Snoeien de hazelaar (Corylus avellana)

Snoeien de hazelaar (Corylus avellana)

Snoeien | 14 april 2021

Snoeien tussen oktober - maart

Een verjongingssnoei van de hazelaar kan van oktober tot maart plaatsvinden. Door de hazelaar te snoeien, voorkom je teveel verhouting en wordt de struik niet te groot. Verspreid de verjongingssnoei over drie jaren. Na deze tijd is de hele hazelaar verjongd.

Bekijk de hazelaar goed voordat je met de verjongingssnoei begint. Snoei nooit alleen de buitenste takken van de hazelaar, maar verdeel de te snoeien takken gelijkmatig. Snoei hierbij ca. 1/3 van de takken terug tot op ca. 40 cm (vanaf de grond). Snoei het liefst terug tot vlak boven een naar buiten gerichte knop.

Het volgende jaar in oktober - maart snoei je dan ca. de helft van de takken die je tijdens de eerste snoei niet mee heeft genomen. Het daaropvolgende jaar snoei je de rest van de nog niet gesnoeide takken.

Bij de hazelaar (vooral de kronkelhazelaar) kunnen rechte takken vanuit de voet van de heester naar boven groeien. Deze doen het (kronkelige) beeld van de hazelaar geen recht. Je kunt deze takken het hele jaar door wegsnoeien.

Vormsnoei hazelaar in maart

Het modelleren van de hazelaar kun je het beste in maart doen. Deze vormsnoei is er op gericht om de struik wat compact te houden en niet onbeperkt uit te laten groeien. Je kunt hierbij de uiteinden van een aantal takken terug knippen. Knip deze, verdeeld over de struik, ca. 15 cm terug. Bij een grotere hazelaar kun je 30 tot 50 cm van de takken knippen. Probeer hierbij het karakter van de struik te behouden.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom