Hanging Baskets - Hangpotten

hanging baskets - hangpotten

'Hanging baskets' geven overal een ruimtelijke werking. Je kunt deze hangende manden met verschillende tuinplanten vullen en een plekje geven in de tuin, bij uw voordeur, aan muren of pergola's. Maar ze zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor (dak)terras of balkon.

Gebruik je fantasie

Hangende potten of manden zijn in vele vormen en prachtige kleuren, kant en klaar bij Bakker te koop. Het is ook leuk om je eigen fantasie de vrije loop te laten en zelf een hanging basket te maken. Heel populair zijn de voorgevormde draadmanden. Deze kun je bekleden met spagnum (mossoort) wat heel natuurlijk oogt, of je kunt kokos inlegvellen gebruiken. Terracotta potten zijn geschikt om op te hangen, zelfs plastic baskets kunnen gebruikt worden.

Hanging basket ophangen

Gebruik, om de manden evenwichtig op te kunnen hangen, een driepunts ophangsysteem van stevig touw of metalen kettingen. Dit bevestig je op drie punten verdeeld over de omtrek van pot of basket. Houd er wel rekening mee dat zo'n hanging basket heel wat kan wegen. Wil je de basket op het balkon hoog ophangen, leg dan een katrolsysteem aan zodat je niet steeds op een trapje hoeft te klimmen om de planten water te geven.

Geschikte planten

Bloembollen die geschikt zijn om in een hanging basket te planten zijn bijvoorbeeld:

Hyacinten
Narcissen
Anemone blanda

Voorbeelden van eenjarige planten die je kunt gebruiken in een hanging basket zijn:

Hedera's
Geraniums
Verbena's

Kuipplanten kun je ook in uw hanging basket planten. De mooiste zijn:

Bacopa
Sutera
Calibrachoa
(Hang)violen
(Hang)petunia
(Hang)geranium

Het vullen van de basket

Zet de hanging basket op een emmer op de grond of tafel, zodat hij niet steeds heen en weer wiebelt. Bekleed de mand eerst met een dikke laag spagnummos (dit houdt het vocht goed vast) of een kokosinlegvel. Gebruik bij manden van hout en ander natuurlijk materiaal een velletje met plastic, waarin je wat gaatjes prikt. Zo kan het teveel aan water gemakkelijk weg lopen.

  • Doe nu (speciale) potgrond in de basket. Meng eventueel wat speciale kuipplantenmest door de aarde, dan is het niet nodig om in de eerste weken al extra voeding te geven.
  • Wil je bij een draadmand ook plantjes uit de zijkanten laten groeien, snij dan openingen in de bekleding. Steek de nog jonge plantjes er door heen en voeg weer wat aarde toe.
  • Het mooiste resultaat krijg je als je flink rankende soorten ietwat schuin langs de randen poot, en de wat bossiger groeiende planten meer naar binnen. Daarmee voorkom je een saaie platte bovenkant.
  • Daarna vul je nog wat potgrond aan tot ongeveer twee centimeter onder de potrand en geef je de basket rijkelijk water. Zo maken de worteltjes meteen goed contact met de aarde.
  • Na ongeveer twee weken wordt het tijd om extra voeding te geven: er staan immers veel planten in een relatieve kleine hoeveelheid grond, waardoor de voedselvoorraad al snel uitgeput raakt. Blijf regelmatig water geven: een gevulde mand vraagt zeker bij warm weer, dagelijks om veel water.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen