Rhododendron

Planten, verzorgen & snoeien

De veelzijdige Rhododendron…heb je even? Er valt zóveel over deze beauty te vertellen. De Rhododendron (we noemen ’m ook wel sierheester) bestaat uit ongeveer 1000 soorten en geen enkel soort is hetzelfde. Verschillende hoogtes, verschillende bladeren en bloemen in alle kleuren van de regenboog. En dat is precies waarom veel mensen fan zijn van deze plant! De Rhododendron verdient het om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dus plant ’m op het mooiste plekje in je tuin. In een mooie bloempot op het terras doet ’ie het ook goed!

Rhododendron: facts & figures

Nederlandse naam

Rhododendron

Winterhard

Absoluut

Wat voor soort grond?

Normale grond, veengrond

Plantenfamilie

Heidefamilie

Bloeimaand

Februari - September

pH waarde

Iets aan de zure kant: pH 5,5

Geslacht

Rhododendron

Vochtigheid grond

Vochtige grond

Plantafstand

50 cm (geef ze de ruimte)

Gewas

Heester

Positie in de tuin

Zon, halfschaduw

Giftig

Ja, uitkijken dus!

Maximale groeihoogte

Tot wel 2,5 meter!

Bladkleur

Groen

Eetbaar

Dat kun je beter niet doen

Wintergroen

Zeker weten!

Bloemkleur

Roze, wit, paars, blauw, rood

Geurend

Zeker, genieten!

Rhododendron

Planten, verzorgen & snoeien

De veelzijdige Rhododendron…heb je even? Er valt zóveel over deze beauty te vertellen. De Rhododendron (we noemen ’m ook wel sierheester) bestaat uit ongeveer 1000 soorten en geen enkel soort is hetzelfde. Verschillende hoogtes, verschillende bladeren en bloemen in alle kleuren van de regenboog. En dat is precies waarom veel mensen fan zijn van deze plant!

De Rhododendron verdient het om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dus plant ’m op het mooiste plekje in je tuin. In een mooie bloempot op het terras doet ’ie het ook goed!

Rhododendron:
facts & figures

Nederlandse naam

Rhododendron

Plantenfamilie

Heidefamilie

Geslacht

Rhododendron

Gewas

Heester

Maximale groeihoogte

Tot wel 2,5 meter!

Winterhard

Zeker weten!

Wintergroen

Absoluut

Bloeimaand

Februari - September

Vochtigheid grond

Vochtige grond

Positie in de tuin

Zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen

Bloemkleur

Roze, wit, paars, blauw & rood

Wat voor soort grond?

Normale grond of veengrond

pH-waarde

Iets aan de zure kant: pH 5,5

Plantafstand

50 cm (geef ze de ruimte)

Giftig

Ja, uitkijken dus!

Eetbaar

Dat kun je beter niet doen

Geurend

Zeker, genieten!

Shop alle heesters

Shop alle heesters

Bekijk alle heesters >

How it all started

De Rhododendron komt oorspronkelijk uit het Zuidoosten van Azië. In China, Japan en Thailand zie je ’m overal. Vanaf de 17e eeuw werd de Rhododendron geïmporteerd naar het Westen en kom je de Rhododendron dus ook veel in Europa en Nederland tegen!  

De Europeanen waren namelijk wel geïnteresseerd in deze veelzijdig sierheester. Natuurlijk door de waanzinnig mooie bloemen, maar ook omdat zij zagen dat de Rhododendron veel privacy kan bieden en kan dienen als een natuurlijke afscheiding in tuinen, landgoederen en parken. De Rhododendron blijft namelijk wintergroen en is dus ook in de winter een handige én mooie plant. 

Er zijn meer dan 1000 soorten Rhododendrons en geen enkele is helemaal hetzelfde.

Zo plant je 'm!

Een Rhododendron plant je het liefst in de herfst. Wel voordat het gaat vriezen natuurlijk! De plant kan dan eerst nog goed wortelen voordat de winter begint en daar krijg je een sterkere plant van. In maart of april planten kan ook, maar onze voorkeur gaat uit naar de herfst. Je kunt de Rhododendron planten in een bloempot, balkonbak of in de volle grond. Waar je ’m ook plant, het is altijd belangrijk dat de kluit goed vochtig is. Zet de struik daarom altijd eerst in een emmer met lauwwarm water.  

De Rhododendron planten in een pot 
Zet je de Rhododendron in een pot? Kies dan een bloempot met gaten in de bodem en bedek de bodem met potscherven of een laagje hydrokorrels. Doe verse potgrond in de pot en zet de kluit op de juiste hoogte. Vul de bloempot verder met aarde en druk dit stevig aan. Verwen ’m direct met een scheut water.  

De Rhododendron planten in de grond 
Graaf een ruim plantgat als je de plant in de volle grond wilt zetten. Maak de grond goed los. Zet de kluit van Rhododendron op de juiste hoogte in het plantgat (net iets onder het grondniveau). Vul het plantgat met aarde en druk even goed aan. Geef ’m na het planten direct flink wat water.   

Favoriete plek & grondsoort

Geef ’m een plekje in de zon of halfschaduw. Als de Rhododendron op een te donker plekje staat, heeft hij niet zoveel zin om te bloeien. Zorg dus dat hij kan genieten van lekker wat licht. 

Een Rhododendron groeit goed in zure, humusrijke grond. Gebruik potgrond met turf, die is van nature iets zuurder. Kleigrond kun je voor de Rhododendron beter niet gebruiken.

Wat is een pH-waarde precies en hoe kun je het meten en aanpassen? Wij leggen het je uit! 

 

De Rhododendron snoeien & verzorgen

Je hoeft een Rhododendron eigenlijk bijna niet te snoeien. Maar, soms kan het handig zijn, bijvoorbeeld als je de vorm van de plant wilt behouden. Snoei alleen als de Rhododendron in goede conditie is. Dat is het geval als hij het jaar ervoor gebloeid heeft. Misschien overbodig, maar we zeggen het toch maar even: in het jaar dat je de plant snoeit, zullen er geen bloemen bloeien!  

Snoeien in december en januari 
Een kale Rhododendron in de tuin wat opknappen? Snoei dan in de winter. Je kunt de struik het beste terugsnoeien, tot er geen blad meer aan de struiken zit. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest.

Snoeien in mei 
Je kunt een oude Rododendron die veel te groot is geworden ook laat in het voorjaar tot op het kale hout terugsnoeien.

Snoeien in juni 
Na de bloei mag je een Rhododendron in model knippen. Bijvoorbeeld als je de struik te breed of te hoog vindt worden.  

De Rhododendron in de watten leggen 
Een Rhododendron is een sterke struik die weinig onderhoud vraagt. Zorg er wel voor dat de aarde rond de wortels niet uitdroogt.  

Tip voor echte plant lovers: wil je jouw Rhododendron extra in de watten leggen, bemest ’m dan twee keer in het vroege voorjaar met speciale rhododendronmest. Dat geeft ’m direct een boost!

Nog meer plantgeluk?

De Rhododendron heeft nu geen geheimen meer voor jou! Wil je meer lezen? Onze blog staat boordevol groene inspiratie, handige lijstjes en laatste trends! Of bekijk een van onze soorgelijke plantguides hieronder!