Eerst de schitterende bloesems in de lente, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden. Pluk je eigen perziken van je perzikboom (Prunus persica), maak een appeltaart van de appels van je appelboom (Malus) en eet de lekkerste pruimen van je pruimenboom (Prunus domestica). Laat je verrassen door de intense smaak van echt vers fruit! Daarnaast is het voor kinderen leerzaam én een leuke ervaring om een appel, pruim of perzik te zien groeien. Heb je geen tuin? Ook voor op het terras of balkon zijn er ook compacte, kleine fruitbomen te koop.
Soorten bloesembomen
Bloesembomen komen voor in veel verschillende soorten. Als boom lijken ze veel op elkaar: niet al te hoge stam, bloesems in het voorjaar, vervolgens een volle kroon met vrij spits donkergroen blad en daarna het fruit. Daarin is de keuze rijk, er zijn veel appel-, pruim- en perziksoorten om uit te kiezen. Voor wie geen ruimte in de volle grond heeft, is er ook nog keuze in compactere varianten geschikt voor in een pot op je terras of balkon. Er zijn zelfs fruitbomen waarbij verschillende soorten appel, pruim of perzik aan één boom voorkomen.
Fruitbomen verzorgen
- Bloesembomen staan graag in de zon, met op een dag ook wat halfschaduw.
- Plant bloesembomen diep, zodat ze stevig staan in grond die water vlot afvoert.
- Geef direct na het planten flink water, daarna normaal begieten.
- Bemest tijdens bloei en groei eens per maand organisch mest, daarbuiten volstaat eens per seizoen.
Fruitbomen snoeien
Snoei de appel- en perzikboom in maart, direct na de winter en voor de bloei. De pruimenboom kan het beste in de late zomer worden gesnoeid, na de oogst. Bloesems en nachtvorst? Dek de boom af met vliesdoek of benevel de bloesems zodat ze tijdelijk bevriezen, zo is de kans groot dat er later toch fruit kan worden geoogst.
Trivia
Alle bloesembomen groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond. De appelboom en pruimenboom zijn afkomstig uit Centraal-Azië, de perzikboom komt uit noordwest-China en is via de oude Zijderoute naar het westen gebracht. Stuk voor stuk maken ze al eeuwen deel uit van de leefomgeving van mensen in Eurazië én hun menu.