De één houdt van subtiel groen, de ander van groots groen. Van ons mag het altijd groter en groener. Het liefst zien wij elke huiskamer omgetoverd tot een urban jungle. Want van groen krijg je nooit genoeg! Dagelijks geniet je van de mooiste planten en ontdek je weer nieuwe dingen. Een nieuw blad aan de Strelitzia of een bloem in je Calathea. Dit geluk vind je allemaal in jouw urban jungle. Hoe creëer je nu zo’n thuis jungle? Dat leggen we je in een aantal simpele stappen uit.
Waar start jij met het urban jungle gevoel in huis?
Planten leven van licht, water en voeding. Als plantouder wil je jouw planten een mooi en gezond leven geven. Zeker in een urban jungle waar elke plant een belangrijk plekje heeft. Een urban jungle begint daarom ook bij de ruimte die je kiest. Er moet genoeg zonlicht binnenkomen om de planten groen en sterk te houden. Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit tropische gebied en houden van veel licht en warmte. Ga voor een kamer waar de zon zeker 3 tot 5 uur per dag op staat. Een Kentiapalm heeft namelijk zo’n 3 uur direct zonlicht per dag nodig.
Elke kamer is om te toveren tot een urban jungle, zelfs de badkamer! Dan heb je hele andere planten nodig dan in de woonkamer waar altijd de verwarming aanstaat. Luchtzuiverende planten zijn altijd goed! Deze reguleren namelijk zelf de luchtvochtigheid in de kamer. Een urban jungle vol luchtzuiverende planten is een absolute must. Je vindt ze in allerlei vormen en kleuren, zoals de trendy Calathea of de chique Spathiphyllum.
Hoe ziet jouw jungle eruit?
We gaan nu de gekozen ruimte helemaal opvullen met groen. Elk hoekje kan wel een leuke kamerplant gebruiken. Rekening houdend met het licht en de vochtigheid gaan we planten uitkiezen. Om het geheel echt tot een jungle te maken, wil je natuurlijk ook planten die je in de jungle tegen kunt komen. Neem bijvoorbeeld de hangende Aeschynanthus voor op de hoge kast. Met zijn hangende lianen neemt de plant je mee naar de Aziatische regenwouden. De klimmende Monstera geeft vorm aan de jungle. De groot groeiende plant wordt bijna zo hoog als een boom en is daarmee het geraamte van de jungle. Deze kamerplant is ook nog eens luchtzuiverend. In een jungle heb je natuurlijk ook laaggroei. In huis kiezen we voor super vrolijke graslelie of ijzersterke Sansevieria. Lege planken zijn ideaal voor kleine cactussen en vetplantjes. En om er een kleurrijk geheel van te maken, eindig je met een bloeiende Anthurium of Bromelia op tafel. Kun jij door de planten de jungle nog zien?
Een plant is niks zonder een…
Bijpassende bloempot, natuurlijk! Wat ontzettend leuk binnen het jungle thema past zijn rieten manden of terracottapotten. Voor de hogere plekjes in huis hebben wij leuke hangpotjes. Met onze plantenhangers geef je ze de steun die ze verdienen. Voor de planten die met beide voeten op de grond blijven staan, raden we aan altijd een pot te nemen die 3 cm groter is dan de kwekerspot. De kwekerspot is de plastic pot waarin de plant aankomt. De wortels van de plant hebben altijd genoeg ruimte nodig om te groeien. Je zult merken dat zodra de plant meer ruimte krijgt, deze ook beter zal gaan groeien!
Jouw jungle kan altijd uitbreiding gebruiken
Het leuke van een urban jungle is dat het altijd groter en groener kan. Op elk moment kun je gemakkelijk de jungle aanvullen met nieuwe aanwinsten. En dat kan zelfs zonder nieuwe planten aan te schaffen. Verjong jouw plantenfamilie met stekjes van je oudere planten. Zo wordt de kamer nog voller en gezelliger! Wil jij nog een moeras gevoel bij jouw jungle? Plant dan jouw stekjes eens op water voor een verrassend effect. Wil jij meer leren over het stekken van jouw kamerplanten? Lees dan onze kamerplanten blog.
Wil jij graag beginnen met je eigen urban jungle? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment kamerplanten.