Tuinplant: Skimmia

Tuinplant: Skimmia

Ook behoefte aan een beetje kleur in de herfst en winter? De tuinplant van de maand november laat je verrassen. Het vier-seizoenen-wonder, de Skimmia (Skimmia japonica), toont in november gekleurde knoppen die de hele winter mooi gekleurd blijven. In het voorjaar bloeit de Skimmia met witte bloemen die lekker ruiken. Bijen zijn er dol op! Het leerachtige blad blijft het hele jaar prachtig groen en eind augustus verschijnen de eerste nieuwe knoppen weer. De Skimmia is dus het hele jaar door mooi!

In de tuin, op je terras of balkon zorgt de Skimma voor kleur in de winter. Mooi in combinatie met de een andere winterbloeiers zoals de Gaultheria, Viburnum en de Helleborus. In een mooie buitenpot of zinken emmer naast de voordeur zorgt de Skimma voor een warm welkom in de winter.

Skimmia verzorgen

Skimmia verzorgen
  • De Skimmia staat het liefst in de schaduw of halfschaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best.
  • De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem, zoals rododendrongrond.
  • Voor een extra rijke bloei kan je plantenvoeding in het gietwater geven.
  • Strooi in het voorjaar wat koemestkorrels rond de struik.
  • De Skimmia houdt niet van natte voeten en staat daarom graag in de buurt van bomen (die veel vocht uit de bodem opnemen). In potten moet het water weg kunnen lopen. Laat de kluit van je Skimmia in een pot niet uitdrogen.
  • Skimmia is redelijk winterhard en hoeft alleen bij strenge vorst te worden ingepakt met vliesdoek of noppenfolie.

Skimmia snoeien

Snoei liever geen takken van de Skimma, dat komt de volgende bloei niet ten goede. Bij een grote struik kan je na de bloei wel enkele takken terugsnoeien om de struik compact te houden. Het snoeien van de Skimmia is verder nauwelijks nodig. Wanneer oude struiken lelijk worden, kan je de plant sterk terug te snoeien.

Skimmia trivia

De meest voorkomende cultivar is de Skimmia japonica 'Rubella', met zijn paarsrode bloemknoppen. De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, ruik je een frisse citrusgeur. In het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen