Hangplanten: hippe én handige groentrend

Hangplanten: hippe én handige groentrend

Groen Interieurtrends |

Zijn de kamers bij jou thuis zo vol dat je onmogelijk nog een plekje kunt vinden voor een kamerplant? Dat lijkt misschien zo, maar voor groen is er altijd wel een plekje te vinden! Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan hangend groen? Geef jouw huis een echte jungle-look met de mooiste hangplanten. Hoe? Dat vertellen we je in deze blog! 

Dit is waarom hangplanten echt een aanrader zijn 

Hangplanten brengen ontzettend veel voordelen met zich mee. Allereerst kun je hangplanten overal kwijt. Zo is een hangplant perfect om voor het raam te hangen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een hangplant op een hoge boekenkast, in de vensterbank of in een speciale hangplantenpot. Zorg wel dat deze planten genoeg ruimte hebben om lekker te hangen. 

Onze hangende vrienden zijn niet alleen zeer welkom in kleine ruimtes maar juist ook in grote, wat legere ruimtes. Werk jij in een grote kantoorruimte en wil jij niet alle gesprekken van de andere kant van het kantoor horen? Dan lossen hangplanten jouw probleem op. Hangplanten zorgen namelijk voor een betere akoestiek, wat ervoor zorgt dat niet alle geluiden meer door het kantoor heen echoën.  

Tot slot zien deze planten er natuurlijk ook gewoon heel cool uit. Hangplanten geven een echt urban-jungle gevoel. Combineer allerlei soorten hangplanten of mix ze met andere kamerplanten.  

De belangrijkste tips voor jouw hangplanten in huis 

  1. De verzorging van jouw hangplant begint al bij het ophangen. Zorg dat je een stevige haak hebt om jouw hangplant aan het plafond te bevestigen, zeker als je kiest voor een zwaardere pot.
  2. Denk goed na over de pot die je kiest voor je hangplant. Niet alleen het uiterlijk en de zwaarte van de pot is belangrijk, maar ook hoe je hem in de pot gebruikt. Planten worden meestal geleverd in een plastic binnenpot met gaten. Dit is niet voor niets, want op die manier sijpelt het water er goed. Om deze binnenpot heen plaats je de hangpot, zodat het functioneel en mooi is tegelijk.
  3. Hang of zet jouw groene aanwinst op een hoogte waar je zelf nog bij kan. Als je ze zo hoog hangt dat je een trap moet pakken zal je sneller het watergeven vergeten of overslaan. Daarnaast is het belangrijk de je de aarde kan voelen om te weten wanneer de planten water nodig hebben. Een pothaak die makkelijk is los te halen, kan ook een oplossing zijn wanneer je plant hoog aan het plafond hangt.
  4. Houd er rekening mee dat warme lucht stijgt. Hoe hoger jouw hangplant hangt of staat, des te sneller de aarde opdroogt en de plant water nodig heeft.
  5. Kijk goed waar je plant komt te hangen of te staan. Hangplanten verschillen in de hoeveelheid licht dat ze nodig hebben om optimaal te bloeien. Bedenk dus voordat je een groene hanger besteld eerst waar deze wordt geplaatst en hoeveel natuurlijk licht. Op de desbetreffende plek schijnt.

Onze toppers

  • Het Erwtenplantje is een grappig plantje; de blaadjes lijken net op kleine en grote erwten. Het populaire plantje kan heel lang worden dus het is verstandig om daar rekening mee te houden. Wil je meerdere erwtenplantjes? Dat kan! Het erwtenplantje is makkelijk te stekken. Snijd of knip een van de slierten met erwten af en laat deze drogen. Als de sliert na een tijd goed gedroogd is, haal je de onderste erwten van de stengel af en plant je deze in vochtige aarde. De plant zal zich binnen een paar weken wortelen. 
  • De Lipstick hangplant, bijvoorbeeld de ‘Japhrolepis’, komt oorspronkelijk uit de Aziatische regenwouden en is een prachtige bloeiende plant. Met zijn zalmroze bloemetjes en lichtgroene bladeren is het een mooie, kleurrijke verschijning voor in huis. 
  • Wat dacht je van de Hedera, de “klimop” onder de hangplanten? Deze plant kan zowel omhoog als omlaag groeien. De Hedera wordt gekenmerkt door zijn volle groene vijfhoekige bladeren. Daarnaast heeft de plant een luchtzuiverende werking en heeft hij niet veel licht nodig. De Hedera is dus een perfecte plant om bijvoorbeeld jouw kantoor of logeerkamer van wat extra groen te voorzien. 
  • Wil je naast het groen ook nog kleur in huis? Dan is de Tradescantia dé hangplant voor jou. Met zijn groen en paarse bladeren is de Tradescantia een opmerkelijke verschijning in elke kamer.
  • Varens zijn terug van weggeweest! Deze luchtzuiverende planten komen in allerlei verschillende vormen, maten en tinten groen voor. Elke varen heeft zijn eigen unieke stijl van bladeren. Doordat de varen houdt van een hoge luchtvochtigheid is het een ideale plant voor in de badkamer of keuken. Wij noemen de varen ook wel: de terug van weggeweest plant! 

Recente posts