Verzorging van jouw kamerplanten tijdens de wintermaanden

Verzorging van jouw kamerplanten tijdens de wintermaanden

Kamerplanten | 18 januari 2021

Kamerplanten zijn een klein stukje natuur dat je in huis haalt. Als het buiten kouder wordt en de bladeren verkleuren, is dat een teken dat je ook binnen goed voor je planten moet zorgen. Het is daarom belangrijk om in de winter jouw kamerplanten wat extra liefde en aandacht te geven. De meeste kamerplanten hebben namelijk een tropische achtergrond en houden daardoor niet zo van kou. Met de juiste verzorging komen jouw planten goed de winter door. In het voorjaar zullen ze je bedanken met een groei en in sommige gevallen ook bloei. Wij hebben een aantal tips om jouw planten te beschermen in de winter.

1. Minder water geven

Tijdens de winter zijn planten in een rusttoestand. Dit betekent dat de kamerplanten in deze maanden niet of nauwelijks groeien en minder voeding nodig hebben. Pas tijdens het voorjaar is het weer nodig om plantenvoeding te geven. Geef daarnaast minder vaak water dan dat je in de zomer doet. Kijk goed op het plantlabel hoe vaak je de plant water moet geven. De ene plant bewater je eens per week terwijl de andere plant genoeg heeft aan eens in de 3 weken. Daarnaast kun je het eenvoudig checken door een vinger in de aarde te steken. Blijft er een beetje aarde plakken? Dan heeft de plant voldoende water.

Goed om te weten: vlak nadat je jouw plant hebt ontvangen is het belangrijk om een check te doen op de vochtigheid van de aarde. In het begin kan je wel iets vaker water geven om de plant een boost te geven. Verminder dan wel de hoeveelheid water die je geeft, want wanneer een plant te veel water krijgt kan deze 'verdrinken'. Voorkom daarom altijd dat er een plas water achter blijft in de pot.

Let op: er zijn nog steeds planten die geen of heel weinig water nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten.

2. Zet de plant op een lichte plek

Kamerplanten zijn veelal tropische planten. De planten zijn gewend aan veel zonlicht. Tijdens de donkere winterdagen krijgen de planten minder licht. Zet de planten daarom dicht bij het raam, zodat ze zo veel mogelijk licht krijgen. Denk er wel aan om je plant eens in de zoveel tijd te draaien. De plant groeit namelijk naar het licht toe.

3. Warmte is goed, de verwarming iets minder

Naast veel zonlicht houden tropische planten van warmere temperaturen. Het liefst staan de kamerplanten in een ruimte met temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Voorkom te veel temperatuurwisselingen in de kamer. Jouw planten houden er niet van om op de tocht te staan. Zeker niet wanneer het buiten koud is. Verder raden we aan radiatoren zo veel mogelijk te vermijden. De lucht in de kamer wordt dan vaak droog, terwijl kamerplanten meer houden van vochtige lucht. Als je toch kiest voor een plek dicht bij de verwarming, verwen je kamerplant af en toe met een goede sproeibeurt op en onder de bladeren. Daarnaast helpt het om een bakje water dicht bij de planten te zetten.

4. Geef gevoelige planten extra aandacht

De ene plant is de ander niet en dat zie je vaak in de kracht van de plant. Zo zijn er ook kamerplanten die gevoeliger zijn voor kou. Bloeiende kamerplanten, zoals de orchidee, en kamerplanten met tere bladeren, zoals de bananenplant, houden helemaal niet van kou. Mocht je deze planten in huis hebben, geef ze dan net iets meer aandacht. Je zult het verschil in het voorjaar gaan merken!

Recente artikelen

10 dingen die je nog niet wist over het verzorgen van je kamerplanten
Uit jouw liefde voor groen
Top 5 perfecte plant – pot combinaties

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom