Viooltjes: Sterke plantjes met een zacht karakter

viooltjes

Het is weer bijna lente en we zijn toe aan vrolijke kleuren in de tuin. En wie leent zich hier beter voor dan het sterke viooltje? Ondanks dat het viooltje er zacht en teer uitziet, is het een sterk plantje dat niet alleen in de lente, maar ook tijdens de gure winter jouw tuin, terras of balkon dapper opfleurt.

Bijna het hele jaar door een fleurige tuin, terras of balkon?

Dan zijn viooltjes iets voor jou! Ieder seizoen zijn er wel violen die bloeien, afhankelijk van wanneer je ze plant of zaait. Daarbij zijn ze makkelijk te planten en te onderhouden. Zo geniet je van violen, óók zonder groene vingers. Bekijk ons viooltjes aanbod.

Van bosviool tot hoornviool, van driekleurige viooltjes tot blauwe viooltjes

Van bosviool tot hoornviool, van driekleurige viooltjes tot blauwe viooltjes

Maar welk viooltje moet je nu kiezen? Er bestaan grofweg gezien meer dan 400 soorten viooltjes en het is dan ook niet gek dat we soms door de viooltjes de viool niet meer zien. ‘Viola’ is de officiële Latijnse naam en is een geslacht uit de viooltjesfamilie ‘Violaceae’. Het geslacht is weer onderverdeeld in verschillende soorten. Hieronder hebben wij de bekendste voor je op een rijtje gezet.

Bosviooltjes

Bosviooltjes, zoals wij die in de tuin hebben, zijn eigenlijk een soort van (mini) hoornviooltjes. Echte bosviolen, Viola silvestris genaamd, groeien alleen in (loof)bossen. Maar voor het gemak blijven we ze gewoon bosviooltjes noemen.

Hoornviooltjes

Het hoornviooltje, Viola cornuta, komt oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Zij komt in allerlei kleuren en is te herkennen aan de wat langer gerekte bloemblaadjes, vandaar de naam ‘Hoorn. Daarbij is dit viooltje een echte grondbedekker.

Driekleurig viooltje

Het Driekleurig viooltje, oftewel Viola tricolor, bestaat uit drie kleuren. Dit viooltje houdt van de zon en is daarom perfect voor in de lente.

Maarts viooltje

Het Maarts viooltje, Viola odorata, is de eerste bloeier van alle violen en heeft als enig viooltje een aangenaam zoete geur, vandaar ook haar naam: ‘Welriekend’.

Blauwe viooltjes

Blauwe viooltjes is een verzamelnaam voor viooltjes die een blauwe kleur hebben. Dit kunnen viooltjes zijn uit verschillende soorten. Wist je trouwens dat blauwe viooltjes symbool staan voor de liefde?

Winterharde viooltjes

Winterharde viooltjes in de lente? Jazeker! Bij winterhard denken we veelal aan de winter, maar winterviooltjes bloeien ook in de lente. Dit komt omdat deze viooltjes in de vroege zomer gezaaid en opgekweekt worden.
Winterharde viooltjes

Als het erg koud wordt bloeien de viooltjes uit, maar geef ze niet op! De kans is groot dat ze weer gaan bloeien als het warmer wordt, oftewel, in de lente. Ze zullen de hoogte in groeien, waardoor ze op een gegeven moment omvallen. Knip ze dan af en geef wat vloeibare voeding. Ze krijgen dan een boost en gaan opnieuw bloeien. Dit kan wel tot eind mei duren.

Grootbloemige en kleinbloemige viooltjes

Deze termen slaan op de grootte van de bloem. Grootbloemige viooltjes zijn veelal F1-hybriden viooltjes. Dit houdt in dat ze zijn gekruist en zo zijn gekweekt dat ze allemaal uniform zijn.

Grootbloemige en kleinbloemige viooltjes

Grootbloemige viooltjes zijn vooral bekend onder de namen: Ijsviolen, Aalsmeerse-, Hollandse- en Zwitserse Reuzen. Kleinbloemige viooltjes hebben, zoals de naam al zegt, kleine bloemetjes. Dit zijn vaak hoornviooltjes gekruist met andere soorten. Kleinbloemige viooltjes bloeien zeer lang. Ideaal dus om in lente sfeer te komen.

Tip: Zaai zelf je eigen grootbloemige viooltjes.

Maar hoe houd je ze nu uit elkaar?

Maar hoe houd je ze nu uit elkaar?

Om de viooltjes een beetje uit elkaar te houden hebben wij de 5 viooltjes met de bekendste uiterlijkheden onder elkaar gezet om je een beetje op weg te helpen.

 1. ‘Oog viooltje’: de bloemen hebben een egale kleur met een fel ‘oog’ in het midden. Dit zijn vaak grootbloemige viooltjes.
 2. ‘Vlag viooltjes’: de bovenste bloemblaadjes hebben een andere kleur dan de onderste bloemblaadjes. Dit zijn vaak kleinbloemige viooltjes.
 3. ‘Ader viooltje’: Het ‘oog’ van het viooltje heeft sterke lijntjes (aders) die uitlopen over de bloemblaadjes. Ook dit zijn vaak kleinbloemige viooltjes.
 4. ‘Eenkleurige viooltje’: De naam zegt het al, de viool heeft 1 egale kleur, zoals deze gele violen. Vaak zijn dit grootbloemige viooltjes.
 5. ‘Frizzle Sizzle viooltje’: Deze violen zien er gekruld uit, doordat de bloemen golvend zijn aan de randjes. Dit zijn over het algemeen grootbloemige viooltjes. Bekijk ons Frizzle Sizzle viooltje of zaai ze zelf.

Planttijd viooltjes op een rij

Maar welke viooltjes gaan nu jouw tuin, terras of balkon opvrolijken in de lente? Hieronder zetten wij de plantperiodes voor je op een rijtje. Neem ook een kijkje op de website om ons viooltjes aanbod te bekijken.

 • Het Maarts viooltje of Welriekend viooltje: Eind februari tot eind mei (met eventuele verlenging tot eind augustus en september). Het Maarts viooltje is de eerste bloeier van alle violen.
 • Hoornviooltje: bloeit van april tot september. Om ervoor te zorgen dat ze in het najaar weer bloeien, snij je ze na de eerste bloei terug en geef je ze regelmatig en direct op de wortels water.
 • Driekleurig viooltje: bloeit van april tot en met oktober.
 • Bosviooltjes (oftewel mini hoornviooltjes): bloeien van mei tot september. Ze kunnen ook in de herfst bloeien, maar ze houden niet van natte voeten. Houd er dan rekening mee dat je ze in een pot plaatst met een gaatje aan de onderkant.

Creatieve lente tuin ideeën

Creatieve lente tuin ideeën
 1. Verticale tuin met viooltjes: Heb je niet zoveel ruimte in je tuin, balkon of terras? Of wil je gewoon de muur opvrolijken? Creëer dan jouw verticale tuin met viooltjes. Viooltjes lenen zich hier uitstekend voor. Naast hun fleurige bloemen hebben ze ook veel groen, waardoor het ophangsysteem bijna onzichtbaar wordt.
 2. Hangende viooltjes: Door hun weelderigheid lenen viooltjes zich uitermate goed om te hangen in een leuke hangpot.
 3. Zwevende viooltjes: Fleur het balkon op met balkonbakken vol met viooltjes. Heb je geen balkon? Zet dan een gewone bak vol met viooltjes op een tafeltje op het terras of in de tuin.
 4. Wilde viooltjes: maak een leuk wildboeket met viooltjes. Zowel leuk voor binnen áls buiten.
 5. Gekke viooltjes: Plant viooltjes in gekke ‘potten’, zoals een oud vergiet (zo hoef je niet meer aan het gat in de pot te denken), een oude theepot, pan of blik (zorg dan wel dat er een gaatje aan de onderkant zit). Wat altijd leuk is, is een hoek vol met hangende, zwevende en staande viooltjes, een echt bonte verzameling.

Smakelijke viooltjes

eetbare viooltjes

Wist je dat je de Driekleurige viooltjes en het Maarts viooltje kunt eten en er thee van kunt zetten! Daarbij zijn ze ook heel gezond. Ze kunnen helpen bij nierproblemen, huidaandoeningen en zijn een natuurlijke remedie tegen hoest. Gebruik viooltjes als decoratie op zoetwaren of maak er ijsblokjes van. Het beste kun je ze zelf zaaien, zodat je er zeker van bent dat ze niet bespoten zijn.

6 interessante weetjes over viooltjes:

 1. Viooltjes worden gebruikt als basis voor parfums.
 2. Viooltjes worden ook als medicijn gebruikt.
 3. Viooltjes groeien voornamelijk op het noordelijk halfrond, maar de viool is eigenlijk overal ter wereld te vinden.
 4. De Viola Cryana is een uitgestorven vioolsoort die alleen in Frankrijk voorkwam.
 5. In het Engels worden viooltjes ‘Pansy’ genoemd, wat van het Franse woord ‘penser’ komt. Dit betekent ‘denken’. Vroeger stond het viooltje namelijk symbool voor herinnering en herdenking en hierdoor zag je viooltjes vaak op graven.
 6. Het Maarts viooltje was de favoriete bloem van Napoleon. Nadat hij verbannen was naar het eiland Elba, beloofde hij terug te keren voordat de Maartse viooltjes zouden gaan bloeien. Dit gebeurde ook.

4 tips om je violen in de winter zo lang mogelijk in leven te houden:

Is de winter in aantocht, dan geven wij je graag 4 tips om jouw viooltjes tijdens de winter in leven te houden.

 • Zorg ervoor dat de violen in een stevige pot staan met een gat aan de onderkant, zodat overtollig water weg kan lopen.
 • Zet de violen niet in de volle zon, ze zijn namelijk op hun best in de kou.
 • Om ervoor te zorgen dat de pot niet stukvriest, kun je de binnenkant van de pot bekleden met bubbeltjesplastic.
 • Zorg ervoor dat de viooltjes niet uitdrogen. Dit kan nog weleens gebeuren net na de vorst. Geef de viooltjes, zodra de vorst voorbij is, daarom zo snel mogelijk water.
 •  

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen