakjes tot op 2-3 knoppen terug.  
  • Knip na de bloei in juli alle zijtakken terug tot op 4-5 bladeren. Zo blijft de blauwe regen compact en verschijnen er ook volgend jaar weer volop bloemen.

De blauwe regen verzorgen 

De blauwe regen is een sterke plant die niet veel verzorging vraagt. Geef ’m wel tijdens droge periodes lekker veel water.   

Verwen de plant 's winters met een mulchlaag. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is niets meer dan een dekentje voor de winter. Een goede mulchlaag bestaat uit oude bladeren, plantaardig afval en aarde. 

Nog meer plantgeluk?  

De blauwe regen kun jij nu met gemak verzorgen en laten slingeren. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en laatste groene trends!  

Laat je inspireren door @bakkercom