Rozen planten en bemesten

Rozen planten en bemesten

Juni en juli zijn de bloeimaanden van de roos. Vroeger was dat het moment waarop men ging ‘shoppen’, want dan konden belangstellenden de geur opsnuiven en de bloeitijd in de gaten houden. Tegenwoordig kan je rozen eenvoudig bestellen bij Bakker.com en de keuze is enorm!

In tegenstelling tot de meeste tuincentra verkoopt Bakker.com o.a. rozen ‘op de bos’. Dit zijn rozen in de volle grond geteeld en geleverd zonder pot en zonder aarde rond de wortels. Deze volllegrondsrozen beschikken over minstens 3 sterke takken, dit is meteen het kenmerkende aspect van de door Bakker.com geleverde A-kwaliteit en tevens de beste garantie voor een kerngezond wortelgestel en prima bloei en groei.

Start met een perfecte bodem

Rozen verlangen een goed doorlatende, humusrijke en voedzame en enigszins kalkhoudende bodem. Voor het planten van rozen week je de grond los met een spade. De aanwezigheid van teveel water is de voornaamste drempel voor de ontwikkeling van een goed rozengewas. Dit geldt ook voor te droge zandgronden. Bij alle grondsoorten is het verstandig om een groot plantgat te maken en dit te vullen met speciale grond voor rozen. Door goede bemesting met sporenelementen (een laag stikstofgehalte en voldoende magnesium en kali), hou je jouw rozen sterk en gezond. Wil je het helemaal volgens het boekje doen, bewerk de grond dan voor in de lente en werk mest door de grond. De daaropvolgende herfst is de grond helemaal klaar om rozen te planten.

Rozen planten

Rozen planten

Vollegrondsrozen

Het planten van vollegrondsrozen kan tussen half oktober en eind april, het moment waarop Bakker.com deze rozen levert. Tegen het planten in de winterperiode is geen bezwaar zolang de grond niet is bevroren of besneeuwd is. Het voordeel van planten in het najaar is dat de roos de hele winter tijd heeft om wortels te vormen en in het voorjaar erop al zal bloeien.

Alle rozen hebben 1 ding gemeen: ze houden van een zonnige en luchtige standplaats. Verder heeft iedere soort zo haar eigen voorkeur. Zo eisen grootbloemige rozen volle zon. Bodembekkende rozen schikken zich nog wel in de halfschaduw. Bij de botanische rozen zijn er echter soorten die enkel in de schaduw gedijen. Let op naastgelegen boomwortels, deze ontrekken water en voedsel aan de bodem en zijn daarmee een grote concurrent van jouw rozen.

Bij aankomst kunnen de wortels wat zijn ingedroogd. Zet de rozen daarom voor het planten eerst een nacht in een emmer lauw water. Als je gaat planten maak je de grond eerst los. Het plantgat moet diep en wijd genoeg zijn om de wortels in hun natuurlijke stand te omvatten, dat wil zeggen gespreid. Plaats de roos met gespreide wortels op de juiste diepte. Hierbij moet het vorstgevoelige oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Schud de roos voorzichtig, zodat alle holten gevuld raken met grond. Verbeter de grond eventueel met compost en mest en vul het plantgat er mee op. Druk dit goed aan en geef ruim water. Leg rond de roos een walletje aan van aarde, dit heet ook wel ‘aanaarden’.

Rozen in kwekerspot

Rozen in kwekerspot kunnen bijna het hele jaar door geplant worden, met uitzondering van vorstperiodes, dan is het beter om te wachten met planten totdat het niet meer vriest. Zet de rozen voor het planten eerst een half uur in een emmer lauw water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Haal de roos uit de pot en plaats de roos op de juiste diepte:

 • Geoculeerde rozen in kwekerspot hebben een vorstgevoelig oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen). Dit punt moet bij het planten zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Vul het plantgat op met verbeterde grond, druk goed aan en geef ruim water. Leg rond deze rozen een wal aan van aarde ter bescherming van het oculatiepunt.
 • Gestekte rozen in kwekerspot zijn niet geoculeerd en hebben dus geen oculatiepunt. Zorg dat de bovenkant van de kluit net onder het oppervlakte terecht komt. Verbeter de grond en vul het plantgat ermee op. Druk dit goed aan en geef ruim water.

Plantafstand

Bodembedekkende rozen, trosrozen en grootbloemige rozen plan je op afstanden van 35-45 cm van elkaar. Stamrozen op 80 tot 100 cm en klimrozen op minimaal 1 tot 2 meter afstand.

Klimrozen

Het fijne van klimrozen is dat je ze bijna overal kunt planten. Ze beklimmen graag een oude heg of een hek, en verfraaien met het grootste gemak een minder mooie muur. Er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden, dus voor het beste resultaat zorg je voor:

 • Voedzame, losse grond
 • Een zonnige en luchtige plek
 • Een locatie die beschermd is tegen de wind.

Ook moet je ervoor zorgen dat je:

 • De rozen regelmatig voeding geeft met een laag stikstofgehalte en hoog magnesiumgehalte
 • De rozen regelmatig bewatert (vooral wanneer temperaturen boven 22 ° C stijgen in het eerste groeiseizoen)
 • Controleer regelmatig op parasieten en ziekten.

Op een muur

Er zijn niet veel muren die niet geschikt zijn voor een klimroos. In feite zijn de enige muren die je moet vermijden degenen die zeer beschut of op het zuiden liggen. Muren die op het zuiden gericht zijn, kunnen namelijk te warm worden waardoor de roos uitdroogt. Als je een klimroos wilt laten groeien op een muur, is dit wat je moet doen:

 1. Bevestig een klimrek op de muur. Laat 2 cm tussen het rooster en de muur voor de luchtcirculatie.
 2. Plant de roos op ongeveer 30 cm van de muur - dichter bij de muur zal de grond te droog zijn.
 3. Kies vier of vijf hoofdtakken om de roos aan de tralies te binden.
 4. Geef ruim voldoende water

Langs een pergola of obelisk

Naast het planten van rozen op een muur, kan je ze ook laten groeien op een pergola. Plant in dat geval meerdere rozen aan weerszijden van de pergola zodat ze bij elkaar komen en een dakje vormen. Als je de rozen goed langs de structuur van de pergola leidt, dan zal je binnen een jaar mooi resultaat zien. Binnen drie jaar bereik je het maximale effect: een rooskleurig dak.

Rozen planten in een pot

Rozen planten in een pot

Alle rozen kunnen in principe ook in een mooie plantenbak geplant worden. Het fijne hiervan is dat je de potten makkelijk kunt verplaatsen, idealiter op een zonnige en luchtige plek. Als je rozen plant in pot, gebruik dan speciale rozenpotgrond. In tegenstelling tot vaste planten wortelen rozen niet breed maar diep. Wist je dat wortels uiteindelijk een lengte krijgen die tweederde is van de uiteindelijke lengte van de roos? Bereiken de wortels eenmaal de bodem, dan stopt de plant met groeien. Zorg dus altijd voor een ruime pot en pas de potmaat regelmatig aan op de groei van de roos. Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in pot. Rozen in een pot hebben behoefte aan veel water.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, zetten we hier wat handige tips op een rij:

 • Zorg voor een pot met gaten voor de afwatering
 • Leg vervolgens een laag potscherven of hydrokorrels onder in de pot.
 • Strooi daar een laagje rozenpotgrond op.
 • Zorg bij het overzetten van de roos naar de sierpot dat de wortels niet beschadigd raken.
 • Bedek ook het oculatiepunt (waar de stelen met de wortel zijn verbonden) met rozenpotgrond, om vorstschade aan de plant te voorkomen.
 • Gestekte rozen hebben zoals gezegd geen oculatiepunt en zijn dus niet geënt. Breng de kluit hiervan op een hoogte waarbij de bovenkant net onder het oppervlakte terecht komt. Vul het plantgat verder op. Druk dit goed aan.
 • Geef ruim water!
 • Wacht tot de eerste knoppen zich ontluiken in de zomermaanden.

Rozen bemesten

Rozen hebben veel behoefte aan voeding. Tussen april en juli is het raadzaam om iedere twee a drie weken rozenmeststof toe te dienen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Bakker® Rozenmeststof. Op deze manier zal jouw roos nog sterker bloeien.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen