Voorzaaien is een belangrijk onderdeel van moestuinieren. Kwetsbare groente- en fruitsoorten kweek je eerst binnen op voordat ze naar buiten gaan. Dit noemen we voorzaaien. Bij voorzaaien komen groene vingers goed van pas. Het is namelijk belangrijk dat je goed aanvoelt wat de jonge plantjes nodig hebben. Maar no worries: als je minder groene vingers hebt, helpen wij je een handje! In deze blog vertellen we je namelijk alles wat je moet weten over voorzaaien.
Waarom moet je voorzaaien?
Sommige gewassen hebben veel warmte en licht nodig om te ontkiemen en uiteindelijk vol van smaak te worden. Tomaten, pepers en paprika’s zijn gewend om in warme temperaturen te groeien. Op het moment dat je de zaadjes gelijk buiten plant in een koeler klimaat kan het zijn dat ze niet uitkomen of dat je groente krijgt die minder goed smaakt.
Ook zijn er soorten die lang nodig hebben om gekweekt te worden. Hierdoor is het soms nodig om al in de wintermaanden te beginnen met kweken. Omdat het buiten nog te koud is, kun je makkelijk binnen starten met de moestuin. Doe dit bijvoorbeeld met broccoli of knolselderij.
Tot slot beginnen veel moestuinliefhebbers binnen om eerder te kunnen genieten van hun oogst. Door in een kweekkas te beginnen met zaaien kun je veel gewassen eerder planten en daardoor ook eerder oogsten.
Let op: veel groentes en kruiden kunnen binnen gezaaid worden, maar niet allemaal. We raden het af om wortelgewassen, zoals wortelen, radijsjes of pastinaak binnen te zaaien.
Binnen voorzaaien heeft net iets meer aandacht nodig dan de moestuinbak buiten. Begin met het planten van de zaadjes in speciale kweekpotjes. Deze potjes zijn gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal waardoor je ze later in een pot of moestuinbak kunt planten. De potjes vul je met een mix van moestuinpotgrond en vermiculiet. Vermiculiet is een mineraal dat makkelijk water en voedingsstoffen opneemt. Hierdoor blijft het potgrondmengsel lekker luchtig en dat is goed voor de wortels.
Zet de potjes op een lichte en warme plek. De zaadjes hebben warmte en vocht nodig om goed te ontkiemen. Kijk wel uit met te veel water geven, dan kunnen de wortels gaan schimmelen. Na het ontkiemen zet je de potjes op een iets koelere plek, anders groeien de stengels te snel en worden deze slap. Een plek met een temperatuur rond de 15 graden Celsius is perfect. Op het moment dat je kleine plantjes krijgt met meer dan alleen een stengel, kun je de kweekpotjes in een echte bloempot zetten. Geef dan ook vaker voeding en water bij.
Wanneer kunnen de plantjes naar buiten?
Dit verschilt per groente- of fruitsoort. Veel gewassen kunnen in de loop van april al naar buiten wanneer het warmer wordt. Groentes die wat gevoeliger zijn voor kou kunnen pas eind mei verplant worden naar de moestuinbak buiten. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer. Kijk altijd op het plantlabel op de verpakking of de productpagina op onze website voor de specifieke informatie.
Op het moment dat je de plantjes naar buiten wilt overzetten is het belangrijk om ze eerst te laten afharden. Met het afharden zet je de planten per dag voor een steeds langere periode buiten om ze te laten wennen aan de buitenlucht. Na 4 of 5 dagen kunnen de gewassen geplant worden in de moestuinbak of in de volle grond. Haal de planten uit de potjes en maak de aarde een beetje los. Dompel de kluit van de planten daarna in een emmer met lauw water. Zo kunnen de planten goed water opnemen voor de overgang naar hun nieuwe plek. Hierna is het tijd om ze in de grond te zetten. Graaf een gat dat iets dieper is dan de hoogte van het potje waar de plant eerst in stond en zet het plantje in het gat. Vul het gat met verse potgrond voor de moestuinbak en druk deze lichtjes aan. Na een week zouden de planten weer moeten gaan groeien, als de wortels goed aanslaan in de nieuwe grond.
Wil jij zelf ook beginnen met een moestuin? Lees er dan alles over in onze blog en bekijk ons uitgebreide moestuinassortiment. Hier vind je al onze zaden en andere kweekbenodigdheden.