Zo snoei je de boerenhortensia

Zo snoei je de boerenhortensia

Snoeien | 26 november 2021

De hortensia, wie heeft deze plant nu niet in de tuin of op het terras of balkon? De hortensia is een geliefde struik vanwege de prachtige en grote bloemen waar je voor langere tijd van kunt genieten. In deze blog leggen we uit hoe je de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) het best kunt snoeien.

Wanneer snoeien?

De beste tijd om de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) te snoeien, is het voorjaar als de kans op strenge vorst geweken is. De boerenhortensia is behoorlijk winterhard. Maar, bij erg strenge vorst kunnen er toch takken van de boerenhortensia zijn ingevroren of zijn afgestorven. Snoei in het voorjaar de takken die beschadigd of ingevroren zijn weg tot op het levende hout. 

Hoe snoeien?

Boerenhortensia's bloeien op overjarig hout (hout van voorgaande jaren). Het regelmatig snoeien van hortensia’s zorgt voor een mooie uitbundige bloei. Een vormsnoei voor boerenhortensia’s is niet nodig. Als hortensia’s te groot en te veel uitgegroeid zijn, is misschien een wat drastische snoei nodig. Alle takken van de boerenhortensia kunnen dan teruggesnoeid worden tot 30-50 cm. In de loop van het jaar worden er dan weer nieuw scheuten aan de struik gevormd. 

De nieuwste soorten boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla) bloeien zowel op eenjarig als overjarig hout. Na de snoei in de wintermaanden zullen de boerenhortensia’s nieuwe takken maken die nog hetzelfde jaar zullen gaan bloeien. Bij de boerenhortensia soorten staat afzonderlijk aangegeven welke soorten op overjarig hout bloeien en welke hortensia’s op eenjarig hout bloeien. 

Boerenhortensia verjongen

Het is mogelijk om boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla), die al jaren in de tuin staan, in 3 jaren volledig te verjongen. Om de verjonging van de hortensia uit te voeren, knip je elk jaar 1/3 van de takken terug tot op 30-50 cm. Snoei het geplande aantal hortensiatakken verdeeld over de struik weg. 

Recente artikelen

Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel
Het snoeien van heesters en bloeiende struiken

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom