Van roze tot wit en van geel tot blauw, hyacinten zijn in allerlei overweldigende kleuren te vinden. De bloem staat ook wel voor lieflijkheid, zachtheid en geluk. Dat past ook helemaal bij de lente. Iedereen wordt weer gelukkig van het buitenzijn en alle bloemenpracht om je heen. Verzamel een klein stukje geluk om je heen door hyacinten in de tuin te planten. Wij helpen je hoe je dit het beste kan doen.
Stelen vol bloemen in de lente = planten in het voorjaar
De hyacint behoort net als de tulp en narcis tot de voorjaarsbloeiende bloembollen. De bloemen zullen tussen maart en mei in bloeien, nadat je ze in het najaar hebt geplant. Plant de bloembol tussen september en december, voordat de eerste vorst komt. Let op: het mag ook niet te warm zijn. Anders komen de bloembollen veel te vroeg uit. Plant je de bollen op het juiste moment en in de juiste grond, dan wordt je in het voorjaar beloond met heerlijke geuren en kleuren. De hyacint kan tot wel 50 bloemetjes in bloemtrossen aan een stengel krijgen. Vooral in het eerste jaar bloeit de hyacint volop. In de jaren daarop, zullen de trossen iets dunner worden. Hierdoor krijgen de hyacinten wel een natuurlijker uiterlijk. De bloem leveren trouwens niet alleen een kleurenfeest maar ook een geurspektakel. De ene soort ruikt nog lekkerder dan de andere. En wij zijn niet de enigen die van die geur houden, vlinders en bijen zijn er ook dol op. Niks houdt jou dus nog tegen om hyacintenbollen te gaan planten dit najaar.
Planten van hyacinten doe je zo
Hyacinten staan graag in het zonnetje. Plant de bollen dus ook op een zonnige plek of half in de schaduw. De hyacintenbol wil, net als veel bollen, het liefst geplant worden in een voedingsrijke bodem die goed lucht doorlaat. Ook moet de afwatering goed zijn zodat er geen water in de pot of grond blijft hangen. Dan kunnen de bollen namelijk gaan rotten. Die plantdiepte hangt af van de temperatuur. Vaak zijn hyacintenbollen het eerste jaar erg vatbaar voor vrieskou. We raden aan om de bollen daarom wat dieper te planten, op ongeveer 20 cm diepte. Wil jij een bloempot vol hyacinten? Neem dan een brede bloempot of bloembak. De bol houdt namelijk van wat groeiruimte. Bekijk voor het planten altijd de plantafstand op het etiket. Volg de volgende stappen voor succesvol planten van de bloembollen:
- Bereid de grond voor door het los te scheppen en te mixen met verse potgrond of meststoffen. Zo wordt de aarde voedingsrijker. De bollen houden niet van een kleiachtige grond. Los dit op door zand door de aarde te mengen.
- Plant je de bollen in het gazon of in pot, zorg dan voor goede afwatering. Het gazon kan je bijvoorbeeld prikken. Bij een bloempot zorg je voor een gat in de onderkant van de pot en dek deze af met de scherven zodat de aarde het gat niet dicht drukt.
- Maak een plantgat en plant de bol met het neusje naar boven en de wortels naar beneden (als deze al te zien zijn).
- Vul het gat op met verse potgrond en geef water bij.
De perfecte verzorging voor hyacinten
De hyacint houdt na het uitlopen van de bol wel van wat extra voeding. Meng dit met het water voor sterke bloemen. Verder zijn hyacinten heel makkelijk te verzorgen. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft. Na de bloei komt de meeste verzorging om de hoek kijken. Bereid ze goed voor op de winter, zodat ze het voorjaar daarop weer kunnen bloeien. Geef de uitgebloeide bloem wat extra voeding. De uitgebloeide bloemen kan je wegknippen, maar laat de bladeren zitten. Hier haalt de bol zijn voedsel uit voor de nieuwe bloemen. Knip als alles uitgebloeid is de stengel terug tot vlak boven de grond. In de winter gaat de bol weer flink aan het werk voor komend voorjaar.
Inspiratie voor dit najaar
Ben jij al overtuigd om hyacinten te gaan planten dit najaar? Wij hebben een paar aanraders voor jou op een rijtje gezet. Dit zijn hyacintensoorten die jij niet wil missen!
Hyacinthus orientalis is de bekendste hyacint van allemaal. Bijna alle gekweekte hyacinten stammen hier van af. Oorspronkelijk komen deze hyacinten uit het Middellandse-Zee gebied. Tegenwoordig worden ze overal gekweekt en zijn ze nog mooier dan in het wild. Vind jouw favoriete kleur en ras. Ze krijgen tussen de 2 en 40 bloemen.
Hyacinthus multiflora staat bekend om zijn meerdere stengels per bol. Elke stengel zit weer vol met prachtige bloemen. Deze bollen zorgen dus voor een dubbele bloemenvreugde.