Het snoeien van heesters en bloeiende struiken

Het snoeien van heesters en bloeiende struiken

Snoeien | 12 mei 2021

Vind je het, net als veel andere tuinliefhebbers, lastig in te schatten wanneer je jouw heesters moet snoeien? Geen probleem, wij zijn er om je te helpen! De snoeiperiode hangt af van een aantal richtlijnen zoals de bloeiperiode van de heester en het doel van het snoeien. Snoeien doet groeien, mits je het in de goede periode doet. Wij helpen je een handje wanneer je jouw heesters het beste kan snoeien.

Voorjaarsbloeiende heesters

Heesters die in het voorjaar bloeien (tot juni) kunnen direct na de bloei gesnoeid worden. Sommige heesters zullen dus nog in het voorjaar gesnoeid moeten worden, de anderen in de zomer. Het is essentieel dat het snoeien gelijk na de bloei gebeurd. Mochten de bloemknoppen pas in het najaar of in de winter weggeknipt worden, zullen er in het voorjaar geen nieuwe bloemen aan de struik groeien.

Voorbeelden van voorjaarsbloeiende heesters zijn de ribes en de sering.

Zomerbloeiende heesters

Het snoeien van heesters doe je voornamelijk na de vorst periode. Het voorjaar is de eerste periode na de vorst waarin er heesters gesnoeid kunnen worden. De heesters die in de zomer of het najaar bloeien worden in het voorjaar gesnoeid. Deze heesters bloeien op de takken die zich dit jaar hebben ontwikkeld. Dit worden ook wel scheutbloeiers genoemd. De zomer/najaar bloeiers hebben in de winter uitgebloeide bloemen aan de takken zitten. Deze heesters knip je kort boven de grond terug, zodat de jonge scheuten (nieuwe stengels met bladeren) kunnen gaan bloeien. Dit geldt onder anderen voor lavendel, vlinderstruiken, pluimhortensia’s en enkele rozen soorten. Let op: het geldt niet voor alle rozen en hortensia’s.

Groenblijvende heesters

De meeste groenblijvende heesters hebben niet veel snoei nodig. Bij deze heester hoeft alleen dood hout weggeknipt te worden. Verder is het handig om takken die naar binnen groeien, te ver uitgroeiende scheuten of takken/scheuten die anderen in de weg gaan zitten te snoeien. Tot slot, kunnen scheuten die zijn gestorven of beschadigd weg worden gehaald. Snij deze af tot op de gezonde delen. Voorbeelden van groenblijvende heesters zijn de Ilex, of te wel de hulst, en de Rhododendron. Mocht je dit willen, kunnen de bladhoudende Rhododendron en de Ilex ook sterk gesnoeid worden. Deze heesters lopen weer uit vanuit kaal hout.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom