Yes, de lente staat voor de deur! Nog even en we kunnen weer genieten van het langverwachte voorjaarszonnetje. En waar doe je dit dan het liefst? Natuurlijk in je eigen tuin of op je eigen balkon! In de tussentijd kun je alvast jouw buitenruimte opruimen en voorbereiden op het voorjaar. Zo kun je gelijk naar buiten als het zover is. Maar… wat kan er allemaal op je to do-list?
Houden of wegdoen?
Voordat je heel enthousiast aan de slag gaat, is het goed om te weten welke planten nog tot leven komen en welke niet. De meeste planten zien er nu uit alsof ze niets meer waard zijn, maar schijn bedriegt! Met wat zonuren en verzorging staan ze er binnenkort weer bij om door een ringetje te halen.
Vaste planten kunnen blijven staan. Ze groeien en bloeien namelijk meerdere jaren. Ze komen zelfs elk jaar sterker terug. Denk aan hortensia’s, rododendrons en rozen. Onze vaste planten zijn al minimaal een jaar gehard. Dit betekent dat de plant al ruim een jaar heeft kunnen wennen aan zijn omgeving, de grond en het zonlicht. Jij ontvangt dus een sterke plant met stevige wortels die zich snel thuis zal voelen bij jou. Onze pioenrozen zijn zelfs al langer gehard. Ze geven daarom meer en extra grote bloemen.
Wil je nieuwe vaste planten kopen? Kijk dan ook eens naar onze biologisch gekweekte planten. Beter voor de insecten, beter voor de natuur.
Heb je in het najaar bloembollen geplant? Vergeet dan niet op welke plekken je dit hebt gedaan. De voorjaarsbloeiers komen nu langzaam op. En je wil ze natuurlijk niet storen in hun ontwikkeling. Het zou zonde zijn als het vele werk voor niets is geweest. Let dan ook goed op dat je niet per ongeluk op de grond staat waar je ze hebt gepland of dat je ze met een schep kapot maakt. Liggen er nog bladeren op de plantjes? Haal ze er dan voorzichtig af. De bladeren houden zonlicht tegen en daar hebben de bollen nou juist behoefte aan!
Deze planten mogen uit de grond
Vaste planten kunnen dus blijven staan, maar het is wel belangrijk dat de oude en verdorde delen worden afgeknipt.
Ook eenjarige bloembollen en eenjarige planten mogen uit de grond gehaald worden. Deze bloeien maar één periode. Om ruimte te maken voor de nieuwe zomerbollen haal je de uitgebloeide bollen uit de grond. Zeker als de grond erg nat is, is het verstandig om de bollen op tijd uit de grond te halen. Doe je dit niet dan kunnen ze gaan rotten. Nadat de eenjarige planten in het najaar uitgebloeid zijn, kun je ze al verwijderen. Maar je kan ook wachten tot het voorjaar. Kies je voor de tweede optie dan is het wel belangrijk dat je de wortels uitgraaft, omdat ze rot kunnen zijn.
Snoeien doet bloeien
Planten, bomen en struiken vinden het erg fijn om gesnoeid te worden. Zo blijven ze gezond en word je beloond met prachtige bloemen.
De meeste zomerbloeiers moeten in het voorjaar gesnoeid worden. Dit is vaak in de periode van februari tot april. Benieuwd hoe jij jouw tuinplanten snoeit? Je leest het hier.
Dit heb je nodig bij het opruimen
Om goed voorbereid te beginnen aan het opruimen van je tuin, is het handig dat je genoeg tuingereedschap in huis hebt. Dit heb je echt nodig:
- Tuinhandschoenen zorgen dat je handen en nagels niet helemaal onder de aarde komen te zitten. Daarnaast hebben ze een handige anti-slipfunctie.
- Een handschep maakt het graven makkelijk. Let wel goed op dat je hierbij geen bollen of wortels kapot maakt.
- Vanaf februari/maart begint ook het snoeiseizoen voor een groot deel van de tuinplanten, bomen en struiken. Ga jij voor een simpele snoeischaar? Of heb je een automatische heggenschaar nodig?
- Haal speciale potgrond voor bloembollen in huis om de gaten in de tuin op te vullen of om de grond te verversen. Zo zorg je dat alle bollen, knollen en wortels in de grond genoeg voeding krijgen en goed verstopt zitten in de grond.
- Een (hand)hark is ideaal om alle bladeren en onkruid bij elkaar te vegen.
- Zorg dat je genoeg pop-up afvalzakken in huis hebt. Hiermee gooi je het afval heel makkelijk in de gft-container. Of maak je eigen compost!
De tuin is opgeruimd, en nu?
Wat heerlijk, je buitenruimte is nu lenteproof! Nu kun je aan de slag met nieuwe planten en bomen, maar ook zeker zomerbollen! Zodra de vorst uit de grond is, kun je starten met het planten. Het is verstandig om alvast na te denken over welk groen en wat voor bollen je wilt gaan planten, waar ze komen te staan, hoeveel ruimte je wilt vullen.
Tip: Wil je het dit jaar helemaal anders doen in je tuin? Maak dan een tuinplan. Zo weet je precies wat waar komt te staan en je kunt eenvoudig met kleuren en hoogtes werken.