de-eucalyptus-multifunctionele-plant

de-eucalyptus-multifunctionele-plant

Bloembollen |

Na de bloei start in alle bloembollen het proces om voedingsstoffen aan te maken voor nieuwe bloei in een volgend jaar. Om die reden worden in de bollenvelden de tulpen gekopt. Hierbij wordt de bloem in een vroegtijdig stadium weggesneden zodat alle voedingsstoffen in de bloembollen blijven en niet worden gebruikt voor zaadvorming. Voor bloembollen in de eigen tuin is een goede verzorging na de bloei nodig. Dit is wat je moet doen.

Bloembollen verzorgen na de bloei in de tuin

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw bloembollen. Belangrijk is dat je het verschil weet tussen eenjarige bollen en verwilderingsbollen. Eenjarige bollen haal je na de bloei uit de grond, terwijl verwilderingsbollen in de grond blijven staan. De verzorging van beide bolsoorten verschilt. Hier helpen we je met het verzorgen van eenjarige bloembollen. Wil jij meer weten over verwilderingsbollen? Lees dan ons verwilderingsbollen artikel.

Voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en hyacinten zijn eenjarig bollen die na de bloei uit de grond moeten. Als je de bloembollen het volgende seizoen weer wilt planten is het belangrijk dat je het loof laat afsterven. De loofbladeren moeten zo lang mogelijk aan de bol blijven zitten, tot ongeveer half juli. De bloembollen nemen na de bloeiperiode namelijk voeding op uit het blad. Deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor de bloembollen om het volgende jaar weer te kunnen groeien en bloeien. Stengels en bladeren kunnen, nadat ze helemaal verdroogd en vergeeld zijn, weggehaald worden. Uitgebloeide bloemen mogen gelijk weggesneden worden. Door het afknippen van de bloemen zorg je ervoor dat de bloembol geen energie stopt in het maken van zaadknoppen maar in het sterker maken van de bloembol zelf. Door ook nog wat extra meststof te geven krijg je extra sterke bloembollen voor als je ze het volgende jaar weer wilt planten.

Je kan natuurlijk ook na de bloei de bollen uit de tuin halen en het volgende jaar weer nieuwe kopen.

Bloembollen rooien & bewaren

Op het moment dat het blad en de steel volledig afgestorven zijn, kunnen de bloembollen uit de grond gehaald worden. Dit wordt ook wel het rooien van bloembollen genoemd. Na het rooien is het goed om de meeste aarde er af te halen. Bewaar de bloembollen goed droog omdat de bloembollen anders snel gaan rotten. Was de bloembollen niet voor het bewaren. De gerooide bollen en de broedbolletjes* kunnen het beste in een kartonnen doos (of gaasbak) bewaard worden. Leg de bloembollen laag voor laag in de doos met tussen elke laag een krant. Bewaar de dozen met alle bloembollen op een droge en koele plek zoals een kelder.

* Broedbolletjes

Bloembollen vermeerderen zich door kleine bloembolletjes aan de onderkant. Deze kleine bolletjes worden broedbolletjes genoemd. Haal de broedbolletjes na het rooien van de bloembol af. Haal ook het oude velletje en de wortels van de bloembollen af. Dit wordt ook wel bloembollen pellen genoemd. Broedbolletjes kunnen, net als de volwassen bloembollen worden bewaard. Plant ze het volgende jaar mee en na een paar jaar zullen ze ook prachtig bloeien.

Bloembollen planten na het rooien

Na het rooien en verzorgen van de bloembollen, kunnen in het najaar de voorjaarsbloeiende bloembollen weer terug de grond in. Zomerbloeiende bloembollen plant je dan weer in de lente. Tip: plant bloembollen op een andere plek dan waar je ze het voorgaande jaar heeft gepland. Als je ze weer op dezelfde plek zet, kan er voedingstekort optreden. Ook kunnen er eerder ziektes in de bol optreden.

Het planten van de gerooide bloembollen doe je zo:

  • Zorg dat de bloembollen diep genoeg geplant worden, anders kunnen ze droog komen te staan. Plant bloembollen twee- tot driemaal zo diep als de bloembol hoog is. Dus een bloembol met een hoogte van 5 cm moet minimaal 10, maar liefst 15 cm diep geplant worden.
  • Verspreid, voor het mooiste effect, de bloembollen in groepjes in de tuin.
  • Bij kleine bloembolletjes is de boven- of onderkant bij het planten niet zo van belang, maar grotere bloembollen, die een duidelijke bovenkant (puntje) en wortelaanzet hebben moeten met de wortels naar beneden en het puntje naar boven worden geplant.
  • Water is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de bloembol. Houd de vochttoestand van de grond dus goed in de gaten. Regent het niet binnen een paar dagen na het planten van de bloembollen? Geef dan een keer extra water.

Recente posts