Snoeien de Japanse esdoorn

Snoeien de Japanse esdoorn

Snoeien | 24 februari 2021

De Japanse Esdoorn of Acer palmatum

De Japanse Esdoorn of Acer palmatum is een struik/heester boom die komt in verschillende prachtige kleuren. Zo vind je ze in het licht groen maar ook in het donkerrood. Dit de perfecte boom om dat speciale effect te geven aan jouw tuin.
Daarnaast is deze boom razend populair en als je echt de trends volgt is dit een boom om niet over te slaan.

Van oorsprong komt de Esdoorn (Acer) uit Europa en Noord-Amerika. Daar vind je ze als grote bomen. De kleinere versie van deze boom of heester (Acer palmatum) komt Japan. Door deze maat is hij zeer geschikt voor in de tuin of op het terras. Hij is goed winterhard en heeft niet veel verzorging nodig. Met andere woorden: hij kan goed tegen een stootje! Alleen in echt droge periodes geef je de boom/struik een aantal keer per week water.

De Japanse esdoorn is een langzame groeier en zal dus niet vaak gesnoeid hoeven worden. Daarnaast is het een plant met een sterke sapstroom tussen februari en juni. Dit betekent dat hij dood kan bloeden als hij in de verkeerde periode gesnoeid wordt.

Wanneer en hoe je het beste kunt snoeien leggen we je hieronder uit:

 • Snoeien in het voorjaar

De Japanse esdoorn kan soms last hebben van taksterfte. Dit komt vaak doordat er te weinig of de verkeerde voeding in de grond zit. Geef dan allereerst voeding bij. De Japanse acer is een zuurminnende plant en houdt dus van een zure bodem. Daarna snoei je de aangetaste takken weg. De beste periode om dat te doen is vlak voordat de knoppen gaan uitlopen. Knip ze terug tot op het levende hout. Let er op dat je niet meer dan dat wegsnoeit. Omdat de sapstroom van esdoorns al vroeg in de winter op gang komt, zouden in het voorjaar gesnoeide bomen anders kunnen doodbloeden. Dit geldt natuurlijk niet voor het weg gehaalde dode hout. Hier stroomt geen sap meer in.

 • Snoeien in de zomer

De Japanse esdoorn ontwikkelt zich van nature vrij gelijkmatig. Sommige Japanse acers hoef je dus helemaal nooit te snoeien. Het is alleen nodig mochten er takken afsterven of als je zelf de vorm wil veranderen. Om de struik mooi compact te houden, kun je hem in de zomer modelleren. De beste periode om dit te doen is eind juni of begin juli, wanneer de sapstromen alweer wat tot rust komen. Knip de takken dan terug. Hoeveel je terug knipt hangt af van de struikgrootte en jouw wensen. Bekijk dit altijd twijg voor twijg. Wij raden je wel aan om bij het terug knippen te blijven werken aan een natuurlijke vorm van de struik. Daarom is het belangrijk dat je de takken die je terug knipt, verdeeld over de struik. Je begint aan het uiteinde van de tak en kijkt daar hoeveel twijgen eraan zitten. Kort de tak in tot net boven een nieuwe twijg. Deze gaat de functie van de oude dan over nemen. Zorg ook dat er geen grote "gaten" in de struik ontstaan. Knip nooit zomaar kaal hout weg. Dan zullen er uitlopers komen die je moeilijker onder controle houdt. Tot slot, kan je ook in de zomer nog dood hout wegknippen. Zorg hierbij dat je tot het levende hout knipt.

 • Snoeien in het najaar

Bomen met lange takken dragen bij aan de gezellige sfeer in jouw tuin. Als je hem toch wilt bijsnoeien raden we je aan om de laagste takken van de Japanse esdoorn te verwijderen. Dit kun je dat het beste doen tussen oktober en december. Grotere, dikke takken kun je het dan het beste afzagen. Zaag niet glad langs de boom. Zo spaar je de takkraag en dat is beter voor de boom. Het afzagen van dikke takken kun je het beste gefaseerd doen. Dit voorkomt extra schade doordat het laatste gedeelte van de tak afscheurt bij het zagen. Begin daarom met een (flinke) zaagsnede aan de onderkant van de tak. Zaag bij een hele dikke tak op ca. 10 cm van de stam in/af. Bij dunnere takken kun je ca. 5 cm aanhouden. Als de tak is afgezaagd blijft er een stomp over. Zaag deze daarna verder af. Let wel op dat je voldoende afstand van de stam houdt, om de takkraag niet te beschadigen. Wij raden je aan om de zaagwonden in te smeren met een wondbehandelingsmiddel.

Snoeigereedschap

Het snoeien van bomen en heesters kun je doen met snoeischaren of mesjes voor de kleine takken. Voor de dikkere takken of stronken kan je een zaag gebruiken. Zorg altijd dat dit materiaal altijd schoon is en zo scherp mogelijk, wat snijwonden en infecties kan voorkomen. Mochten er toch nog snijwonden achterblijven, smeer dan de plant in met wondbehandelingsmiddel. Zo voorkom je ziektes bij de plant en beperk je het verlies van sappen.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom