Bollen planten in de lente, bloemenzee in de zomer!

Bollen planten in de lente, bloemenzee in de zomer!

Bloembollen |

In het voorjaar mogen de zomerbollen weer de grond in zodat jouw tuin, terras of balkon echt kan gaan schitteren deze zomer. We vertellen je graag alle ins & outs over deze bollen!

Het verschil tussen zomer- en voorjaarsbollen

De meeste mensen kennen de voorjaarsbollen wel. Denk aan tulpen, hyacinten en narcissen. Deze voorjaarsbloeiers plant je in de herfst en bloeien in lente.

Maar er zijn dus ook zomerbollen! De naam zegt het al. Deze bloembollen moeten, na de wintervorst, in het voorjaar de grond in. Ze hebben een andere temperatuur nodig om te kunnen groeien en komen op in de zomer.

Dit artikel gaat over zomerbollen. Wil je meer weten over de voorjaarsbollen? Lees er meer over op onze website.

Wanneer plant je zomerbloeiers?

Om jouw tuin, terras of balkon in de zomer te laten stralen, plant je zomerbloeiende bloembollen tussen eind februari en eind mei. Let goed op het weer, want ze kunnen pas echt de grond in wanneer de wintervorst er volledig uit is. Anders kunnen ze kapot vriezen. Mocht je toch te enthousiast zijn geweest en het gaat nog vriezen, dan kun je ze het beste afdekken met noppenfolie. In een pot kan je de zomerbollen al eerder planten. Mocht het daarna nog vriezen, zet de bloempot dan tijdelijk binnen.

Zo plant je zomerbollen

Op het moment dat je een plan hebt gemaakt waar je bollen wilt gaan planten, wil je natuurlijk direct de tuin in. Maar hoe plant je eigenlijk zomerbloeiers? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

 1. Plant de bollen op een zonnige plek. De meeste zomerbloeiers houden van veel zon en zullen beter groeien en voller bloeien als ze genoeg zon krijgen.
 2. Voordat je begint met graven in de tuin, bedenk dan eerst goed waar je ze wil planten, hoeveel ruimte er tussen de bollen moet zitten en hoe diep de bollen de grond in moeten. Je kan ervoor kiezen om één groot gat te graven en die later op de vullen met potgrond of een aantal kleinere gaten voor elke bol. Daarnaast maak je het voor jezelf makkelijker met een bollenplanter. Let wel op dat je het onkruid en harde onderdelen die je tegenkomt uit de grond haalt.
 3. Zorg voor potgrond speciaal voor bloembollen. Neem wel potgrond met het RHP-keurmerk. Deze grond is vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers.
 4. Leg de bollen met de neus naar boven in de grond, zodat ze naar het oppervlak toe groeien. Soms is er al een klein steeltje te zien, maar soms is het lastiger te zien aan welke kant de neus zit. Dan leg je de bol met de bolle of puntige kant naar boven.
 5. Als het gaat vriezen nadat je dat bollen hebt geplant, zorg dan dat je het afdekt met isolerend materiaal. Voor een pot zou je noppenfolie kunnen gebruiken. Voor grotere oppervlakken met je denken aan afdekvlies.
 6. Geef de bollen genoeg water als het niet binnen een paar dagen regent. Water is erg belangrijk in de beginfase na het planten voor het ontwikkelen van het wortelstelsel. Voor bollen in potten is het wel belangrijk dat het water kan weglopen. Als er te veel water in de pot blijft staan kunnen de wortels gaan rotten.

Welke zomerbollen zijn populair?

 • Liatris
  Deze prachtige plant kun je herkennen aan zijn aarvormige bloemen. Deze paarse beauty bloeit van juni tot september. Ben jij op zoek naar planten die bijen en vlinders naar jouw tuin trekken? Dan kom je zeker uit bij de Liatris. Wij noemen 'm wel de pollinator-magneet. De Liatris is geschikt voor in de volle grond, maar zeker ook voor in een pot of als snijbloem.
 • Gladiool
  Echte zonaanbidders. Zet ze daarom op een plek in de volle zon. De gladiool komt in allerlei verschillende kleuren. Wit, rood, geel of paars, je kan het zo gek niet bedenken. De klokvormige bloemen bloeien van juli tot september, en sommige zelfs tot in oktober. Gladiolen zijn ook erg in trek bij hommels en bijen, en brengen zo de gezelligheid naar je tuin.
 • Freesia
  Freesia’s brengen een heerlijke geur naar jouw tuin. Je kan Freesia’s zowel in de volle grond als in een bloempot planten. Freesia’s bloeien van juli tot september.
 • Dahlia
  Dahlia's komen in alle soorten en maten. Dahlia’s kunnen erg lang blijven bloeien, mits de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Van juni tot november kun je deze beauties bewonderen in je tuin!

Wist je dat...

 • Er speciale bloembollenpakketten te koop zijn? Hier zitten verschillende soorten zomerbollen in. Zo hoef je zelf niet te puzzelen en hoef je ze alleen maar in de grond te doen.
 • Sommigen uitgebloeide bloembollen vlinderlokkend zijn?
 • Er ook biologische bloembollen bestaan? Deze zijn zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteeld.
 • Als je bloembollen wilt kopen, let dan altijd op een keurmerk. Alle bloembollen van Bakker.com beschikken over het keurmerk van Holland Selection en hebben zelfs de A-status. Dat betekent dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben. Verder heeft Bakker.com ook de grootst mogelijk bloembollen waar grotere en sterkere bloemen uitkomen. Bakker.com geeft 100% groei- & bloeigarantie op alle bloembollen.
 • Het online bestellen van bloembollen heeft het voordeel dat de bloembollen kort voor verzending zijn verpakt (vers!) en bij je aan de deur geleverd worden. Klaar om direct te planten.

  Meer weten over de kwaliteit van Bakker.com? Lees erover op onze website.

Recente posts