De basis voor jouw eerste moestuin

De basis voor jouw eerste moestuin

Moestuin | 26 februari 2021

Het ideale moment om met jouw (eerste) moestuin te starten is in het voorjaar. Het zonnetje begint buiten weer te schijnen en daar houden jouw groentes, fruit en kruiden van. Planten in het voorjaar geeft al oogst in de zomer. Moestuinieren is daarnaast is sinds een aantal jaar weer een ware trend, leuk voor iedereen. Doe jij ook mee? we helpen je graag met de basis goed zetten, zodat jij binnenkort kunt gaan genieten van jouw eigen teelt. In deze blogpost nemen we je mee in wat er allemaal nodig is voor de basis van jouw eerste moestuin. Ben jij al verder gevorderd in je voorbereidingen? Lees dan hier alvast ons volgende artikel over het maken van een moestuinplan.

Moestuinieren: het kan bijna overal

Bij moestuinieren wordt vaak gedacht aan een glazen kast in de tuin, maar dat hoeft helemaal niet! De moestuin kan namelijk op veel meer plekken dan je denkt. In een grote tuin, in de moestuinbak op het terras, in een bloempot op jouw balkon of zelfs binnen, alles is mogelijk.

Wel is de standplaats van jouw moestuin erg belangrijk. Veel groentes en fruit houden namelijk flink van een zonnetje. Een moestuin op het zuiden zal het daarom altijd het beste doen. Maar dit betekent niet dat het anders onmogelijk is om succesvol te zijn met de moestuin. Zorg altijd voor het meest zonnige plekje, ook binnen.

Een kant-en-klare moestuinbak

Op het moment dat je de juiste plek hebt gevonden gaan we aan de slag met de moestuinbak. Deze kan je natuurlijk zelf in elkaar knutselen maar het is veel makkelijker om een kant-en-klare moestuinbak aan te schaffen . Met de Elho kweektafel start jij niet alleen gemakkelijk maar ook duurzaam met een moestuin.

Deze handig moestuinbak is namelijk gemaakt van gerecycled kunststof. In een grotere moestuinbak is het daarnaast handig om verschillende vakken te maken, zodat je geordend aan de slag kan gaan. Dit doen we met kleine latjes en etiketten om te onthouden wat je hebt geplant. Aan de achterkant van de moestuin bak is het ontzettend leuk om een klimrek te plaatsen. Zo kan je ook klimmende groentes als druiven of aubergines helemaal zelf kweken.

Begin met de voorzaai binnen

Enkele groentes als tomaten en pepers moeten binnen voorgezaaid worden. Deze planten overleven het niet als je ze gelijk buiten plant. Laat de zaadjes dus eerst binnen ontkiemen en uitgroeien tot kleine plantjes voordat je ze overzet naar buiten. Tomaten moeten bijvoorbeeld eerst 8 weken binnen ontkiemen en groeien voordat de planten naar buiten kunnen. Bij andere groentes als andijvie en verschillende soorten kolen kan het ook een voordeel zijn om eerst binnen te zaaien. Binnen ben je namelijk niet afhankelijk van het weer en kan je dus eerder starten met zaaien. Hierdoor heb je ook in sommige gevallen een vroegere oogst.

Voor de voorzaai zijn specifieke kweekbakken en kweekpotjes nodig. De zaadjes van de groentes plant je in de kweekpotjes. Maak altijd een gaatje aan de onderkant van de potjes voor een goede waterhuishouding. Onze nature potjes zijn daarnaast ook nog eens biologisch afbreekbaar. Daardoor hoef je de groentes niet te verplanten, maar kunnen de wortels vrij door het potje heen groeien. Makkelijk als je uiteindelijk de groentes verplaatst naar buiten.

In de eerst periode na het planten is watergeven erg belangrijk. Om minder vaak water te hoeven geven en de planten te voorzien van een ideaal klimaat, plaats je de kweekbakjes in een kweekkas en zet je deze in een warme kamer. Voor een extra stimulatie van de groei kan je nog denken aan het gebruik van een warmtelamp. Deze lampen werken ook perfect voor een binnen moestuin in een donkere kamer. Zo zorg je ervoor dat jouw groente, fruit en kruiden altijd van genoeg licht en warmte krijgen.

Verzorging als de basis van een goede oogst

Zoals we weten is potgrond de basis voor groen. Wij raden je aan om bij moestuinieren te starten met een speciale potgrond voor de moestuinbak. Hierin zitten alle voedingstoffen die jouw groente en fruit nodig hebben. De potgrond bevat zelfs genoeg voedingstoffen om de eerste periode door te komen zonder dat je extra meststoffen hoeft te geven. Na deze periode, die altijd staat aangegeven op de verpakking, geef je extra voeding in de vorm van moestuinvoeding. Het liefst gebruik je meststoffen met plantversterker. Plantversterker zorgt ervoor dat de plant een sterker immuunsysteem krijgt en zichzelf wapent tegen plagen en ziektes. Extra bescherming tegen insecten kan je bieden door te werken met een afdekvlies over de moestuin heen. Ook kan een laag mulch over de moestuin grond heen een beschermende werking hebben. Mulch verbetert namelijk de kwaliteit van de grond, houdt onkruid tegen en het houdt warmte en vocht juist vast.

Het blijft wel belangrijk om constant de moestuin te checken op onkruid en dit voorzichtig te verwijderen. De wortels van jouw moestuinplanten kunnen verstrengeld raken in het onkruid. Kijk elke week een keer of er geen onkruid ontstaat. Over het algemeen in onkruid goed te voorkomen met de juiste verzorging en het planten van verschillende plantfamilies in de moestuinbak.

Aan de slag met jouw nieuwe hobby

Wil jij aan de slag gaan met moestuinieren? Hier is een boodschappenlijstje voor jouw eerste moestuinbenodigdheden. In de winter kun je zelfs al beginnen met het binnen zaaien van enkele groentes, om in het voorjaar buiten helemaal los te gaan. Wacht dus niet langer en haal alle moestuinbenodigdheden in huis. Wij hebben ze hieronder nog een keer voor je op een rijtje gezet.

Essentieel voor een gezonde moestuin:

 • Moestuinbak voor buiten (in de grootte die jij wilt)
 • Materiaal om de moestuin in te delen
 • Kweekpotjes
 • Kweekkas
 • Potgrond speciaal voor de moestuin
 • Moestuinvoeding
 • En, natuurlijk de zaadjes van jouw favoriete groente, fruit en kruiden!

Ook handig:

 • Warmtelampen voor de binnen moestuin
 • Een klimrek voor klimmende groentes en fruit
 • Afdekzijl
 • Zaad strooier
 • Tuingereedschap voor het planten en verzorgen van jouw moestuin

Recente artikelen

Een pluktuin van groente en fruit
Bramen uit eigen tuin
Basilicum

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom