Vogels in de winter

Vogels in de winter

Vogels kunnen tijdens een strenge winter die gepaard gaat met sneeuw en vorst best wat extra voedsel gebruiken. En vanuit huis is het natuurlijk een prachtig gezicht, die hippende vogeltjes in de tuin. Vogels onthouden de tuinen waar ze vorige keer voedsel hebben gehaald en maken 's ochtends en 's avonds een rondje langs alle tuinen die ze onthouden hebben. Als er altijd voedsel in je tuin te vinden is, komen ze vaker terug.

Vogelvoer en water

Vogels hebben het hele jaar veel energie nodig. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en hun jongen groot te brengen. En in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. In tegenstelling tot wat veel mensen denken: vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is, ook verleren ze niet zelf voedsel te vinden. Je kunt vogels dus het hele jaar bijvoeren.

Extra energie

Het kost vogels in de winter veel moeite om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere vogelsoorten soms 10 procent van hun gewicht! Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. Bij lichte vorst kun je vers drinkwater aanbieden, hier wordt niet alleen van gedronken maar ook in gebadderd. Omdat het water van de ingevette veren rolt, bevriest het niet. Is er sprake van strenge vorst, dan kun je beter geen water aanbieden.

Tips: vogels voeren in de winter

  • Voer de vogels in kleine hoeveelheden, liefst ‘s ochtends en aan het eind van de middag.
  • Zet als het licht vriest regelmatig een beetje water neer voor de vogels. Als er sneeuw ligt hebben vogels geen extra water nodig (bied bij strenge vorst geen water aan in verband met onderkoeling-, en bevriezingsgevaar).
  • Margarine werkt laxerend en is daarom ongeschikt voor vogels.
  • Maak regelmatig de voedertafel goed schoon om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Bind eens een vetbol of een dennenappel met zaad tegen een boomstam. Vogels zoals boomkruipers, boomklevers en spechten houden van zulke speciale voederplaatsen.
  • Zaai ook kaardenbollen in je tuin. De droge bollen zijn erg decoratief en vogels zijn verzot op de zaadjes.
  • Vogels zijn ook gek op bessen, dus een aantal besdragende struiken of bomen in je tuin of balkon zijn zowel voor het oog, als voor de vogels een aanwinst.

Winterse recepten voor tuinvogels

Bakker.com verkoopt diverse items om het leven van tuinvogels zo aangenaam mogelijk te maken, zoals schattige vogelhuisjes en vogelvoer. Als je het leuk vindt, kun je ook zelf lekkere hapjes maken voor je gevleugelde vriendjes. Denk aan zaadtaarten, appeltjes, gierststengels, vetbollen, pindaslingers en zaad-dennenappels. Het maken van voedertafels, zaadtaarten, vetbollen of zaad-dennenappels en het kijken naar de vogels in de tuin zijn voor ons en vooral voor kinderen leuke winterse bezigheden. Vooral er in de winter in de tuin op het gebied van de flora niet zoveel te beleven valt. Neem er een vogelgidsje bij om achter de naam van bijzondere vogels te komen.

voeding voor vogels in de winter

Zelf vetbollen maken

Ingrediënten:

  • 1 kilo ongezouten rundervet
  • 750 gram vogelzaad
  • stevig draad of dun touw
  • vormpjes (bijvoorbeeld plastic koffiebekertjes, yoghurtbakjes, blikjes)

Verwarm het rundervet in een pannetje tot het gesmolten is. Roer hier het vogelzaad doorheen. Knip touwtjes tot een lengte van ongeveer 30 cm. Neem 6 of meer vormpjes en leg in ieder vormpje een touwtje. Giet de gesmolten massa in de vormpjes, laat het stollen en de vetbollen zijn klaar. Twijfel je aan de stevigheid van de massa, bindt er dan een netje omheen (bijvoorbeeld een verpakking van mandarijnen). Hang ze op buiten het bereik van katten en op een plaats die je van binnen kunt zien.

Recept voor zaad-dennenappels

Ingrediënten:

  • grote denneappel(s)
  • zoutloze pindakaas speciaal voor vogels
  • vogelzaad
  • touw
  • ovenschaal

Strooi een laag vogelzaad in de ovenschaal en bindt een touwtje stevig om de denneappel. Smeer de denneappel in met een laagje pindakaas en rol hem door het vogelzaad tot hij helemaal bedekt is. Schud het overtollige zaad eraf en hang de denneappel bijvoorbeeld voor het raam.

DIY: vogelvoederhuisje

Wat je nodig hebt:

  • Een doorzichtige wegwerp plastic fles met dop
  • Touw
  • Een priem, scherp schaartje of hobbymesje

Prik bovenaan aan weerszijden van de fles een gaatje. Rijg hier het touw doorheen en knoop het vast. Knip of snijd voorzichtig aan weerszijden een vierkant van 5 bij 5 cm uit, ongeveer 5 cm van de onderkant van de fles. Vul de fles tot aan de ramen met vogelzaad. Hang het voederhuisje aan een boom of aan de waslijn in de tuin.

Voedertafels

Voedertafels zijn eenvoudig zelf te maken, maar natuurlijk ook in alle soorten en maten te koop. Een grote schaal op de vensterbank kan prima dienst doen als voederplaats, evenals een sneeuwvrije plek op de grond in de tuin.