Hoe je jouw kamerplanten het beste kunt verzorgen

Hoe je jouw kamerplanten het beste kunt verzorgen

Kamerplanten |

Kamerplanten zijn voor jong en oud, iedereen kan er van genieten. Toch is de verzorging van kamerplanten wel eens lastig. Hoeveel water moet je jouw planten geven? Houd je kamerplant van veel of juist van weinig licht? Wij helpen je met al deze vragen.

Plantenverzorging begint bij potgrond

Wist je bijvoorbeeld dat maar 10% van de plantbezitters de juiste potgrond voor zijn plant gebruikt? Voor de groei en gezondheid van kamerplanten is het gebruik van de juiste potgrond belangrijk. Kamerplanten potgrond heeft een goede waterhuishouding waardoor de planten minder snel uitdrogen. Verder is het vrij van ziekteverwekkers en zit er 60 dagen aan voeding in. Voor sommige kamerplanten, zoals orchideeën, bestaat er een speciale potgrond die het beste is voor die plantsoort. Meer weten over potgrond? Lees meer hierover in ons artikel over potgrond.

Gebruik de perfecte voeding voor planten

Net als mensen hebben planten ook eten en drinken nodig om te overleven en te groeien. De meeste kamerplanten geef je pas water als de aarde droog is. Je merkt dat door je vinger in de aarde te stoppen. Kamerplanten houden het liefst van kalkarm- of regenwater. Vaak is 1 keer per week water geven genoeg. Zorg dat er niet te veel water in de pot achterblijft, anders kan de plant verdrinken. Let op: in de winter hebben kamerplanten minder water nodig.

Tip: vergeet jij zelf vaak je planten water te geven? Dan is de Elho waterdispenser perfect voor jou. Deze geeft de juiste hoeveelheid water aan jouw plant.

Als voeding voor de plant kun je meststoffen gebruiken. In potgrond zit vaak ongeveer 60 dagen aan voeding. Daarna raden wij je aan om eens in de twee weken de plant voeding te geven. Doe dit echter alleen in de groei- en bloeiperiode.

Licht, niet te weinig maar zeker ook niet te veel

De belangrijkste tip die wij kunnen geven is om goed op te letten waar je jouw kamerplant neerzet. Veel kamerplanten hebben zonlicht nodig, maar kunnen niet in de volle zon staan. Als kamerplanten te lang in de zon staan of te dicht bij het glas, kunnen ze een soort brandschade oplopen. Let wel op: iedere plant is anders. Zo zijn cactussen en vetplanten zijn een uitzondering op de regel. Deze planten houden juist van volle zon en zijn gewend aan extreme omstandigheden.

Kamerplanten verpotten

Groeit jouw kamerplant uit z’n pot? Dan is het tijd om hem te verpotten. De beste periode om je kamerplanten te verpotten is vroeg in het voorjaar. Heb je een snel groeiende plant? Verpot deze elk voorjaar. Minder snel groeiende planten kan je een keer in de 2 à 3 jaar verpotten. Hoe werkt het verpotten van je kamerplant? Lees het in ons stappenplan hieronder.

  1. Zorg dat je zowel een binnen pot als een sierpot hebt die minimaal 1 potmaat groter is dan de oude pot. Kamerplanten houden over het algemeen van veel ruimte. Het is dus niet erg om een iets te grote pot te nemen.
  2. De binnenpot vul je met een grote potscherf om te zorgen dat het afvoer gat niet dicht gaat zitten.
  3. Daar bovenop leg je een laag kleinere scherven of hydrokorrels voor de waterhuishouding. Zo zullen de wortels van de kamerplant minder snel onder een laag water komen te staan.
  4. De kamerplant kan je nu met kluit en al in de nieuwe pot zetten.
  5. Vul de potgrond verder aan en geef de kamerplant water als dat nodig is.

Wil jij zelf aan de slag gaan met het verpotten van je kamerplanten en heb je nog een nieuwe bloempot nodig? Bekijk dan ons ruime assortiment aan bloempotten.

Recente posts