Is jouw tuin “plantklaar” voor het voorjaar?

Is jouw tuin “plantklaar” voor het voorjaar?

Tuinplanten | 11 mei 2020

Het is nu misschien nog wat koud om de tuin in te gaan, maar zodra de eerste zonnestralen komen willen we graag naar buiten. Op het moment dat het plantseizoen begint, wil je natuurlijk niet nog de rommel van de afgelopen jaar hoeven op te ruimen. Doe dat dus nu alvast! Zo kan je gelijk de tuin in als de lente voor de deur staat.  
Maar… wat kun je allemaal doen om jouw tuin klaar te maken voor het voorjaar? Wij vertellen je hier alles over, zodat jij goed voorbereid het voorjaar in kan.  

Wat kan je in de tuin laten staan?  

Voordat je lekker in de tuin gaat graven en alles uit de grond haalt, is het handig om eerst te weten wat je in de grond kunt laten zitten. Kijk allereerst goed uit voor de voorjaarsbloeiers. Deze bollen heb je in het najaar geplant en zijn nu langzaam aan het groeien richting bloei in het voorjaar. Je wil deze bollen natuurlijk niet storen in hun ontwikkeling. Let dan ook goed op dat je niet per ongeluk op de grond staat waar je deze bollen hebt geplant of dat je ze niet kapot maakt met je schep. Liggen er nog bladeren op het beplante deel van jouw tuin? Haal deze er dan voorzichtig af. De bladeren houden zonlicht tegen wat de bollen beperkt in hun groei.  

Vaste planten kunnen ook blijven staan. Ze komen namelijk meerdere jaren achter elkaar in bloei. Een extra voordeel is dat ze ook nog eens sterker terug komen dan het jaar ervoor. Onze vaste planten zijn allemaal al minimaal een jaar gehard, zodat je een paar maanden na het planten al resultaat ziet. Onze pioenen zijn zelfs al langer gehard en geven daardoor extra grote bloemen. Bij het opruimen van je tuin is het dus belangrijk om deze planten te laten zitten.

Wat moet ik uit mijn tuin weghalen?

Vaste planten kunnen dus in de tuin blijven staan, maar het is wel belangrijk dat de oude en verdorde delen worden afgeknipt. Daarnaast kan je checken of de pollen van de vaste plant niet te groot geworden zijn. Als dit het geval is kan je de pollen uitgraven en afscheuren. De afgestorven delen gooi je daarna weg en de gezonde delen plant je terug.  

Naast vaste planten, die meerdere jaren meegaan, zijn er ook eenjarige bollen en eenjarige planten. Deze bollen of knollen komen maar één keer uit en maken in een bloeiseizoen al het voedsel op. Om ruimte maken voor de nieuwe zomerbollen haal je de uitgebloeide zomerbollen en knollen uit de grond. Zeker als de grond flink nat is raden we aan om de bollen op tijd uit de grond te halen, anders kunnen deze gaan rotten. Eenjarige planten hebben net als de eenjarige bollen maar 1 bloeiperiode. Dit is vaak wel een lange bloeiperiode. Na deze bloeiperiode haal je de planten er uit om ruimte te maken voor nieuwe planten of bollen. Wij raden aan om dit te doen voor de vorstperiode, omdat de wortels dan kunnen gaan rotten. Voor de vorst periode kan de je eenjarige planten makkelijk verwijderen door aan de stengels te trekken. Na de vorst periode raden we aan om de wortels uit te graven.  

Snoeien doet bloeien

Heb je wel eens gehoord van het gezegde “Snoeien doet bloeien”? We snoeien planten, bomen en struiken zodat ze langer meegaan, gezonder blijven en, meer een beter gaan bloeien. De meeste zomerbloeiers moeten in het voorjaar gesnoeid worden, voordat deze weer gaan bloeien. Dit is vaak in de periode van februari tot april. Op onze Advies & inspiratie-pagina over snoeien vind je alles wat je moet weten op het gebied van het snoeien van planten. Heb jij rozenstruiken of fruitbomen? Bekijk dan de pagina’s voor ‘rozen’ en ‘fruit’.  

Wat heb ik nodig om de tuin op te ruimen?

Om goed voorbereid te beginnen aan het opruimen van je tuin, is het handig dat je een aantal tuingereedschappen in huis hebt. Hierbij onze tips voor benodigdheden om je tuin goed en vooral snel op te ruimen:

 1. Tuinhandschoenen zorgen ervoor dat je niet helemaal onder de aarde komt te zitten. Daarnaast hebben ze heeft de grip een anti-slipfunctie zodat je tuingereedschap niet wegglijdt.  
 2. Een handschep maakt het graven heel gemakkelijk. Let wel goed op dat je geen bollen of wortels kapot maakt door te veel kracht te zetten.
 3. Vanaf februari/maart begint ook het snoeiseizoen voor een groot deel van de planten, bomen en struiken weer. Ga jij voor een simpele snoeischaar? Of heb je een automatische heggenschaar nodig? Bij Bakker.com vind je alles wat je nodig hebt voor het snoeien.
 4. Haal speciale bloembollen potgrond in huis om de gaten in de tuin op te vullen of om de grond te verversen. Zo zorg je ervoor dat alle bollen, knollen en wortels in de grond genoeg voeding krijgen en netjes afgedekt zijn.
 5. Een hark is ideaal om alle bladeren bij elkaar te vegen. Zo kan je alles makkelijk weghalen zonder al te veel werk.
 6. De laatste gouden tip is om genoeg afvalzakken in huis te hebben. Het tuinafval lijkt soms weinig maar je haalt vaak meer uit de tuin dan je denkt. Wil je de natuur nog een handje helpen? Denk er dan aan om het afval in de Gft-container te gooien.

De tuin is opgeruimd, wat nu?

Nadat jouw tuin is opgeruimd en de wortels van de vaste planten en de voorjaarsbloeiers weer zijn toegedekt, is jouw tuin voorjaar klaar. Nu kun je pas echt goed aan de slag om planten en bomen een plek te geven, maar ook zomerbollen! Zodra de vorst uit de grond is, kun je van start met het planten van de zomerbollen. Dit zijn de bloembollen die in het voorjaar geplant moeten worden en uitkomen in het najaar. Het is verstandig om alvast na te denken over welke bollen je wilt gaan plant, waar ze komen te staan, hoeveel ruimte je wilt vullen en hoeveel bloembollen je daarvoor nodig hebt. Lees dan ons artikel over zomerbollen.  

Tip: Ga jij jouw tuin een (gedeeltelijke) metamorphose geven? Maak een tuinplan, zo weet je precies wat waar komt te staan en je kunt eenvoudig met kleuren en hoogtes werken. Wij zijn hard bezig met een nieuw artikel hierover. Blijf onze kanalen volgen zodat je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin.  

Recente artikelen

Winter checklist: maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar
De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom