Een mooie bos lelies waarmee je direct het zonnetje in huis haalt. Daar kennen de meeste mensen de lelie van. Maar, de lelie plant je ook heel makkelijk als bloembol in de tuin. Je zult verrast worden met de meest mooie bloemen in de zomer! En dan kun je natuurlijk altijd nog de bloemen afsnijden en in een mooie vaas zetten.
Leuk weetje: de lelie staat symbool voor de schoonheid van de natuur. En daar hebben we eigenlijk niets aan toe te voegen. Behalve dat we het er heel erg mee eens zijn, natuurlijk!
De lelie: facts & figures
Nederlandse naam
Lelie
Plantenfamilie
Liliacaea
Geslacht
Lilium
Gewas
Snijbloem
Maximale groeihoogte (in CM)
100 - 120 cm
Winterhard
Jazeker!
Wintergroen
Helaas niet
Bloeimaand
Juni - augustus
Vochtigheid grond
Mag altijd een beetje vochtig zijn
Positie in de tuin
Een zonnig, beschut plekje
Bladkleur
Groen
Bloemkleur
Wit, roze, oranje, rood, paars, geel
Wat voor soort grond past erbij?
Losse, vochtige grond
PH-waarde
Licht zuur
Plantafstand
20 - 25 cm
Giftig
Giftig voor katten
Eetbaar
Nee, dat is niet aan te raden
Geurend
Ja, en niet iedereen vindt deze geur even lekker.
De lelie: facts & figures
Shop de lelie
Shop de lelie
How it all started....
De lelie is een echte globetrotter. Je vindt ’m in het wild in Japan, Korea, Siberië en in veel delen van Amerika en Europa (Griekenland, Polen, de Alpen, de Pyreneeën). Maar, het is opvallend dat de lelie vooral in de Himalaya veel voorkomt. Als we dus een gokje moeten wagen, zouden we zeggen dat de lelie daar z’n oorsprong moet hebben.
De lelie was eerst vooral bekend als tuinplant en eigenlijk helemaal niet zo populair. Maar, dit veranderde toen een paar knappe koppen in de Verenigde Staten kruisingen maakten die geschikt zijn voor de bloemenhandel. De lelie werd toen pas echt populair.
Broertjes & zusjes
Er zijn meer dan honderd verschillende lelies en kruisingen. Dit zijn de meest bekende:
- De Aziatische lelie zie je eigenlijk het meest; je herkent ’m aan de wat kleinere bloem.
- De Oriëntaalse lelie staat bekend om z’n grote bloemen en z’n - niet voor iedereen even - lekkere geur.
- De Madonnalelie is een van de oudste gekweekte leliesoorten en staat bekend om z’n witte bloemen. Deze lelie kan wel 1.80 meter hoog worden.
-
De tijgerlelie is oranje van kleur en heeft naar buiten krommende bloembladeren.
Zo plant je ’m!
Je kunt een lelie bloembol planten vanaf de herfst tot laat in het voorjaar. We raden je aan om de lelie in de herfst al te planten. Ze hebben dan wat langer de tijd om te wortelen en sterker te worden. Hierdoor worden de bloemen groter en groeien ze hoger. En dat wil je! We zeggen het voor de zekerheid er nog even bij: plant een bloembol nooit als het vriest!
Je kunt een lelie planten in de volle grond of in een bloempot of ruime balkonbak. Geen idee waar je moet beginnen? No worries, we leggen het je uit!
Stappenplan: de leliebol planten in de volle grond
- Maak eerst een groot plantgat zodat je de leliebollen tegelijkertijd in de grond kunt planten.
- Plant de bol ongeveer 20 cm diep.
- Plaats de leliebollen met de wortels naar onder en de punt naar boven in de grond.
- Gebruik potgrond voor bloembollen om het gat weer op te vullen. Druk de aarde stevig aan en geef lekker wat water.
Stappenplan: de leliebol planten in een bloempot of balkonbak
- Kies de mooiste bloempot die je kunt vinden. Kies er wel één met gaatjes aan de onderkant. Dit is belangrijk zodat het overtollige water goed weg kan lopen.
- Strooi hydrokorrels op de bodem van de pot. Hydrokorrels zorgen ervoor dat de grond vocht vasthoudt. Handig voor drogere tijden!
- Plant de bloembollen met de wortels naar beneden en de punt naar boven. Ongeveer 15 tot 20 cm diep.
- Geef na het planten meteen een beetje water en zet de bloempot op een zonnige plek op het terras of het balkon. Plant je in de herfst? Zoek dan een beschut plekje uit!
Leliebollen overwinteren
De leliebol is winterhard en kan dus meerdere jaren achterelkaar bloeien. Sterker nog, de lelie komt juist steeds mooier terug. Je kunt de bol tijdens de winter in de grond laten zitten, maar dit is wel wat risicovol omdat ze kunnen gaan rotten, bijvoorbeeld als de grond te vochtig is.
Wil je zeker zijn dat je leliebol de winter overleeft, dan kun je ’m het beste uitgraven. Verwijder de steel en bladeren en laat de bol eerst goed drogen. Let er bij het drogen van de bol goed op dat er geen schimmel verschijnt. Bewaar de bol dus koel, droog en niet afgesloten.
Is de bol droog? Bewaar’ m dan in oude kranten op een koele, droge plek. Bijvoorbeeld in de kelder.
Favoriete plek & grondsoort
Lelies houden wel van een zonnetje. Zoek dus een goeie spot uit in de zon of in de halfschaduw, het liefst een klein beetje beschut.
De lelie is niet zo kieskeurig dus je kunt de bol eigenlijk overal de grond in doen. De Oriëntal heeft wel een lichte voorkeur voor een wat zuurdere grond. Je kunt dan een klein beetje tuinturf rond en in het plantgat strooien.
De lelie is perfect te combineren met andere bloemen. Bijvoorbeeld met gladiolen en dahlia’s. Mix & match de lelie dus gerust. Niemand houdt van een saaie tuin, toch?
Wat is een pH-waarde precies en hoe kun je het meten en aanpassen? Wij leggen het je uit!
De lelie verzorgen & snijden
Geef de lelie in het voorjaar en in de zomer lekker veel water. Zeker in droge perioden moet de grond goed vochtig blijven. Houd dus een oogje in het zeil en voel af en toe met je vinger of de grond wat water kan gebruiken. Dit noemen we ook wel de vingerdiptest; works every time!
Om de lelie wat extra te verwennen kun je wat extra voeding geven. Heb je de bloembollen net geplant, geef dan in het voorjaar wat bemesting. Laat je de bloembollen in de grond zitten, geef dan in het najaar wat extra voeding.
Gebruik hiervoor biologische meststoffen voor bloemen. Hierin zit precies de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen. De perfecte boost voor sterkere bloembollen. Handig!
Bloembollen halen trouwens hun voedsel met name uit de bol. Het is dus niet nodig om heel vaak meststoffen te geven. Een keer aan het begin van de bloei en aan het eind van de bloei, is echt genoeg!
De lelie snijden
De lelie is een echte snijbloem! Je kunt er dus zeker een paar afsnijden om het voorjaar in huis te halen. Snijd de stengels schuin af en laat altijd wat bladeren aan de overgebleven steel zitten. Zo gaat de energie terug naar de bol en heb je volgend jaar weer een mooie bloem!
Zoek een mooie vaas uit en verwijder de onderste bladeren. Voorkom dat de bladeren in het water komen te hangen, want dan kunnen ze gaan rotten. Zet de vaas niet in direct zonlicht en ververs het water een keer per week (of eerder als het water wat troebel wordt). Lelies kunnen wel twee weken bloeien!
Nog meer plantgeluk?
De lelie heeft nu geen geheimen meer voor jou! Wil je meer lezen? Onze blog staat boordevol groene inspiratie, handige lijstjes en laatste trends!