Urban gardening

Urban gardening

Moestuin |

Urban gardening, ofwel stadstuinieren, wordt steeds meer een begrip. Meer en meer mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en gaan daarom zelf aan de slag met kweken. Als je geen grote tuin hebt lijkt moestuinieren nog niet zo gemakkelijk, maar wij vinden altijd oplossingen om met de handen de aarde in te gaan. Met de volgende tips creëer je gemakkelijk jouw eigen stadstuin.

Tuinieren op het balkon of (dak)terras

Je hebt echt geen grote tuin nodig om zelf groente en fruit te telen, want de meeste soorten groeien ook goed in potten, kratten of zelfs balkonbakken. Sterker nog, een terras of balkon is ideaal voor het telen van groente en fruit, omdat de grond sneller opwarmt waardoor de zaadjes en plantjes eerder groeien. Een ander voordeel is dat groente en fruit in potten veel minder kwetsbaar zijn voor plagen. Let’s get started!

  • Kies de juiste pot

Groenten en fruit kan je in een pot planten of zelf kweken door ze in een pot te zaaien. Zet groente- en fruitsoorten die erg groot kunnen worden, zoals tomaten, in een bloempot van vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee. Kleine soorten passen in potten van 25 bij 25 centimeter. Bedenk wel dat hoe kleiner de pot is, hoe vaker je de plant water moet geven. De pot wordt namelijk sneller opgewarmd, waardoor de grond sneller uitdroogt. Verder is het van belang dat de pot voorzien is van gaatjes in de bodem voor de afvoer van overtollig water. Dit voorkomt dat de planten gaan schimmelen. Heb jij wat meer ruimte op het balkon of (dak)terras? Ga dan voor een krat of een moestuin bak. Hierin kan je een grotere variatie aan groente en fruit kweken, en krijg je echt het gevoel van een heerlijk gezonde groentetuin.

  • Grond

Potgrond is, naast de juiste pot, het belangrijkste voor een goede oogst. Om jouw groente- en fruitplanten gelukkig te houden is een juiste basis van potgrond essentieel. Veel soorten kunnen gekweekt worden op speciale moestuin potgrond. Vul de pot of moestuinbak altijd met verse potgrond zodat de planten en zaden genoeg voeding uit de grond kunnen halen. Sommige soorten hebben liever andere aarde of hebben bepaalde stoffen nodig om optimaal te groeien. Dit kan je altijd vinden op het plantlabel op de verpakking. Voor een aantal groenten is het daarnaast belangrijk dat de grond tijdens het groeiseizoen 1 à 2 keer aanvullend wordt bemest.

  • Voorzaai

De meeste zaden zullen niet gelijk buiten geplant kunnen worden. In de wintermaanden kan je al wel beginnen met het binnen voorzaaien van veel groente-, fruit- en kruidenzaden. In februari kan je beginnen met het zaaien van aardbeien, komkommer, paprika, sla, tomaat en vele andere zaden. Deze zaden kan je in speciale moestuinbakjes opkweken. In het voorjaar kan je de plantjes verpotten naar de grote moestuinbak buiten.

  • Alle vitamines uit eigen oogst

Alles staat nu klaar om aan de slag te gaan met planten. Het enige dat je nog moet doen is de zaden uitkiezen voor de tuin. Houd goed rekening met de ruimte die je hebt, in een moestuinbak kan je andere groente en fruit kweken dan ik potten. Voor potten zijn bijvoorbeeld tomaten, aardbeien, bonen, worteltjes, peultjes en radijs zeer geschikt. Minder geschikt voor op het balkon zijn bijvoorbeeld bramen, deze willen namelijk de ruimte hebben om te klimmen. Denk naast een moestuin op het balkon ook aan kleine fruitboompjes. Zo kunnen mandarijnen- en citroenboompjes ook perfect groeien op een balkon of (dak)terras met veel zonlicht. Heerlijk om smoothies mee te maken in de zomer!

Jouw eigen binnentuin

Naast het stadstuinieren is ook het binnentuinieren steeds meer aan het opkomen. Ga nu mee in deze trend en begin jouw eigen kruidentuintje binnen op het aanrecht. Met onze “Bags to Nature” kweek je heel makkelijk thuis de lekkerste kruiden, waar je later weer heerlijke gerechten mee kan maken. Het is zo simpel dat zelfs degene met de minst groen vingers een fantastische oogst kan verwachten. Je kweekt deze kruiden als volgt:

  • Stap 1: Open het recyclebare zakje met aarde erin en voeg de plantenvoeding toe
  • Stap 2: Meng de aarde met ongeveer 400 ml water.
  • Stap 3: Schud goed de aarde los, zodat het water goed wordt opgenomen.
  • Stap 4: Strooi de zaadjes uit over de grond en druk ze licht aan zodat er goed contact is met de aarde.
  • Stap 5: Zet het zakje op een lichte plek, uit de directe zon

Na ongeveer een week zouden de eerste kruiden klaar moeten zijn voor de oogst. Super gemakkelijk en super smakelijk!

Wil jij zelf aan de slag gaan met jouw eigen urban garden of binnentuin? Bekijk dan nu ons ruime groente en fruit assortiment voor alle planten, zaden en andere moestuin benodigdheden.

Recente posts