Agapanthus (Afrikaanse lelie)

Agapanthus (Afrikaanse lelie)

De Agapanthus (Afrikaanse lelie) heeft veel aanbidders. Het is een vaste plant die vooral als kuipplant wordt gebruikt. De natuurlijke soorten hebben prachtige witte of blauwe bloemen. Helemaal bijzonder is de Agapanthus Twister, waarbij wit en blauw in een bloem worden gecombineerd!

Agapanthus: bloeien en planten

De Agapanthus staat het liefst op een zonovergoten plek en bloeit in de periode vanaf medio juli tot en met september. Deze Afrikaanse lelie groeit en bloeit het beste in humusrijke grond. Deze plant is echter niet winterhard en wordt in ons koude klimaat meestal gebruikt als kuipplant. Als kuipplant houdt deze bloem van een beschutte plaats. Wat veel mensen niet weten, is dat deze plant het liefst zo min mogelijk wordt verpot. Als u de plant gaat verpotten, kunt u het beste goed doorlatende potgrond gebruiken. Voordat er nachtvorst komt, moet de plant naar een vorstvrije plek. De vlezige wortels bevatten naast voedingsstoffen veel water. Eenmaal binnen kan het water geven worden beperkt tot eenmaal per week, en dan zelfs een klein beetje. Langzaam, maar zeker sterven de lange lijnvormige bladeren af en worden wit-grijzig. Die kunnen worden weggeknipt. Deze populaire plant houdt van een koele, onverwarmde en vorstvrije plek tijdens de overwintering. Een schuur is een ideale plek.

Agapanthus (Afrikaanse lelie) verzorgen

Verzorging

Al u jaarlijks de bovenste laag aarde vervangt door een nieuwe laag, stimuleert dit de bloei. Regelmatig mag u mest toevoegen voor bloeiende planten en water geven. Het vermeerderen van de Afrikaanse lelie gebeurt zowel door scheuren als zaaien. Vermeerderen door scheuren moet voorzichtig gebeuren om zo weinig mogelijk de vlezige wortels te beschadigen. In het begin zal de Afrikaanse lelie nog niet flink bloeien, maar als de kluit voldoende stevig is bloeit de plant opnieuw in haar volle glorie.

Verpotten

Na verloop van tijd komen er mooie nieuwe bladeren tevoorschijn. Na de winter, zo rond februari, kunt u de Afrikaanse lelie verpotten: schud de grond rond de wortels goed uit en plant de lelie opnieuw in een pot. Vanaf het oppotten mag weer vloeibare mest worden gegeven.

Liefdesbloem

De Agapanthus wordt ook wel de Kaapsche Lelie genoemd. Zoals de naam al aangeeft komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De botanische Latijnse naam Agapanthus is afgeleid van het Grieks. Het woord ‘agapè' betekent letterlijk liefde in het Grieks en ‘anthos' staat voor bloem. De Agapanthus is dus echt een beeldschone liefdesbloem, waar u vooral in de zomermaanden een mooie romance mee kunt beleven.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen