Voorzaaien: begin binnen met de moestuin voor een smaakvolle oogst

Voorzaaien: begin binnen met de moestuin voor een smaakvolle oogst

Moestuin | 26 maart 2021

Voorzaaien is een belangrijk onderdeel van moestuinieren. Kwetsbare groente- en fruitsoorten kweek je eerst binnen op voordat ze naar buiten gaan. Dit noemen we voorzaaien. Bij voorzaaien komen groene vingers goed van pas. Het is namelijk belangrijk dat je goed aanvoelt wat de jonge plantjes nodig hebben. Maar wees niet bang, als je minder groene vingers hebt helpen wij je een handje mee. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten.

Waarom moet je voorzaaien?

Kortgezegd om 3 belangrijke redenen. Ten eerste hebben sommige gewassen veel warmte en licht nodig om te ontkiemen en uiteindelijk vol van smaak te worden. Groentesoorten als tomaten, pepers en paprika’s zijn gewend om in warme temperaturen te groeien. Op het moment dat je deze zaadjes gelijk buiten plant in een koeler klimaat kan het zijn dat deze niet uitkomen of dat je groente krijgt die minder smaak bevatten. Ten tweede, zijn er soorten die erg lang nodig hebben om gekweekt te worden. Hierdoor is het soms nodig om al in de wintermaanden te beginnen met kweken. Omdat het buiten nog te koud is, kan je gemakkelijk binnen starten met de moestuin. Doe dit bijvoorbeeld met broccoli of knolselderij. Tot slot, beginnen veel moestuinliefhebbers binnen om eerder te kunnen genieten van hun oogst. Door in een kweekkas te beginnen met zaaien kan je veel gewassen eerder planten en daardoor ook eerder oogsten.

Let op: veel groentes en kruiden kunnen binnen gezaaid worden, maar niet allemaal. We raden het af om wortelgewassen, zoals wortelen, radijsjes of pastinaak binnen te zaaien.

Hoe ga ik aan de slag met voorzaaien?

Binnen voorzaaien heeft net iets meer aandacht nodig dan de moestuinbak buiten. Begin met het planten van de zaadjes in speciale kweekpotjes. Deze potjes zijn gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal waardoor je ze later in een pot of moestuinbak kan planten. De potjes vul je met een mix van moestuin potgrond en vermiculiet. Dit geeft de juiste voeding en constantie voor de zaadjes om in te groeien. Zet daarna de potjes op een lichte en warme plek. De zaadjes hebben warmte en vocht nodig om goed te ontkiemen. Kijk wel uit met te veel water geven, dan kunnen de wortels gaan schimmelen. Na het ontkiemen zet je de potjes op een iets koelere plek, anders groeien de stengels te snel en worden deze slap. Een plek met een temperatuur rond de 15 graden Celsius is perfect. Op het moment dat je kleine plantjes krijgt met meer dan alleen een stengel, kan je de kweekpotjes in een echte bloempot gaan zetten. Geef dan ook vaker voeding en water bij.

Wanneer kunnen de plantjes naar buiten?

Dit verschilt per groente- of fruitsoort. Veel gewassen kunnen in de loop van april al naar buiten wanneer het warmer wordt. Groentes die wat gevoeliger zijn voor kou kunnen pas eind mei verplant worden naar de moestuinbak buiten. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer van dat moment. Kijk altijd om het plantlabel op de verpakking of de productpagina op onze website voor de specifieke informatie.

Op het moment dat je de plantjes naar buiten wil overzetten is het belangrijk om ze eerst te laten afharden. Met het afharden zet je de planten per dag voor een steeds langere periode buiten om ze te laten wennen aan de buitenlucht. Na een dag of 4/5 kunnen de gewassen geplant worden in de moestuinbak of volle grond. Haal de planten uit de potjes en maak de aarde een beetje los. Dompel de kluit van de planten daarna in een emmer met lauw water. Zo kunnen de planten goed water opnemen voor de overgang naar hun nieuwe plek. Hierna is het tijd om ze in de grond te zetten. Graaf een gat dat iets dieper is dan de hoogte van het potje waar de plant eerst in stond en zet het plantje in het gat. Vul het gat met verse potgrond voor de moestuinbak en druk deze lichtjes aan. Na een week zouden de planten weer moeten gaan groeien, als de wortels goed aanslaan in de nieuwe grond.

Wil jij zelf ook beginnen met een moestuin? Bekijk dan nu ons uitgebreide assortiment kweken en moestuinieren. Hier vind je alles zaden en andere kweekbenodigdheden.

Recente artikelen

Een pluktuin van groente en fruit
Bramen uit eigen tuin
Basilicum

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom