Hawaiiaanse Palm

Hawaiiaanse Palm

De prachtige kamerplant Hawaiian Palm staat schitterend in jouw woonkamer. Met haar prachtige groene bladeren en exotische uitstraling zorgt deze palm voor een tropische sfeer. In oktober bloeit de palm met hele mooie, lange gele bloemen. Hoe ouder de plant wordt, hoe mooier ze bloeit!

Verzorging

De Hawaiian Palm is zeer gemakkelijk in onderhoud. Hieronder vind je de belangrijkste verzorgingstips.

  • Eenmaal per week een beetje water geven is voldoende. Sla, als de potgrond nog vochtig is, gerust een week over. De plant heeft weinig water nodig! Teveel water kan de plant kapot maken.
  • Mest de Hawaiian Palm één maal per jaar bij. Dit is voldoende.
  • Breek de onderste bladeren bij tekenen van vergeling gewoon af. Hierdoor ontstaat de karakteristieke "palmenstam". De plant maakt nieuwe bladeren aan in de kop en stoot de onderste oudere bladeren weer af. Door regelmatig te controleren en aangetaste bladeren te verwijderen hou je de meeste problemen onder controle.
  • Zorg in de zomer voor een beschutte plek in het huis. Hierdoor zal ze niet teveel bladeren verliezen. De Hawaiian Palm heeft een omgekeerd groeiseizoen en groeit overwegend in de wintermaanden. De rustperiode is in de zomermaanden. Vanaf augustus begint ze weer volop te groeien.
  • Pot de palm elk voorjaar om in een grotere pot. Ze kan dan wel tot één meter hoog worden.
  • Verhelp aantasting van insecten door eenvoudig alle aangetaste bladeren af te breken. Spoel de stam en de overgebleven bladeren daarna goed met lauwwarm water af. Hierdoor was je alle insecten weg. Binnen 6 weken zal de palm weer als nieuw zijn. Deze aantasting door insecten is te herkennen door vorming van spinnenweb tussen de bladeren (spint) of door verschijnen van stipjes op de bladeren (thrips). Als de palm onverhoopt toch is aangetast, kan je de plant zomers het beste buiten in een pot zetten. De palm is niet gevoelig voor andere aantastingen.
  • Zet de thermostaat in jouw huiskamer 's nachts laag. Zo voorkom je aantasting door spint.

Je kan nu nog meer van de Hawaiian Palm genieten, door jouw steentje bij te dragen aan het behoud van deze plant. Hij wordt namelijk met uitsterven bedreigd.

Het begin

De Hawaiian Palm leeft al sinds mensenheugenis op het exotische eiland Hawaii. Vanwege de geïsoleerde ligging van dit eiland hebben planten en dieren er ongestoord kunnen evolueren. Een bepaalde mottensoort is vermoedelijk als enige in staat geweest om de bloemen van de Hawaiian Palm te bestuiven.

Zeer zeldzaam!

Inmiddels is de mot, door de komst van de mens op Hawaii en de verwoeste natuurlijke leefomgeving, uitgestorven. De Hawaiian Palm, die zich zonder de mot niet gemakkelijk kan bestuiven en vermeerderen, wordt op haar beurt nu ook met uitsterven bedreigd. Dit maakt de palm tot één van de zeldzaamste planten op aarde. Op dit moment zijn er slechts 7 palmen in het wild te vinden, geïsoleerd op het eiland Kaua'i.  

Wat wordt er aan gedaan?

Een aantal wetenschappers en vrijwilligers zet zich actief in voor behoud van de Hawaiian Palm. Deze groep valt onder de IUCN Species Survival Commission (SSC), die tot doel heeft om de teruggang in soortenrijkdom te stoppen. Ze hebben de bloemen van de palm handmatig bestoven. Het geoogste zaad wordt nu gebruikt om de Hawaiian Palm te vermeerderen.

Inmiddels zijn er een groot aantal planten in een speciaal reservaat opgekweekt en geteeld. Uiteindelijk zal de Hawaiian Palm in het wild terug worden gezet. Ook probeert de IUCN om de natuurlijke leefomgeving van de palm weer te herstellen, zodat hij uiteindelijk in staat zal zijn zelfstandig te overleven.

Hoe kan je helpen?

Door een Hawaiian Palm te kopen ondersteun je direct het werk van de IUCN/SSC Hawaiian Planten Specialisten Groep. Zo help je mee om te voorkomen dat de Hawaiian Palm en nog vele andere planten uitsterven.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen