Fuchsia: Een bijzonder sierlijke bellenplant

Fuchsia

Sierlijke bloemen in de mooiste kleuren, een lange bloeitijd en duizenden rassen om uit te kiezen. Dat maakt de bellenplant, of fuchsia, tot een fantastische tuinplant. Als kuipplant kunnen ze zeker een meter hoog worden terwijl de winterharde struiken in de vollegrond wel 1,5 meter hoog kunnen worden. Beide typen bloeien vanaf juni tot in oktober. De soorten die als eenjarig zomergoed gekweekt worden, zullen ongeveer 30 cm hoog worden in een bloempot of bloemperk.

Verschillende soorten

De fuchsia is in de 17e eeuw ontdekt in de Dominicaanse Republiek en vernoemd naar de bekende plantkundige Leonhart Fuchs. Wilde soorten komen voor in Midden-, Zuid Amerika en Nieuw-Zeeland. In deze landen worden de bloemen trouwens niet bestoven door insecten, maar door de kolibrie, die al vliegend de nectar uit de hangende bloemen haalt. Door de wilde soorten te kruisen zijn er inmiddels meer dan 8000 fuchsiarassen voor de tuin ontstaan. Het assortiment wordt steeds breder. De kleuren zijn nagenoeg onbeperkt. De huidige trend is dat er ook steeds meer winterharde soorten ontstaan. Dat is natuurlijk perfect voor ons klimaat.

Voedzame, vrij zure grond

De fuchsia houdt van voedzame, vrij zure grond die nooit uitdroogt. Voor fuchsia’s in potten is het gebruik van plastic potten aan te raden om uitdroging te voorkomen. Voor een nog mooiere bloei moeten fuchsia's in de groeiperiode wekelijks worden bij gemest met bloeiende planten voeding in het gietwater. Ook de standplaats is belangrijk: de bellenplant staat het liefst op een niet te winderige, half beschaduwde plaats. Alleen volle zon wordt niet op prijs gesteld.

Vorstvrij overwinteren van de niet-winterharde soorten

Vóór de eerste nachtvorst moet de bellenplant naar een vorstvrije plaats verhuizen. Snoei de fuchsia eerst tot ongeveer de helft terug en verwijder het blad. Fuchsia's kunnen in een vorstvrije ruimte bewaard worden bij ongeveer 5°C. De grond mag vrij droog zijn, maar de kluit mag niet helemaal uitdrogen.

Een andere methode voor het overwinteren is het opkuilen. Graaf een ongeveer 60 cm diepe kuil en leg turfmolm op de bodem. Zet de fuchsia's met hun pot vlak naast elkaar in de kuil. Dek ze af met turfmolm en bedek de kuil met een stuk plastic tegen overmatig inregenen. In april kunnen de planten weer worden opgegraven en opnieuw worden opgepot, of direct in de volle grond geplaatst. De fuchsia's zullen daarna snel uitlopen en de hele zomer voor prachtige bloemen zorgen.

Winterharde fuchsia’s in de vollegrond

Om de groei na de winterperiode te stimuleren is het aan te raden om in het voorjaar, als er geen vorst meer te verwachten is, alle takken net boven de grond weg te knippen. Ook deze fuchsia’s zullen nu snel uitlopen om weer een heel seizoen steeds opnieuw bloemen te vormen.

Potvormen

Potten waarin bijna alle fuchsia's zich lekker voelen, zijn groot van stuk en hebben een flink bodemoppervlak. Dit bevordert de stabiliteit en stimuleert een goede wortelontwikkeling, en dus een goede groei. Plastic potten hebben trouwens het voordeel dat er door de wanden geen vocht verdampt. Aardewerkpotten zijn echter ook prachtig. Met name in de donker getinte terracotta potten komen fuchsia's goed uit. Maar ook kleuren 'blonde' potten en rooktinten heel mooi. Geglazuurde potten hebben het voordeel dat ze weinig vocht verdampen. Let er bij het kopen op of een pot vorstvast is.