Rozen snoeien: Hoe en wanneer?

Rozen snoeien: Hoe en wanneer?

Snoeien | 05 mei 2021

Er zijn veel verschillende soorten en types rozen, die ook weer op verschillende manieren en op verschillende tijden gesnoeid willen worden. Onderstaand overzicht helpt je verder. Ook kan je de rozen snoeikalender downloaden. Net zo makkelijk!

Wilde takken

Het kan gebeuren dat ook op het gedeelte onder de oculatie (dus op de 'wilde' onderstam) nog een of meer takken groeien Dat noemen we dan 'wilde' takken. Daar kunnen we geen mooie bloemen van verwachten, dus die takken snoeien we in hun geheel weg. Knip zo dicht mogelijk bij de onderstam, dat 'wilde' hout weg. Het blad van een 'wilde' tak van een roos wijkt duidelijk af van het blad van de takken van het geoculeerde gedeelte.

Grootbloemige rozen

 • Snoeien in februari en maart
  Grootbloemige rozen kunnen al in februari of maart worden gesnoeid. Let wel even op het weer. Om vorstschade te voorkomen, raden wij je dus aan om alleen te snoeien als het niet streng vriest. Snoei de takken van de grootbloemige rozen die door de vorst zijn beschadigd, weg. Snoei ook het dode hout weg.

  Wij raden je aan om de struiken niet meer dan vijf hoofdtakken te laten aanmaken. Snoei de takken die teveel zijn weg, door ze op verschillende hoogtes af te knippen. Dikkere takken van grootbloemige rozen snoei je terug op zeven ogen, minder dikke op vijf ogen. Het hoogste oog moet het liefst naar buiten wijzen. Zo voorkom je dat er een tak zal ontstaan die naar binnen groeit. Knip de rozen met een scherpe schaar vlak boven het oog af.
 • Snoeien in de zomer
  In de zomer kennen we bij rozen de bloemensnoei. Dit is het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Hoe meer je knipt, hoe meer de roos zal gaan bloeien. Dit geldt vooral bij doorbloeiende soorten, zoals de grootbloemige rozen. Door het wegknippen van de uitgebloeide bloemen voorkom je dat de roos zijn krachten 'verspilt' aan zaadvorming (bottelvorming). Knip de rozen terug tot het eerste vijf-tallige blad. Natuurlijk zijn er ook soorten die juist vanwege de bottelvorming worden geplant. In dat geval kan je natuurlijk de uitgebloeide bloemen beter niet wegsnoeien.
 • Snoeien in oktober en november
  Als je in het najaar, na de bloei van de rozen, de plant wat in vorm wilt snoeien om 'netjes' de winter in te gaan, is dat geen probleem. Denk er wel aan om de grootbloemige rozen niet te kort te snoeien. Anders zouden ze in de winter wat in kunnen vriezen.

Haagrozen

 • Snoeien in februari - maart
  In februari en maart is de perfecte tijd om jouw haagrozen uit te dunnen. Knip de oudste takken van de rozen weg en/of snoei de hele struik terug tot ca. 40 cm hoogte. Snoei in maart ook de takken weg die door de vorst zijn beschadigd evenals het dode hout. Let erop dat je bij haagrozen de uitgebloeide bloemen niet in de zomer wegsnoeit. Dan snoei je namelijk ook de rozenbottels weg die de rozen na de bloei aanmaken. Deze rozenbottels hebben een prachtige sierwaarde in de haag.

Klimrozen

 • Snoeien in februari – maart
  De eerste paar jaar na het planten hoeft je de klimrozen nog niet te snoeien. In de loop van de jaren kan je hier echter wel mee beginnen. Als je besluit de klimroos helemaal niet te snoeien, zal je in de loop der tijd het groen en de bloemen steeds hoger zien opkomen. En aan de onderkant zal de klimroos wat kaal worden. Om dit tegen te gaan, kan je ieder jaar een gedeelte van de hoofdtakken helemaal terug knippen tot op 3 ogen en ongeveer 30-40 cm boven de grond. Verdeel ze gelijkmatig, vanuit deze takken zal de klimroos weer uitgroeien. Knip een/derde of een/vierde van de roos terug. In zoveel jaar verjong je de struik. Snoei verder na de winter de dode takken weg.

  Knip de uitlopers van de hoofdtakken die vorig jaar hebben gebloeid sterk terug, tot 2 à 3 cm van de hoofdtak. Knip jong hout niet terug, daar zullen straks de meeste bloemen aan bloeien. En knip de hoofdtakken zelf ca. 1/3 terug.

Miniatuurrozen

 • Snoeien in februari - maart
  Ook bij miniatuurrozen raden wij je aan om in het voorjaar te snoeien. Zo blijven de struiken jong en krachtig.

Bodembedekkende rozen

 • Snoeien in maart
  Bij bodembedekkende rozen kan je het dode hout in maart wegsnoeien, evenals de takken die door de vorst zijn beschadigd. Verder hoeft dit type roos nauwelijks gesnoeid te worden.
 • Snoeien in de zomer
  Als er ‘wild hout’ ontstaat kan je dat tijdens de zomermaanden het beste helemaal wegsnoeien.

Stamrozen

 • Snoeien in februari - maart
  Het beste is om vijf hoofdtakken over te houden na het snoeien. De dikkere takken terugsnoeien tot op zeven ogen, de andere takken tot op vijf ogen. Het laatste oog wijst het liefst naar de buitenkant van de struik. Snoei het dode hout weg in maart en de takken die door de vorst zijn beschadigd.

Trosrozen

 • Snoeien in februari en maart
  In februari of maart kunnen trosrozen al worden gesnoeid. Let wel even op het weer. Om vorstschade te voorkomen, raden wij je dus aan om alleen te snoeien als het niet streng vriest. Snoei de takken van de trosrozen die door de vorst zijn beschadigd, weg. Snoei ook het dode hout weg. Wij raden je aan om de rozen niet meer dan vijf hoofdtakken te laten aanmaken. Snoei de takken die teveel zijn weg, door ze op verschillende hoogtes af te knippen. Dikkere takken van trosrozen snoei je terug op zeven ogen, minder dikke op vijf ogen. Het hoogste oog moet het liefst naar buiten wijzen. Zo voorkom je dat er een tak zal ontstaan die naar binnen groeit. Knip de rozen met een scherpe schaar vlak boven het oog af.
 • Snoeien in oktober en november
  Als je in het najaar, na de bloei van jouw rozen, de plant in vorm wilt snoeien om ‘netjes’ de winter in te gaan, is dat geen probleem. Denk er wel aan om de trosrozen niet te kort te snoeien. Anders zouden ze in de winter wat in kunnen vriezen.

Vergeet niet de rozen snoeikalender te downloaden.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom