Bewateren in de zomer

Bewateren in de zomer

Tuinplanten | 03 juni 2020

Planten en gewassen bestaan voor een groot deel uit water. De waterstroom van de wortels naar de bladeren vervoert de opgenomen voedingsstoffen naar hun plek. Daarom is voldoende water belangrijk. Planten maken zelf de benodigde groeistoffen aan. Via de wortels wordt grondwater (met daarin aanwezige zouten) opgenomen. Met de bladeren haalt de plant koolzuurgas uit de lucht. Lees hieronder meer over bewateren.

Waterbehoefte

De hoeveelheid water waar planten behoefte aan hebben, verschilt sterk per gewas, groeistadium en variëteit. Houd er rekening mee dat teveel water even schadelijk kan zijn als te weinig water! Zo veroorzaakt een té vochtige grond ziektes en schimmels, en een verzadigde grond verstikking. Daarnaast is weloverwogen watergebruik ook nog eens goed voor het milieu! Genoeg redenen dus om gedoseerd met water om te gaan!

Water bij het planten

Giet direct na het planten van heesters, coniferen of bomen wat water bij de wortels. Zo zullen de vochtige wortels gemakkelijk nieuwe haarworteltjes vormen en zal de plant goed groeien!

Sproeien

Waterdruppels werken als een vergrootglas. Hierdoor kunnen er brandplekken in het gazon, op de bloemen en bladeren ontstaan. Daarnaast verdampt 's middags (in de zon) het meeste water direct. Het is dus het beste om in de vroege ochtend of namiddag te sproeien. Doe dit het liefst tweemaal per week langdurig. Als je kort sproeit bereikt het water nauwelijks de wortels.

Hulpmiddelen bij het sproeien

Om het sproeien gemakkelijk te maken én om uw gewassen zo goed mogelijk van vocht te voorzien zijn er (bekende) hulpmiddelen:

 • Gieter. Handig voor een kleine tuin! Let bij aankoop op het formaat. Kies een gieter die je nog kunt tillen zodra deze gevuld is!
 • Tuinslang. Deze bespaart inspanning, bewaar hem het liefst opgerold en in de schaduw.
 • Broes. Dit is de verstelbare ‘douchekop' aan een uitrekbare slang. De compacte omvang van de broes maakt hem ideaal voor bewatering op balkon of het terras!

Geen zin of tijd om te sproeien? Bekijk dan onze automatische bewateringssystemen.

Extra tips

 • Wanneer de grond van jouw planten heel droog is, dan is het beter om ongeveer twee keer in de week goed water te geven in plaats van elke dag een beetje. Zo komt het water diep genoeg bij de wortelen.
 • Geef je planten het liefst 's ochtends vroeg water.
 • Maak gebruik van een regenton. Hiermee bespaar je water, maar ook heeft het water de temperatuur van de buitenomgeving (dat is beter voor de planten).
 • Door je planten extra compost/voeding/humus te geven blijft de bodem langer vocht vasthouden.
 • Zorg ervoor dat niet je hele tuin betegeld is, en dat er nog ruimte is voor het water om door de bodem te zakken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van grind, gras of split.

Recente artikelen

De perfecte zwoele zomeravond in jouw tuin
Zo creëer je een betoverende woestijntuin: 6 tips!
Op vakantie in jouw tropische Bali tuin

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom