Bramen uit eigen tuin

Bramen uit eigen tuin

Moestuin |

De bramenstruik staat bekend als een struik met heerlijke eetbare bessen. Om van deze lekkere bessen en de mooie struik te kunnen genieten, heeft Bakker een doornloze bramenstruik in het assortiment (Rubus Fructicosus). Deze struik is zeer toepasbaar in vrijwel elke tuin. Ze dragen ook nog eens extra grote vruchten. Deze bramen kan je zelf telen, dit bespaart je een zoektocht naar wilde bramen.

Herkomst van de braam

De wilde braam komt in vrijwel heel Europa voor: met emmers vol worden ze geplukt. Het was al vroeg bekend dat bramen een hoog gehalte aan vitamine A bevatten. Inmiddels kent men ook het belang van de mineralen en vruchtzuren. Door te kruisen met soorten uit de Noord-Amerikaanse hooggebergten, worden bramen al sinds 1820 gekweekt.

Voorwaarden voor een rijke oogst

De bramenstruik kan je het beste planten in de maanden maart en april. Om een zo rijk mogelijke oogst te krijgen, raden wij je aan op de volgende punten te letten:

  • Bramen houden van zon: in de natuur groeien ze altijd op zuidhellingen of aan bosranden. Een zonnige plaats is dus onontbeerlijk.
  • Zorg bij het planten voor een wat zure bosgrond en geef een laagje mulch rond de kluit.
  • Zet de struiken voldoende diep in de grond. Snoei na het planten de takken tot 20 - 30 cm lengte terug.
  • Bramenstruiken hebben steunmateriaal nodig bij de groei. Dit kan je voor het planten aanbrengen, maar ook als de struiken zijn gepland en gaan uitlopen. Steunmateriaal kan een stevig draadwerk zijn, waarlangs je de takken kan opbinden.
  • Behoudt bij de jaarlijkse voorjaarssnoei ongeveer 10 stevige scheuten per plant, dat bevordert een rijke oogst.
  • Snoei na de oogst alle takken terug tot bij de grond. Zou je bramen niet snoeien, dan heb je binnen de kortste keren een ondoordringbare bos, net zoals in de natuur.

Bramen oogsten

In de maand juli kan je de eerste vruchten al plukken en met een beetje geluk gaat dit door tot september of begin oktober. Let bij het plukken van bramen op dat je niet al teveel vruchten in een emmertje op elkaar gooit. Anders zal er onderin de emmer alleen nog bramensap zitten. De bramen zijn geschikt om direct op te eten, in te vriezen of er jam of sap van te maken. Dit laatste helpt trouwens erg goed bij maag-, darm- en blaasklachten.

Recente posts