Dahlia: planten, verzorgen & overwinteren

Houd je van lekker veel kleur en variatie in je tuin? Dan zit je met de dahlia goed! Er is genoeg keuze in kleur: roze, rood, paars, geel, oranje, wit óf een combinatie van deze kleuren. Maar, er is ook variatie in de vorm: zo heb je dahlia’s met puntige of ronde blaadjes en van mini tot XXL. Er is voor iedereen een passende dahlia te vinden. Plant ze op tijd en je hebt gegarandeerd een kleurrijke bloemenzee in je (pluk)tuin. 

Nice to know:
Wist je dat een dahlia een knol is en geen bloembol? Een bloembol bestaat uit verschillende lagen en kun je vergelijken met een ui. Een knol lijkt juist meer op een aardappel. De uitlopers van een knol groeien vervolgens uit tot mooie bloemen. 

Dahlia: facts & figures

Nederlandse naam

Dahlia

Plantenfamilie

Asteraceae

Geslacht

Coreopsideae

Gewas

Knolgewas

Maximale groeihoogte (in CM)

50 - 80 cm

Winterhard

Helaas niet

Wintergroen

Helaas niet

Bloeimaand

Juli - oktober

Vochtigheid grond

De dahlia houdt van een vochtige grond

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen

Bloemkleur

Welke kleur niet?! Roze, rood, paars, geel, oranje, wit

Wat voor soort grond past erbij?

Humusrijke grond

PH-waarde

Niet heel belangrijk voor de dahlia

Plantafstand

50 cm (geef ze lekker de ruimte)

Giftig

Nee, gelukkig niet!

Eetbaar

Nee, dat is geen aanrader

Geurend

Nee, helaas niet

Dahlia: facts & figures

De dahlia shoppen

Shop de dahlia

Zo begon het ...

De dahlia heeft een hele reis afgelegd. De plant is namelijk familie van de Asteraceae en deze familie komt oorspronkelijk uit Mexico. Uiteindelijk is de plant eind 1800 hier in Europa geïntroduceerd. Leuk feitje: de dahlia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Anders Dahl. Internationale roots dus!  

Zo plant je ’m!

Je kunt de dahlia planten van maart tot en met mei. Wacht wel even tot de vorst voorbij is. Graaf een groot plantgat en maak de aarde goed los. Vul het plantgat met een mix van potgrond met biologische mest. Leg de knollen voorzichtig in het plantgat, zo’n 50 cm uit elkaar. Dek af met 3-5 cm aarde. Druk de grond voorzichtig aan en geef direct wat water.  

 

De dahlia ‘voortrekken’  

Je kunt de dahliaknol ook ’voortrekken’. De knol plant je dan in een pot met vochtig turfstrooisel op een temperatuur van 15-20 °C. Als er scheutjes verschijnen kun je de knol planten in pot met potgrond. Begin mei kun je de dahlia laten wennen aan de buitentemperatuur en vanaf half mei buiten planten in de volle grond óf in een pot. Een voordeel van voortrekken is dat je sneller mooi bloeiende dahlia’s in je tuin ziet groeien.  

Kan de dahlia in de volle zon?

Zeker! De dahlia is een echte zonaanbidder. Dat komt vast door z’n Mexicaanse roots. Een beetje schaduw is ok, maar hoe zonniger de plek, hoe fijner de dahlia het vindt. Kijk met hoge dahlia’s uit met de wind. Zoek voor deze dahlia’s liever een beschut plekje uit.  

 

Welke grondsoort moet ik gebruiken?  

De dahlia doet het goed op iedere grond als ’ie maar genoeg meststof krijgt. Ook heeft de dahlia een voorkeur voor lekker veel compost,  

De dahlia verzorgen

De dahlia heeft wel wat verzorging nodig, maar moeilijk is het zeker niet! De dahlia houdt van vochtige grond, maar niet té nat. Controleer dus regelmatig of het tijd is om water te geven. Ook is het verstandig om maandelijks extra meststof toe te voegen. Hier krijgt de dahlia een goede boost energie van en dat heeft ’ie nodig om nieuwe scheuten aan te maken. 

Hoge dahlia’s kun je aan een stok binden of omwikkelen met ijzerdraad voor wat extra ondersteuning.  

Door de uitgebloeide bloemen af te knippen kan de dahlia wel tot oktober en de eerste nachtvorst door blijven bloeien. Wil je nóg meer bloemen? Knip dan de bovenste scheut vlak boven de scheuten eromheen af. Op deze manier zullen er meer bloemen gaan groeien. 

 

Hoe overwinter je de dahliaknol? 

Helaas kan de dahlia niet tegen de vorst en hierdoor kun je de knollen niet het hele jaar in de tuin laten. Haal de dahliaknol daarom voor de winter uit de aarde. Dit wordt ook wel ‘rooien’ genoemd. Zo werkt het:  

Maak de knol schoon met water en knip de stelen tot 15 cm af. De knollen bewaar je eerst een paar weken op de kop (ja echt) op een droge plek. Dit kan in een kistje bedekt met zand of zaagsel. Als de vorst voorbij is, begin je opnieuw en kun je de knol weer in de tuin planten.  

 

Nog meer plantgeluk?   

De dahlia kun jij nu met gemak verzorgen. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en laatste groene trends!   

Laat je inspireren door @bakkercom