Echinacea (Rode Zonnehoed): de stralende laatbloeier

Echinacea Rode Zonnehoed

De Rode Zonnehoed, ofwel de Echinacea purpurea is een bijzondere vaste plant. Al ver in het verleden werden heel wat helende krachten aan deze plant toegeschreven, waarvan de ene meer waar is dan de andere. Ondanks de exacte werking van de stoffen nog niet precies bekend is, zijn enkele geneeskrachtige kenmerken een feit. Net als hun stralende bloemenzee, die uw tuin zelfs in de nazomer levendige kleuren brengt!

Medicinale eigenschappen

Met de ontdekking van de Rode Zonnehoed, die van oorsprong uit Noord-Amerika komt, was de Composietenfamilie een geslacht rijker: Echinacea. Toentertijd werd deze vaste plant daar veel vanwege de medicinale eigenschappen geplukt. Terwijl de indianen het als tegengif en verdoving gebruikten tegen slangenbeten, zagen de kolonisten bijvoorbeeld meer heil in de werking bij hoest en verkoudheid.

Dat deze zo populaire borderplant de meest bekende onder het geslacht is, komt waarschijnlijk mede door de tegenwoordig regelmatige verschijning van de naam ‘Echinacea’ op verpakkingen van homeopathische producten. De wortels en bladeren van deze plant worden namelijk nog altijd veel in dit soort middelen verwerkt. De enige in haar soort is de E. purpurea zeker niet! Er worden circa negen variëteiten onderscheiden, waarvan over het algemeen de E. purpurea, E. angustifolia en E. pallida, worden gebruikt als tuinplanten.

Standplaats

Al heeft deze winterharde vaste plant niet heel veel eisen, uiteraard zijn er een aantal aandachtspunten om aan te denken. Een warme, zonnige standplaats is één van die aspecten, waartoe u bij deze planten een plek op halfschaduw mee mag rekenen.

Echinacea heeft weinig voedsel nodig om te overleven. Het kan echter nooit u bedoeling zijn dat een plant slechts overleeft. U wilt uw tuin uiteraard voorzien van prachtige, grote bloemen en genieten van de langdurige bloei (augustus - oktober). Daarom kunt u de planten het best in een humusrijke en vochtdoorlatende grond zetten. Bij opname van teveel voedsel wordt de plant te hoog en te slap, waardoor ze kunnen omvallen. Probeert u hier dus een goede middenweg in te vinden! Gemiddeld wordt de Zonnehoed 60-90 centimeter hoog.

Wanneer u toch bezig bent met het kiezen van een geschikte plaats, is voldoende ruimte iets om in uw beslissing mee te nemen. Laat de fleurige Zonnehoeden niet door andere hoge planten overwoekeren! Het ontneemt ze het zonlicht en de groeiruimte. Dat zou zonde zijn, want op die manier profiteert u weinig van de lange en rijke bloei!

Planttijd

De ideale planttijd is van eind september tot en met eind oktober. Alhoewel ze prima te combineren zijn, komen ze het mooist tot recht als u ze in groepen aanplant. Probeert u dit eens in een border tezamen met siergrassen; een prachtig effect!

Naast de bovengenoemde hebben we bij Bakker een exclusieve variant in de collectie! De zogenaamde Echinacea ’Butterfly hybrids’: een opvallende, bontgekleurde mengeling, die met de mooiste zomerkleuren uw tuin er verbluffend doen uitzien!

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen