Kamerplant: Varens

Kamerplant: Varens

Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep kamerplanten die perfect passen in de botanische trend van plantenverzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.

Populaire varens

De populairste varens als kamerplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), eikvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis). Varensoorten met harder en stugger blad zijn makkelijker te verzorgen omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt als hangplant zijn de nestvaren en hertshoorn.

Verzorging Varens

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheid zoals de keuken en badkamer.
  • Zet je de varen in een ruimte met droge lucht? Zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
  • Geef in het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding.
  • Varens houden van regelmatig sproeien en benevelen.
  • Verwijder geel of oud blad.

Herkomst Varens

Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo'n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken.

Trivia

Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen