Olijfboom: planten, verzorgen & de favoriete plek

Met een olijfboom haal je in één keer de gezellige, mediterrane sfeer naar jouw tuin. De boom is vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied. Hij past in een mooie pot goed op zowel een traditioneel als een modern terras. De olijfboom komt in verschillende soorten en maten: je vindt altijd wel een olijfboom die bij jou past. Wij begrijpen wel dat dit een populaire boom is; wie houdt er nu niet van het vakantiegevoel, maar dan thuis?  

Nice to know:
De olijfboom staat in de Griekse mythologie symbool voor vrede en eeuwigheid. De takken werden vroeger zelfs gebruikt tijdens een wapenstilstand. Een boom met een verhaal dus!  

Olijfboom: facts & figures

Nederlandse naam

Olijfboom

Plantenfamilie

Oleaceae

Geslacht

Olea

Gewas

Loofboom

Maximale groeihoogte (in CM)

25 - 175 cm

Winterhard

Ja, maar alleen als hij goed volgroeid is

Wintergroen

Ja

Bloeimaand

Mei - juni

Vochtigheid grond

Mag altijd een beetje vochtig zijn

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen, grijsachtig

Bloemkleur

Crèmekleurig

Wat voor soort grond past erbij?

Kleihoudende, maar afwaterende grond

PH-waarde

Neutraal 6 - 8

Plantafstand

50 - 100 cm

Giftig

Nee

Eetbaar

Nee, de olijven zijn helaas voor de sier

Geurend

Helaas niet

Olijfboom: facts & figures

Shop de olijfboom

Shop de olijfboom

Zo begon het ...

In de tijd van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren was de olijfboom al populair. Ook vond je ‘m veel in het Midden-Oosten. Inmiddels heeft ‘ie een flinke tocht gemaakt en is hij overal te vinden. In onze tuinen en bij de Middellandse Zee in het ‘wild’. De olijfboom wordt vooral geteeld in Portugal, maar je vindt ze ook in Afghanistan. 

Er zijn verschillende soorten olijfbomen. De meest voorkomende in Europa is de Olea europeana 'Cipressino'.  

Zo plant je ’m!

Begin op tijd met planten: dit kun je het beste doen in het voorjaar. Zo heeft ‘ie genoeg tijd om aan te sterken voor de zomer en winter. De olijfboom groeit goed in kleihoudende grond. Meng daarom een schep kleigrond met de aarde als je de boom gaat planten. Zet de boom het liefst op een heuveltje. De olijfboom houdt niet echt van natte voeten.   

Pas na een aantal jaar zullen er olijven aan de boom groeien; je hebt dus wel wat geduld nodig. In ons klimaat zal de olijfboom bovendien moeilijker volwassen worden. De olijven zijn dus voornamelijk voor de sier en niet om te eten. Je kunt er altijd eentje proeven, als je durft. Let op: ze zijn wel een beetje bitter. 

Favoriete plek & grondsoort

De olijfboom houdt van zon! De boom heeft dus het liefst een plek waarbij ‘ie in de volle zon of halfschaduw staat.  

Je kunt de olijfboom ook goed als binnenplant gebruiken! Zet ‘m op een laag hydrokorrels in een pot dicht bij het raam en veel zonlicht. Zo breng je de mediterrane sfeer ook in huis. Net zo leuk! 

De olijfboom groeit goed in kleihoudende grond. Een neutrale pH-waarde (6-8) is perfect! Meer weten over de pH-waarde van de grond en hoe je het kunt meten en aanpassen? Wij leggen het je uit! 

De olijfboom snoeien & verzorgen

De olijfboom hoef je in principe niet te snoeien. Je kunt’ m natuurlijk wel altijd mooi in vorm snoeien en in het voorjaar de dode en verticale takken weghalen. Doe dit niet verder dan 20 cm van de stam.  

De olijfboom is makkelijk te verzorgen. In de zomer heeft 'ie op hete dagen twee tot drie keer per week water nodig. De rest van de zomer geef je water naar gevoel. In de winter is één keer per week genoeg. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Door een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten. Staat de olijfboom in een pot? Geef ’m dan wat extra water; vocht verdampt namelijk in een pot een stuk sneller. 

Wat je niet moet doen, is de olijfboom besproeien! Dit kan met warm weer schadelijk zijn voor de bladeren en dat wil je natuurlijk niet. Geef de olijfboom een extra boost door ’m tussen maart en september wat mest voor vruchthoudende bomen te geven. 

Zijn de bladeren geel of bruin? Geen zorgen! Geef ‘m dan wat minder water of meer zonlicht. 

 

Hoe moet de olijfboom overwinteren?  

De olijfboom is winterhard. Daarom kun je de boom in de volle grond in de tuin laten overwinteren. Blijft de strenge vorst voor een langere tijd aanhouden? Gebruik dan een fleecedoek om de olijfboom te beschermen tegen de vorst. Als de boom in een pot staat, kan je ‘m natuurlijk ook gemakkelijk in een koele binnenruimte zetten om te overwinteren.  

 

Nog meer plantgeluk?   

De olijfboom kun jij nu met gemak verzorgen. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en laatste groene trends! 

Laat je inspireren door @bakkercom