Tuinplant: Sleeping Beauties

Tuinplant: Sleeping Beauties

Als de hele tuin nog slaapt, zorgen de Kornoelje (Cornus), Sneeuwbal (Viburnum) en Pronkklokje (Enkianthus) voor een klein spektakel in je tuin. Prachtig door hun fraaie, soms gekleurde takken en opvallende lijnen, vooral met een laagje rijp of sneeuw erop. En ook al lijken deze slapende schoonheden in ruste te zijn, er gebeurt intussen van alles in de planten. En dat openbaart zich sneller dan je denkt: het zijn vroege bloeiers, die vier seizoenen lang schoonheid bieden.

  • Viburnum tinus is de populaire bladhoudende 'sneeuwbal' die bloeit met witte schermen en later staalblauwebessen draagt. Viburnum daviddi is ook wintergroen en groeit lager met wat grover blad en robuustere bloemen. Viburnum x burkwoodii en V. bodnantense zijn naaktbloeiers die laat in de winter bloemen geven en pas daarna in het blad komen.
  • Pronkklokje (Enkianthus campanulatus) is een sierheester en komt uit de heidefamilie waar ook Erica, Calluna en rododendron toe behoren. De sierheester heeft klokjesachtige bloemen en een mooi gelaagde groeiwijze van de rechte hoofdtakken. Een lust voor het oog.
  • Kornoelje (Cornus) is ook een naaktbloeier en komt al vroeg in bloei en geeft pas later blad. Cornus alba en C. sanguinea zijn vooral bekend om hun winterlook met hun kale gekleurde takken in rood, geel, oranje of zwart.

Viburnum, Pronkklokje en Kornoelje verzorgen

  • Kornoelje, Viburnum en pronkklokje staan alle drie graag op een plek in de volle zon, al kunnen ze ook halfschaduw aan.
  • Plant deze Sleeping Beauties diep in de grond zodat ze goed kunnen wortelen.
  • Kies een plek waar ze de ruimte hebben om te groeien.
  • Viburnum en pronkklokje hebben graag humusrijke, zure grond die niet te droog is.
  • Kornoelje is niet kieskeurig en kan dus overal staan.
  • Eens per jaar organisch bemesten wordt door alle drie de tuinplanten op prijs gesteld.

Viburnum, Pronkklokje en Kornoelje snoeien

Viburnum en pronkklokje hoeven niet gesnoeid te worden, kornoelje kan desgewenst kort worden gehouden: beste snoeimoment is in maart of na de bloei.

Trivia

De Sleeping Beauties hebben allemaal een andere achtergrond. Kornoelje groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika, Viburnum groeit wat zuidelijker in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond. En pronkklokje is inheems in het gebied van de oostelijke Himalaya tot Indochina, China en Japan. Voor alle drie geldt dat het (ook in ons klimaat) jaarrond decoratieve, makkelijke en sterke sierheesters zijn.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen